Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Koopmans

Koopmans
Heeft 19 instructies gemaakt

Kersttaart maken: een feestelijk versierde taart bakken voor Kerst.

Omschrijving

Een makkelijke kersttaart maken? Met dit recept leer je om zelf een mooie chocoladetaart te bakken als feestelijke kerst traktatie. De basis van deze chocolade kersttaart bestaat uit lagen amandelcake en chocoladecake. Als vulling gebruik je slagroom en kersen en als decoratie chocolade botercrème en gesmolten chocolade. Je kunt de taart tenslotte versieren met leuke decoraties in stijl van Kerst.
Hoe je deze originele taart moet bakken, kun je zien in de instructievideo. Het recept en het benodigdhedenlijstje, vind je onder de video. Ook als beginner zul je deze makkelijke en leuke kersttaart met succes kunnen maken. Veel bakplezier!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • springvorm Ø24 cm = 12-14 personen
 • Voor de cakes:
 • roomboter, 400 gram
 • Koopmans mix voor Boerencake, 2 pakken
 • eieren, 8 stuks
 • cacao, 2 eetlepels
 • Italiaanse amandelkoekjes (cantuccini) 175 gram (AH., Lidl, Jumbo)
 • Voor de kersttaart vulling:
 • geklopte slagroom, zonder suiker: 300 ml
 • kersen op sap, 1 pot à 700 gram
 • amandellikeur (bijv. amaretto), 8 eetlepels
 • Voor de chocolade-botercrème:
 • pure chocolade,100 gram
 • boter, 250 gram
 • witte poedersuiker, 250 gram
 • vanille extract, 1 theelepel
 • Voor de taart decoratie:
 • pure chocolade,100 gram
 • amandelschaafsel geroosterd, 20 gram
 • kersttaart decoratie naar keuze: bijv. kerstchocolaatjes, kerstkoekjes, metallic suikerparels, suikerbloemen e.d.
 • Overige benodigdheden:
 • Springvorm 24 cm
 • Bakkwastje en bakpapier
 • Mixer met garden of Keukenmachine
 • Taartrooster
 • Steelpan
 • Broodmes en 1 lange satéprikker
 • Keukenzeef en een spatel of plat mes
 • groot plat bord
 • Spuitzak met ronde spuitmond en een cornetje (spuitzakje)
Voor de basis van deze chocolade kersttaart bak je twee cakes. Een chocoladecake en een amandelcake - elke cake afzonderlijk in een springvorm.

1. De chocoladecake: voorbereiding

Breng de eieren, de boter en overige ingrediënten op kamertemperatuur. Vet de rand van de springvorm in met boter en bekleed de bodem met een stukje bakpapier. Schuif het rooster iets onder het midden in de oven. Verwarm de oven voor op 160 graden.

2. Het chocoladebeslag maken

Roer met de mixer in een beslagkom 200 gram boter zacht en smeuïg. Voeg de cacao toe, de inhoud van 1 pak Koopmans Boerencake mix en één voor één 4 eieren. Mix alle ingrediënten met de mixer op de laagste stand door elkaar tot een geheel en mix het mengsel vervolgens in ongeveer 2 minuten met de mixer op de hoogste stand tot een glad en luchtig beslag.
Voeg pas een volgend ei toe, als het voorgaande ei volledig is opgenomen.
Mix nooit te lang op de hoogste stand want als het beslag té luchtig wordt, zakt het in!

3. De chocoladecake bakken

Schep het beslag in de springvorm. Bak de chocoladecake gaar in 50-60 minuten. Controleer of de cake gaar is door met een satéprikker in het midden van de chocolade cake te prikken. Blijft er geen deeg aan de prikker kleven, dan is de cake gaar en kun je hem uit de oven halen. Laat de cake een minuut afkoelen in de vorm. Verwijder daarna de ring van de springvorm en stort de chocoladecake op het taartrooster om verder te laten afkoelen.
Als een cake gaar is, voelt hij bovenop in het midden veerkrachtig aan en laat los van de rand van de vorm.

4. De amandelcake: voorbereiding

Was de springvorm weer schoon, vet de randen opnieuw in met boter en bekleed de bodem weer met een stukje bakpapier. Hak de cantuccini koekjes fijn.

5. Het amandelbeslag maken

Maak van 200 gram boter, 1 pak Koopmans Boerencake mix en de overgebleven 4 eieren weer een glad en luchtig beslag zoals onder stap 2 beschreven. Roer de gehakte koekjes door het beslag en schep het amandelbeslag in de vorm.

