1. Bodem maken
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Maal de rol Oreo-koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter vervolgens in een steelpan en meng dit door de koekkruimels. Schep het mengsel in de met bakpapier beklede springvorm. Druk het mengsel aan met de bolle kant van een lepel en plaats het geheel in de koelkast.
2. Mascarponemengsel maken
Verwarm 100 ml water in een steelpan en roer er de twee espressosticks en 100 ml Amaretto Cocktail door. Laat dit vervolgens afkoelen. Klop ondertussen de slagroom met de basterdsuiker en de rest van de espressosticks in een ruime kom lobbig. Klop daarna lepel voor lepel de mascarpone erdoor.
3. Gelatine weken
Laat de gelatine 5 minuten weken in koud water.
4. Mascarponemengsel mengen
Verwarm ondertussen de rest van de Amaretto Cocktail (eveneens 100 ml) in een steelpan, maar zorg ervoor dat dit niet gaat koken. Neem het van het vuur, knijp de gelatine uit en los de gelatine daarna al roerend op in de Amaretto Cocktail. Meng het gelatinemengsel door het mascarponemengsel.
5. Taart bereiden
Haal de koekbodem uit de koelkast en schep hier eenderde van de mascarpone op. Doop nu tien lange vingers een voor een in het koffiemengsel en leg ze bovenop de mascarpone. Schep daar weer eenderde van de mascarpone bovenop. Doop de resterende tien lange vingers in het koffiemengsel en leg deze nu weer hier bovenop. Eindig met de rest van de mascarpone.
Laat het geheel afgedekt ongeveer vier uur opstijven in de koelkast.
6. Chocolade smelten
Ter voorbereiding van het smelten van de chocolade, hak je de reep chocolade eerst in stukjes. Smelt de brokken chocolade vervolgens au bain-marie in een pannetje. Let goed op dat de chocolade niet te heet wordt. Laat de gesmolten chocolade wat afkoelen maar zorg ervoor dat het nog wel vloeibaar is. Vouw ondertussen een cornetje. Vul het cornetje of een spuitzak met de gesmolten chocolade.
7. Springvorm verwijderen
Haal de opgestijfde tiramisu taart uit de koelkast Verwijder de vorm. Dit kun je voorzichtig doen door een theedoek nat te maken met heet water en deze om de vorm te wikkelen. De taart laat dan vanzelf los als je de springvorm zult verwijderen en zo voorkom je dat de taart beschadigt.
8. Decoreren van de tiramisutaart
Spuit de chocolade op de rand van de tiramisutaart en laat de chocolade onregelmatig langs de taart naar beneden druipen. Dit geeft een speels en feestelijk effect. Knip sterren (of bijvoorbeeld een kerstboom of naam van de jarige) van stevig papier en leg ze op de tiramisutaart. Bestrooi de taart met cacaopoeder, over de papiervormen heen. Verwijder voorzichtig de papieren vormpjes van de taart en... klaar is je tiramisutaart met (kerst)boodschap.