Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 385 instructies gemaakt

Makkelijk Gluhwein Recept om zelf glühwein te maken.

Omschrijving

Gluhwein is een warme alcoholische drank, op basis van rode wijn en kruiden en wordt vooral gedronken in de kerstmaand. Als traditioneel drankje voor Kerst geeft de Gluhwijn je een fijn en warm kerstgevoel van binnen. Ook zal deze warme wijn je op een winterse dag lekker opwarmen. Dat je Gluhwein eenvoudig zelf kunt maken, kun je zien in deze receptvideo. De benodigdheden en het geschreven basis recept van deze glühwein samen met nog wat extra tips, vind je onder de video. Fijne feestdagen!

Handleiding
Benodigdheden
  • Voor 1 liter gluhwein:
  • 1 liter jonge, soepele rode wijn (bijv. Merlot, Pinot Noir)
  • 1 sinaasappel
  • 5 kruidnagels
  • 2 jeneverbessen
  • 1 laurierblad
  • 2 kaneelstokjes
  • 10 el basterdsuiker
  • 4 dl water
  • 1 dl cognac
  • 1 dl rode port
  • Overige benodigdheden:
  • Steelpan RVS (gebruik liever geen aluminium)
  • Keukenzeef
  • Houten pollepel

1. De sinaasappel in partjes snijden

Snijd de sinaasappel doormidden en vervolgens iedere helft in 4 gelijke partjes.
Om de Gluhwein wat meer smaak te geven, kun je in combinatie met de sinaasappel partjes citroen toevoegen.

2. Rode wijn toevoegen

Leg de partjes sinaasappel in een pannetje en giet er 1 liter jonge, soepele rode wijn bij.
Om te voorkomen dat de wijn een metalige smaak krijgt kun je beter geen aluminium pan gebruiken!
Ga je voor alcoholvrij, gebruik dan rode druivensap in plaats van wijn en maak hiermee een alcoholvrije Glühwein.

3. Kruiden en suiker toevoegen

Voeg de kruidnagels, de jeneverbessen, het laurierblad, de kaneelstokjes en de basterdsuiker toe aan de wijn. Giet er vervolgens 4 deciliter water bij en roer al deze ingrediënten door de wijn.

4. De glühwein verwarmen

Zet het vuur laag en laat de wijn met de citrusvrucht(en) en de specerijen in 20 minuten zachtjes goed warm worden, maar niet koken.
Laat de wijn nooit koken, want dan verdampt de alcohol!

5. De warme gluhwein zeven en serveren

Verwarm de glazen kort voor in de magnetron of in een bak met warm water. Haal de pan van het vuur en giet de warme wijn door een zeef, zodat alleen de wijn overblijft zonder de sinaasappel en de kruiden. Voeg de cognac en de port toe aan de wijn, roer dit even door en giet daarna de glühwein in de voorverwarmde glazen. Garneer en serveer de Glühwein naar wens met bijvoorbeeld een sinaasappelschijfje en kaneelstok.

Proost! Op een mooie, winterse Kerst. De warme gluhwein zeven en serveren
Serveer de Gluhwijn lekker warm, maar verwarm wel altijd eerst de glazen voor! Zo voorkom je niet alleen dat de warme Gluhwein te snel afkoelt, maar ook het breken van de glazen bij het inschenken.
Bekijk het recept voor ijs van Glühwein als je op zoek bent naar een origineel idee voor het kerstdessert. Of maak voor de feestdagen ook eens zelf advocaat likeur.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!