6. De amandelcake bakken

Plaats de vorm in het midden van de oven en laat de cake in ongeveer 50-60 minuten gaar bakken. Controleer of de cake gaar is (zie stap 3). Zo ja, haal dan de cake uit de oven en laat deze in de vorm een minuut afkoelen. Verwijder daarna de ring, stort de cake op het taartrooster en laat hem verder afkoelen.

7. De chocolade botercrème maken

Smelt in een steelpannetje 100 gram chocolade. Doe 250 gram boter in een kom en klop met de mixer de boter zacht en romig. Voeg al kloppende, beetje bij beetje, de poedersuiker toe. Blijf kloppen tot alle poedersuiker is opgenomen en giet dan het vanille-extract en de gesmolten chocolade erbij. Klop totdat alles goed is gemengd en zet daarna de chocolade botercrème tot gebruik in de koelkast.

8. Voorbereiding kersttaart

Met een lang kartelmes kun je nu beide cakes horizontaal doormidden snijden, waarna je in totaal 4 halve cakes hebt als basis voor je kersttaart. Klop de slagroom zonder suiker stijf en laat de kersen boven een kom uitlekken in een zeef. Het opgevangen kersensap gebruik je later apart.

9. De eerste laag chocolade kersttaart maken

Neem een platte schaal of groot bord, iets groter van doorsnee dan de kersttaart en leg hierop een helft amandelcake met de bruin gebakken kant onder. Sprenkel de helft van de amandellikeur over de cake en schep er vervolgens 1/3 van de geklopte slagroom op. Verdeel de slagroom met een spatel gelijkmatig over de cake en verdeel daarna 1/3 van de uitgelekte kersen gelijkmatig over de slagroom.
Om het extra feestelijk te maken, kun je het bord of de schaal bekleden met een mooie papieren taartrand (o.a.Hema).

10. De tweede laag taart maken

Leg nu op de eerste laag kersttaart een helft chocoladecake met de bruine kant naar beneden. Druk de cake iets aan en besprenkel deze met 4 eetlepels kersensap. Verdeel daarna 1/3 van de slagroom en de kersen over de cake zoals beschreven in de vorige stap.

11. De derde laag kersttaart maken

Leg op de tweede laag kersttaart weer een helft amandelcake met de bruine kant naar beneden en besprenkel de cake met de resterende amandellikeur. Verdeel de laatste slagroom en kersen over de cake zoals beschreven onder stap 9.

12. De vierde en laatste laag taart

Leg de laatste helft chocoladecake nu, met de bruin gebakken kant naar boven, op de derde laag taart. Steek voor de stevigheid een lange satéprikker in het midden van de kersttaart (video 2.42). De vierde en laatste laag taart
Let op! Je stapelt de helften chocoladecake en amandelcake dus om en om, te beginnen met de amandelcake!

13. De chocolade botercrème aanbrengen

Haal de chocolade botercrème uit de koelkast en klop de crème nog een klein beetje op. Schep de crème in de spuitzak en spuit op de zijkanten van de taart rondom van onder naar boven, lange verticale strepen crème (video 2.54), Smeer met een spatel de strepen crème mooi glad uit over de zijkant en bestrijk ook de bovenkant van de chocolade kersttaart met botercrème. Zet de taart hierna een half uurtje in de koelkast. De chocolade botercrème aanbrengen

14. Gesmolten chocolade op de taart spuiten

Smelt na een half uur 100 gram pure chocolade in een pannetje. Haal de taart uit de koelkast en giet de vloeibare chocolade in een spuitzakje. Spuit de chocolade rondom aan de bovenkant langs het randje van de taart, waarbij de chocolade in mooie lange druppels langs de zijkant drupt. Spuit vervolgens chocolade kris kras op de bovenkant van de taart tot het spuitzakje leeg is en smeer met een spatel de chocolade mooi glad uit over de bovenkant. Gesmolten chocolade op de taart spuiten
Wil je weten hoe je de chocolade 'au bain marie' kunt smelten? Bekijk dan deze instructievideo. Zo voorkom je dat de chocolade aanbrandt en behoud de chocola het beste zijn smaak.

15. Kersttaart versieren

Nu kun je de taart gaan versieren, zowel bovenop als aan de zijkant. Gebruik hiervoor kerstdecoratie naar eigen keuze. Zoals bijvoorbeeld kleine meringues, kerstkoekjes, chocolade kerstkransjes, hulstblaadjes en sterren, zilveren en gouden suikerparels en zo meer. Druk de versiering bovenop in de chocolade en aan de zijkant in de botercrème. Bestrooi de feestelijke taart tot slot met geroosterd amandelschaafsel. Vrolijk kerstfeest! Kersttaart versieren
Versier de taart zo uitbundig mogelijk. Denk daarbij ook eens aan niet eetbare taartversiering, ter afwisseling aan te brengen tussen alle eetbare versiering.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!