Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Bijgerechten voor kerst: een feestelijke broccoli kerstboom.

Bijgerechten voor kerst: een feestelijke broccoli kerstboom.
Omschrijving

Ben je op zoek naar een bijgerecht van groente voor kerst? Dan is deze broccoliboom een lekker en gezond bijgerecht voor je kerstdiner en een verrassende toevoeging op je kerst hoofdgerecht! Leuk en makkelijk om te maken en erg goed te combineren met vleesgerechten zoals kalkoen, varkenshaas en kalfsoester. Maar ook een vegetarisch kerstdiner geef je hiermee natuurlijk een originele draai! Eventueel kun je bij de broccoliboom nog een lekkere (yoghurt)saus maken die je er los bij serveert.
Eet smakelijk alvast.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Wortel snijden

Was de wortel. Snijd daarna een schijfje van de wortel. Snijd de cirkelvorm van dit schijfje wortel vervolgens als een taart in kleine minipuntjes (zie afbeelding). De wortel gaan we rauw verwerken in de boom.
Natuurlijk kun je de wortel ook even koken als je dat lekkerder vindt. Kook dan de wortel in zijn geheel mee met de broccoli, voordat je deze snijdt.

2. Broccoli snijden en wassen

Snijd de broccoliroosjes van de stam van de broccoli. Je hoeft de roosjes niet al te klein te snijden, dat kan later altijd nog. Snijd vervolgens een dun reepje weg van de onderkant van de broccolistam, zodat je het droge onderkantje verwijderd hebt. Vanaf de onderkant snijd je nu een breed stuk van de stam af (zie foto). Deze stam kun je daarna verticaal doormidden snijden (halveren). De ene helft gebruik je samen met de broccoliroosjes als basis voor je kerstboom, namelijk als 'boomstam'.
Spoel de delen van de broccoli die je gaat gebruiken, vervolgens even onder de kraan af in een vergiet.
De stam van de broccoli kun je gewoon eten! Bewaar de overige delen van de stam dus of snijd dit ook alvast in kleine stukjes en kook het mee.

3. Kersttomaatjes

Was de kersttomaatjes in de vergiet. Je kunt de kersttomaatjes even mee blancheren of stomen met de broccoli. Dit geeft de kersttomaatjes een zachte, zoete smaak wat goed combineert met je broccoli. Natuurlijk kun je ze ook rauw gebruiken, dan zijn ze wat knapperiger en blijven ze gegarandeerd mooi rond van vorm.
Let tijdens het blancheren of stomen goed op of het tomaatje niet te zacht wordt. Voorkom dat de buitenkant openspringt en haal ze direct uit de pan als dit gebeurt. Zo voorkom je dat het een puddinkje wordt en de zaadjes eruit lopen.

4. Broccoli blancheren of stomen

Voor het blancheren: zet alvast een grote pan met water op het vuur en breng dit aan de kook. Voeg een theelepeltje (zee)zout toe aan het water. Wil je de groenten blancheren, zet dan ook alvast een kom met ijswater klaar.
Kookt het water, voeg dan de broccoliroosjes en de stam hieraan toe. Wil je de roosjes knapperig houden, laat de roosjes dan 1 tot 1,5 minuut in het water koken of, als je de broccoli iets zachter wilt, dan kun je als kooktijd twee minuten aanhouden. Voor de stam kun je sowieso twee minuten aanhouden. Wil je zachte maar wel nog stevige broccoli? Houd dan een kooktijd aan van 4 minuten. Proef, voordat je de broccoli eruit haalt zelf even of je de broccoli zo ook lekker vindt.
Haal de broccoliroosjes en de stam vervolgens uit het water met een schuimspaan en doe ze daarna direct in het ijswater. Laat ze maximaal 1 minuut in het ijswater liggen.

Stomen in een stoompan: breng op een matig vuurtje een laagje water aan de kook in je stoompan. Als het water kookt, voeg dan de broccoli toe (roosjes en stam). Stoom de broccoli in zo'n 4 tot 5 minuten gaar. Haal de stoompan van de pan met water af en laat de broccoli even afkoelen.

5. Broccoliboom maken

Leg de stam op de schaal, als basis voor de boom. Bouw 'bovenop' de stam een broccoliboom van de roosjes. Leg de broccoliroosjes losjes tegen elkaar en bovenop elkaar op de schaal in de vorm van een driehoek.

6. Tomaatjes en wortel

Leg de tomaatjes als 'kerstballen' tussen de broccoliroosjes (zie foto). Leg de wortelsnippers vervolgens op je broccoliboom ter decoratie van het geheel.

7. Piek maken

Pel de mandarijn. Snijd de mandarijn daarna horizontaal doormidden. De halve partjes kun je nu voorzichtig uit elkaar halen. Leg vijf van de halve partjes in de vorm van een ster als een piek boven je boom. Dit doe je door de partjes met de 'puntjes' naar elkaar toe in de vorm van een rondje tegen elkaar aan te leggen. Tussen de partjes in kun je nog wat wortelsnippers leggen. Dit maakt je piek helemaal af!

8. Saus maken

Maak een yoghurtsaus met verse kruiden of cranberrysaus om te serveren bij dit originele broccoli recept.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!