1. Het vormpje in zout water leggen
Leg de houten vorm voor het gebruik minimaal 8 uur in water met een ruime hoeveelheid zout. Het zout zorgt ervoor dat je het lammetje later makkelijk uit de vorm kunt halen.
Als je weinig tijd hebt, kun je ook de binnenkant van de vorm bekleden met plastic huishoudfolie in plaats van de vorm in zout water te leggen. Het vullen is dan wel wat lastiger omdat de boter op het folie wat kan glijden.
2. Het vormpje met boter vullen
Droog het vormpje goed af en vul iedere helft van de vorm met koude, maar niet te harde, boter. Strijk de bovenrand glad en druk de helften stevig op elkaar. Leg hierna de gevulde vorm minimaal 2 uur in de koelkast, zodat de boter weer goed hard wordt.
Haal de boter ongeveer een uur voor het vullen van de vorm uit de koelkast. Dan is de boter nog koud, maar wel zacht genoeg om te gebruiken.
3. Het boterlammetje uit de vorm halen
Verwijder de bovenste helft van de vorm. Maak met de punt van een mes het boterlam in de andere helft voorzichtig los en haal het lam uit de vorm.
Strooi eventueel wat verse, verknipte tuinkers op het schoteltje of bord en waarop je het boterlam wilt zetten.
4. Oogjes en oren maken
Maak met twee rozijntjes, peperkorrels of kruidnagels ogen op het boterlammetje. Bepaal vervolgens waar je de oren wilt hebben. Prik met een satéprikker aan beide kanten van het kopje alvast twee gaatjes. Steek hierin twee kleine blad-oortjes van verse kruiden. Eventueel kun je nog een takje peterselie of bieslook in de bek steken als extra decoratie. Klaar is je zelfgemaakte boterlammetje voor Pasen!
Sterrenkers of tuinkers kun je makkelijk zelf kweken. Koop een zakje zaadjes. Leg plukken watten op een schoteltje en giet hier water op. Strooi er de zaadjes op en zet dit op de vensterbank. Elke dag water geven en na ongeveer een week is je sterrenkers klaar om te gebruiken. Niet alleen voor je boterlammetje, maar ook lekker op brood.