Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Koopmans

Koopmans
Heeft 19 instructies gemaakt

Voor Pasen zelf een paasmandje vlechten en bakken met kant-en-klaar broodmix.

Omschrijving

Op zoek naar originele paasrecepten? Brood bakken voor het paasontbijt of de paasbrunch, doe je met dit recept heel makkelijk in stijl van Pasen. Zo'n mandje vlechten van brooddeeg lijkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Het uitvoeren van dit paasrecept kost wel iets meer tijd dan een gewoon broodje bakken, maar dan heb je ook echt iets bijzonders voor op je paastafel.
Wil je voor Pasen iets bakken met kinderen, dan is dit paasmandje ook een leuk idee. Onder de kookvideo vind je de geschreven versie van het paasrecept met het benodigdhedenlijstje erbij. Gevuld met roerei of kwarteleitjes een leuke verrassing voor het paasontbijt of de paasbrunch, of gevuld met paaseitjes een origineel cadeau!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Voor 4 paasmandjes en een hengseltje:
 • Koopmans Mix voor Witbrood, 1 pak
 • lauwwarm water, 275 milliliter
 • roomboter, 20 gram
 • melk, 5 eetlepels
 • zonnebloem- of olijfolie
 • En verder:
 • beslagkom
 • zeef
 • maatbeker
 • handmixer met deeghaken of keukenmachine met deeghaak
 • deegroller of lege fles
 • pizzasnijder
 • scherp mes
 • 5 ronde aluminium schaaltjes, 10 cm doorsnee
 • alluminiumfolie
 • bakkwastje
 • cocktailprikkers
 • plasticfolie

1. Het brooddeeg maken

Zeef de broodmix in een beslagkom. Voeg het lauwwarme water en de boter toe en kneed alles met de mixer of met je handen in ongeveer 4 minuten tot een soepel deeg. Dek daarna de kom af met plasticfolie en laat het deeg ongeveer 10 minuten rusten op kamertemperatuur.

2. De schaaltjes bekleden met folie

Bekleed, in de tijd dat het deeg rust, de ovenvaste schaaltjes aan de buitenkant volledig met aluminiumfolie. Neem de glimmende kant van het folie als bovenkant, dit geleidt bij het bakken de warmte beter. Vouw het folie bij de rand om naar binnen en zet de schaaltjes omgekeerd, met de open kant naar beneden, op het werkblad (zie video 1.20). Bestrijk de folie licht met olie of gesmolten boter om straks de gebakken mandjes makkelijker van de schaaltjes af te kunnen halen. De schaaltjes bekleden met folie

3. Het deeg uitrollen en in repen snijden

Bestuif het werkblad met bloem, om te voorkomen dat het deeg bij het uitrollen blijft plakken. Leg het deeg op het werkblad, strooi er een beetje bloem over en druk het plat. Rol vervolgens het deeg uit tot een grote vierkante lap, ongeveer een halve centimeter dik. Snijd daarna met de pizzasnijder het deeg in repen van 1 - 1,5 centimeter breed. Houd voor de lengte van de repen de omtrek van het schaaltje aan, gemeten net onder de rand.

4. De basis van het broodmandje maken

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Halveer 5 à 6 deegrepen. Leg de halve deegreepjes (10 à 12 stuks) met het begin tegen elkaar aan bovenop in het midden van het schaaltje (zie video 2.26). Druk het deeg van de beginstukjes hier stevig aan elkaar vast, dit vormt de basis van het mandje. Laat vanaf de basis de repen verder los van elkaar over het schaaltje heen naar beneden vallen, als een soort van 'spinnenpoten'. Snijd aan de uiteinden de overtollige stukjes deeg ruim af en leg het overtollige deeg opzij, om later weer te kunnen gebruiken. De basis van het broodmandje maken

5. Het paasmandje vlechten

Neem een nieuwe reep deeg en vlecht deze om-en-om onder de 'spinnenpoot' door en over de 'spinnenpoot' heen. Vervolg dit zo het hele schaaltje rond (zie video 3.22). Druk daarna het deeg rondom goed aan, naar boven toe. Pak een volgend reepje deeg en vlecht deze nu onder de vorige reep. Echter daar waar de vorige reep over de 'spinnenpoot' heenloopt, vlecht je nu de reep er onderdoor - en waar de vorige reep onder de 'spinnenpoot' loopt, vlecht je nu er overheen (zie foto en video 3.58). Vlecht op deze manier met steeds nieuwe repen deeg door tot aan de rand van het schaaltje. Zet, als alle mandjes zijn gevlochten, de schaaltjes met het deeg op de bakplaat. Het paasmandje vlechten

6. De hengseltjes maken

Je kunt al dan niet kiezen voor een hengseltje aan het mandje. Om een hengseltje te maken vlecht je 3 strengen brood en vouw je deze broodvlecht over één van de met aluminiumfolie beklede bakjes heen. Snijd het overtollige deeg weg en zet het schaaltje bij de overige schaaltjes op de bakplaat.

7. De paasmandjes en hengseltjes bakken

Bestrijk het deeg van de mandjes en het hengseltje met melk, voor een mooi bruin kleurtje. Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven. Laat de brooddeeg mandjes en het hengseltje op 200 graden in ongeveer 20 minuten gaar en bruin worden.
Ben je uitgenodigd voor een paasbrunch? Dan is zo'n gevuld mandje ook leuk om als cadeau mee te nemen. Voor deze gelegenheid kun je de mandjes bijvoorbeeld ook vullen met chocolade paaseitjes.

8. De paasmandjes vullen

Haal de schaaltjes uit de oven en laat ze afkoelen. Haal daarna de mandjes en het hengseltje voorzichtig van de schaaltjes af. Je kunt de mandjes nu vullen met bijvoorbeeld roerei, eiersalade of kwarteleitjes voor bij het paasontbijt of de paasbrunch. Maak na het vullen de hengseltjes met een prikker vast aan de zijkanten van het paasmandje. En klaar is je originele paasrecept! De paasmandjes vullen
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!