Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Koopmans

Koopmans
Heeft 19 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf met oud en nieuw oliebollen bakken?

Omschrijving

Oliebollen bak je met Oud & Nieuw natuurlijk gewoon zelf! Wil je oliebollen bakken op een snelle en makkelijke manier, dan helpen wij je graag een handje. De kant en klare mix kun je makkelijk aanmaken en naar behoefte kun je er de ingredienten aan toevoegen die je zelf wilt. Deze instructievideo laat duidelijk zien hoe je de oliebollen kunt bakken.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Het beslag maken

Verwarm het water tot een temperatuur van ongeveer 40 graden (handwarm). Doe de oliebollenmix in een beslagkom. Voeg het water toe en mix met een mixer de oliebollenmix tot een glad beslag. Doe er de gewelde krenten en/of rozijnen bij en mix deze goed door het beslag.

2. Het rijzen van het beslag

Dek de beslagkom af met huishoudfolie of een vochtige theedoek. Laat het beslag op een tochtvrije plek op kamertemperatuur ca. 45 min rijzen.

Roer tijdens het rijzen niet meer door het beslag, anders rijst het beslag onvoldoende!
Ook erg lekker is als je 150 ml water vervangt door bier. Voor een frisse smaak kun je gesnipperde appeltjes aan het beslag toevoegen.
Begin direkt te bakken als het beslag klaar is. Het deeg blijft rijzen zodat het te luchtig wordt, als je té lang wacht met bakken!

3. Het verhitten van de olie

Bak de oliebollen in een friteuse of in een frituurpan met dikke bodem. Het voordeel van een friteuse is dat je de temperatuur goed kunt regelen. Gebruik voor het bakken zonnebloemolie of arachideolie. Verhit de olie tot 190 graden. Bij deze temperatuur worden de oliebollen mooi gaar en bruin.

4. Het bakken van de oliebollen

Pak met een ijsschep of twee lepels een beetje beslag. Laat het bolletje beslag in de olie glijden en dompel het even onder. Vul de pan met meerdere bolletjes beslag. De bollen keren zich vanzelf, dus zorg dat hiervoor voldoende ruimte overblijft. Na ongeveer 4 minuten zijn de oliebollen gaar en rondom bruin.
Doe niet teveel bolletjes beslag in de pan en let op dat de oliebollen niet gaan samenkleven!

5. Het serveren van de oliebollen

Haal de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze op keukenpapier goed uitlekken. Leg de bollen hierna op een bord en bestrooi ze royaal met poedersuiker. Het serveren van de oliebollen
Ben je klaar met bakken maak dan het gebruikte keukengerei direct schoon. Als het beslag is opgedroogd kost het veel moeite dit te verwijderen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!