Voor de basis van deze chocolade kersttaart bak je twee cakes. Een chocoladecake en een amandelcake - elke cake afzonderlijk in een springvorm.
1. De chocoladecake: voorbereiding
Breng de eieren, de boter en overige ingrediënten op kamertemperatuur. Vet de rand van de springvorm in met boter en bekleed de bodem met een stukje bakpapier. Schuif het rooster iets onder het midden in de oven. Verwarm de oven voor op 160 graden.
2. Het chocoladebeslag maken
Roer met de mixer in een beslagkom 200 gram boter zacht en smeuïg. Voeg de cacao toe, de inhoud van 1 pak Koopmans Boerencake mix en één voor één 4 eieren. Mix alle ingrediënten met de mixer op de laagste stand door elkaar tot een geheel en mix het mengsel vervolgens in ongeveer 2 minuten met de mixer op de hoogste stand tot een glad en luchtig beslag.
Voeg pas een volgend ei toe, als het voorgaande ei volledig is opgenomen.
Mix nooit te lang op de hoogste stand want als het beslag té luchtig wordt, zakt het in!
3. De chocoladecake bakken
Schep het beslag in de springvorm. Bak de chocoladecake gaar in 50-60 minuten. Controleer of de cake gaar is door met een satéprikker in het midden van de chocolade cake te prikken. Blijft er geen deeg aan de prikker kleven, dan is de cake gaar en kun je hem uit de oven halen. Laat de cake een minuut afkoelen in de vorm. Verwijder daarna de ring van de springvorm en stort de chocoladecake op het taartrooster om verder te laten afkoelen.
Als een cake gaar is, voelt hij bovenop in het midden veerkrachtig aan en laat los van de rand van de vorm.
4. De amandelcake: voorbereiding
Was de springvorm weer schoon, vet de randen opnieuw in met boter en bekleed de bodem weer met een stukje bakpapier. Hak de cantuccini koekjes fijn.
5. Het amandelbeslag maken
Maak van 200 gram boter, 1 pak Koopmans Boerencake mix en de overgebleven 4 eieren weer een glad en luchtig beslag zoals onder stap 2 beschreven. Roer de gehakte koekjes door het beslag en schep het amandelbeslag in de vorm.
6. De amandelcake bakken
Plaats de vorm in het midden van de oven en laat de cake in ongeveer 50-60 minuten gaar bakken. Controleer of de cake gaar is (zie stap 3). Zo ja, haal dan de cake uit de oven en laat deze in de vorm een minuut afkoelen. Verwijder daarna de ring, stort de cake op het taartrooster en laat hem verder afkoelen.
7. De chocolade botercrème maken
Smelt in een steelpannetje 100 gram chocolade. Doe 250 gram boter in een kom en klop met de mixer de boter zacht en romig. Voeg al kloppende, beetje bij beetje, de poedersuiker toe. Blijf kloppen tot alle poedersuiker is opgenomen en giet dan het vanille-extract en de gesmolten chocolade erbij. Klop totdat alles goed is gemengd en zet daarna de chocolade botercrème tot gebruik in de koelkast.
8. Voorbereiding kersttaart
Met een lang kartelmes kun je nu beide
cakes horizontaal doormidden snijden, waarna je in totaal 4 halve cakes hebt als basis voor je kersttaart. Klop de slagroom zonder suiker stijf en laat de kersen boven een kom uitlekken in een zeef. Het opgevangen kersensap gebruik je later apart.
9. De eerste laag chocolade kersttaart maken
Neem een platte schaal of groot bord, iets groter van doorsnee dan de kersttaart en leg hierop een helft amandelcake met de bruin gebakken kant onder. Sprenkel de helft van de amandellikeur over de cake en schep er vervolgens 1/3 van de geklopte slagroom op. Verdeel de slagroom met een spatel gelijkmatig over de cake en verdeel daarna 1/3 van de uitgelekte kersen gelijkmatig over de slagroom.
Om het extra feestelijk te maken, kun je het bord of de schaal bekleden met een mooie papieren taartrand (o.a.Hema).
10. De tweede laag taart maken
Leg nu op de eerste laag kersttaart een helft chocoladecake met de bruine kant naar beneden. Druk de cake iets aan en besprenkel deze met 4 eetlepels kersensap. Verdeel daarna 1/3 van de slagroom en de kersen over de cake zoals beschreven in de vorige stap.
11. De derde laag kersttaart maken
Leg op de tweede laag kersttaart weer een helft amandelcake met de bruine kant naar beneden en besprenkel de cake met de resterende amandellikeur. Verdeel de laatste slagroom en kersen over de cake zoals beschreven onder stap 9.
12. De vierde en laatste laag taart
Leg de laatste helft chocoladecake nu, met de bruin gebakken kant naar boven, op de derde laag taart. Steek voor de stevigheid een lange satéprikker in het midden van de kersttaart (video 2.42).
Let op! Je stapelt de helften chocoladecake en amandelcake dus om en om, te beginnen met de amandelcake!
13. De chocolade botercrème aanbrengen
Haal de chocolade botercrème uit de koelkast en klop de crème nog een klein beetje op. Schep de crème in de spuitzak en spuit op de zijkanten van de taart rondom van onder naar boven, lange verticale strepen crème (video 2.54), Smeer met een spatel de strepen crème mooi glad uit over de zijkant en bestrijk ook de bovenkant van de chocolade kersttaart met botercrème. Zet de taart hierna een half uurtje in de koelkast.
14. Gesmolten chocolade op de taart spuiten
Smelt na een half uur 100 gram pure chocolade in een pannetje. Haal de taart uit de koelkast en giet de vloeibare chocolade in een
spuitzakje. Spuit de chocolade rondom aan de bovenkant langs het randje van de taart, waarbij de chocolade in mooie lange druppels langs de zijkant drupt. Spuit vervolgens chocolade kris kras op de bovenkant van de taart tot het spuitzakje leeg is en smeer met een spatel de chocolade mooi glad uit over de bovenkant.
Wil je weten hoe je de chocolade 'au bain marie' kunt smelten? Bekijk dan deze
instructievideo. Zo voorkom je dat de chocolade aanbrandt en behoud de chocola het beste zijn smaak.
15. Kersttaart versieren
Nu kun je de taart gaan versieren, zowel bovenop als aan de zijkant. Gebruik hiervoor kerstdecoratie naar eigen keuze. Zoals bijvoorbeeld kleine meringues, kerstkoekjes, chocolade kerstkransjes, hulstblaadjes en sterren, zilveren en gouden suikerparels en zo meer. Druk de versiering bovenop in de chocolade en aan de zijkant in de botercrème. Bestrooi de feestelijke taart tot slot met geroosterd amandelschaafsel. Vrolijk kerstfeest!
Versier de taart zo uitbundig mogelijk. Denk daarbij ook eens aan niet eetbare taartversiering, ter afwisseling aan te brengen tussen alle eetbare versiering.