Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Bijgerecht kerst: lauwwarme salade in de vorm van een kerstboom.

Bijgerecht kerst: lauwwarme salade in de vorm van een kerstboom.
Omschrijving

Ben je op zoek naar gezonde recepten voor kerst of lekkere vegetarische recepten met een feestelijk tintje? Maak dan deze sperziebonen boom! Zo zet je eens wat anders op tafel dan een standaard groentegerecht. Lekker als bijgerecht bij andere groenten als je vegetarisch eet of als bijgerecht voor bij je gerookte zalm of vleesgerecht. Waar je de boom ook voor maakt, het optuigen ervan is niet moeilijk en je hebt er een heerlijke lauwwarme salade aan. Een fijne kerst alvast!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Voor zes personen:
 • 1 kg haricots verts of dunne sperzieboontjes
 • 150 g belegen kaas
 • Bakje kerstomaatjes
 • Sesamzaad
 • Walnotenolie
 • (Zee)zout
 • Optioneel:
 • Mosterd
 • Overige benodigdheden:
 • Stoompan (of gewone pan)
 • Platte serveerschaal of -plank

1. Sperziebonen schoonmaken

Haal de eventuele draden en puntjes van de sperziebonen af (de boontjes afhalen) en was ze even onder koud stromend water.

2. Sperziebonen beetgaar koken

Kook de sperziebonen in kokend water met wat zout in 5 tot 10 minuten bijtgaar. Je kunt ze in plaats van koken natuurlijk ook stomen, als je over een stoompan beschikt.
Als ze beetgaar zijn, haal ze dan van het vuur en laat de sperciebonen kort schrikken onder de koude kraan.
Laat de boontjes niet te lang koken. Ze moeten namelijk mooi knapperig blijven.
Je kunt de tomaatjes ook kort even stomen of blancheren. Ze worden dan iets zachter van smaak, dat sluit goed aan op de rest van het recept. Blancheer de kersttomaatjes niet te lang, want dan gaan ze kapot. Je kunt de mini tomaten ook gewoon rauw gebruiken.

3. Sperziebonenboom vormen

Leg de boontjes in de vorm van een kerstboom (zie afbeelding) op een platte schaal of bord. Leg vervolgens hier en daar een kerstomaatje als 'kerstbal' op en tussen de bonentakken. Sperziebonenboom vormen

4. Bonenboom versieren

Snijd de kaas in hele kleine blokjes en verdeel de blokjes kaas ook als versiering over de sperziebonenboom. Bestrooi je lauwwarme sperziebonensalade tenslotte met sesamzaad. Bonenboom versieren

5. Dressing toevoegen

Maak je lauwwarme salade nu af door er losjes wat walnotenolie overheen te gieten. En klaar is je sperziebonensalade! Eet smakelijk.

6. Optioneel: losse dressing maken

Je kunt ook een losse dressing bij de sperziebonenboom serveren. In dat geval is het lekker om de walnotenolie in een schaaltje te mengen met wat mosterd (begin met een theelepel en voeg naar smaak extra mosterd toe). De dressing kunnen je gasten dan zelf toevoegen als de sperziebonen zijn uitgeserveerd. Je boom komt namelijk beter tot zijn recht als je de mosterddressing er niet overheen giet.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!