1. Broccoli snijden en wassen
Haal de roosjes van de stam. Snijd de broccoliroosjes en de stam van de broccoli in stukjes. Was de roosjes en de stukjes stam onder koud stromend water.
De stam van de broccoli kun je ook gewoon eten! Zonde om weg te gooien dus. Bewaar de stukjes van de stam om op een ander moment te eten - of serveer de stam eventueel nog in een apart schaaltje erbij.
2. Broccoli koken
Kook of stoom de broccoli in zo'n 4-5 minuten gaar. Let erop dat de broccoli niet langer dan 8 minuten kookt, anders wordt de broccoli te papperig. Haal een roosje uit de pan, spoel het af onder koud water en proef even of de broccoli gaar genoeg is. De broccoli mag een beetje knapperig blijven.
Kook je alleen de roosjes, dan is de kooktijd korter.
3. Kersttomaatjes en paprika snijden
Halveer de kersttomaatjes. Snijd een brede reep van je paprika. Snijd vervolgens een vierkantje uit het 'plattere' stuk van deze paprikareep door de reep van boven en onder af te snijden (zie voor de vorm de foto). Maak hierin inkepingen, zodat het de vorm van een strikje krijgt. Halveer vervolgens het overige lange deel van de paprikareep en je hebt twee 'lintjes' die als onderkant van je strik kunnen dienen.
4. De broccoli opdienen (zie hoofdafbeelding)
Giet de groente af en leg de broccoli in de vorm van een krans op een voorverwarmde schaal of groot bord. Versier de broccolikrans met halve kerstomaatjes. Leg de paprika als strik onderop je broccolikrans. Eventueel kun je in het midden van het strikje nog een flinterdun reepje groen van de broccolistam leggen, zoals op de hoofdfoto te zien is.
Serveer de broccolikrans met een lekkere saus.