Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 351 instructies gemaakt

Hoe bak je een rijkgevulde kerststol voor Kerstmis?

Hoe bak je een rijkgevulde kerststol voor Kerstmis?
Omschrijving

Een gevulde kerststol bakken is een traditie rond Kerst. Het kerstbrood onderscheidt zich van een gewoon krentenbrood, doordat de stol voor het bakken niet alleen wordt gevuld met rozijnen en krenten, maar naar wens ook met sukade en oranjesnippers. Je kunt de kerststol maken met spijs en natuurlijk ook zonder spijs. In dit recept kun je stap voor stap lezen hoe je zelf zo’n kerstbrood kunt bakken en welke ingrediënten je ervoor nodig hebt. Heerlijk bij het kerstontbijt of de kerstbrunch. Eet smakelijk.

Handleiding
Benodigdheden
  • Voor het zelfgemaakte brooddeeg:
  • 500 gram bloem
  • 8 gram zout
  • 2,5 dl melk
  • 35 gram gist
  • 150 gram boter
  • 1 ei
  • 1/2 theelepel amandel-essence
  • Poedersuiker
  • Voor de vulling:
  • de geraspte schil van 1 citroen
  • 125 gram gewelde krenten
  • 200 gram gewelde rozijnen
  • Optioneel:
  • 50 gram fijngesneden sukade
  • 50 gram gehakte oranjesnippers
  • 150 gram noten en 50 gram bigarreax
  • 200 gram amandelspijs
  • Ter decoratie:
  • Lint en hulsttakje
Liever een kerststol bakken met kant-en-klaar brooddeeg? Bekijk dan de instructie voor het maken van paasbrood. Het resultaat is vergelijkbaar met het kerstbrood maar dit brood is sneller klaar.
Zorg ervoor dat de deegkom en alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!

1. Het deeg maken

Doe de bloem en het zout in een kom en roer dit goed elkaar. Verwarm de melk tot deze lauw is en roer met een gedeelte hiervan de gist vloeibaar. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet er de gist in. Roer de gist en, beetje voor beetje, de rest van de melk door de bloem.

2. Het deeg kneden

Doe de in blokjes gesneden boter bij het brooddeeg en kneed het 10 tot 15 minuten met de hand of met de mixer tot het soepel is. Voeg tijdens het kneden de amandel essence tegelijk met het ei toe en kneed dit door het deeg.

3. Het deeg laten rijzen

Dek de kom af met plastic en laat het deeg op een lauwwarme plaats ongeveer 30 minuten rijzen tot het dubbele volume.

4. De vulling door het deeg kneden

Duw het deeg een beetje plat, strooi de vulling erop en kneed de vulling vervolgens goed door het deeg.
Je kunt de vulling ook eerder, vóór het rijzen, door het deeg kneden. Het deeg is dan minder plakkerig.

5. Het deeg tot een bal kneden

Wrijf de handen in met bloem en kneed van het deeg één grote bal. Verdeel deze bal in tweeën en kneed van ieder deel weer een kleinere bal. Laat daarna de deegballen afgedekt met plastic 10 minuten rusten.
Van de twee ballen bak je twee kleine kerststollen. Als je het deeg niet in tweeën deelt, kun je ook één grote kerststol bakken.

6. De spijs toevoegen

Beboter een bakplaat of bekleed deze met bakpapier. Duw de ballen deeg uit tot twee dikke ovale plakken en leg deze op de bakplaat. Rol de amandelspijs uit tot 2 rollen en leg op iedere plak deeg in het midden een rol spijs.
Je kunt de stollen natuurlijk ook zonder amandelspijs maken.

7. De stol vormen

Sla de plakken deeg dubbel over de amandelspijs heen, zodat het bovenste gedeelte van de plak iets kleiner is dan de onderste. Maak het deeg bij de randen iets vochtig en druk de randen goed aan.

8. De stollen laten narijzen

Dek de kerststollen af met plastic en laat ze nog eens 45-55 minuten narijzen.

9. De broden gaar bakken

Bak de stollen in ca 35-45 minuten gaar in het midden van een voorverwarmde oven op 175 graden. Bestrijk de gare kerstbroden met boter en laat ze afkoelen.
Het brood is gaar wanneer het lichtbruin is en hol klinkt als je er met een vinger stevig op klopt.
Bestuif de kerststol lekker dik met poedersuiker en bind om het brood bijvoorbeeld een rood lint. Dat maakt het geheel extra feestelijk!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!