Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je een boterlammetje maken voor een feestelijk paasontbijt?

Hoe kun je een boterlammetje maken voor een feestelijk paasontbijt?
Omschrijving

Een boterlam maken met behulp van een houten lammetjesvorm is niet moeilijk en vooral met kinderen een erg leuk werkje om te doen. Met een eigengemaakt boterfiguur op je paastafel wordt het paasontbijt of de brunch extra feestelijk. In deze geschreven handleiding kun je de uitleg, het recept en de ingrediënten vinden voor het maken van het boterfiguurtje. Fijne Pasen alvast!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • houten lammetjesvorm (te koop bij huishoud- en kookwinkels, zoals o.a. Dille & Kamille)
  • water
  • zout
  • roomboter
  • Voor de oogjes: 2 rozijnen (of peperkorrels of kruidnagels)
  • Voor de oortjes: 2 kleine takjes of blaadjes van verse kruiden (hier is koriander gebruikt)
  • Optioneel ter garnering:
  • tuinkers
  • verse peterselie
  • verse bieslook

1. Het vormpje in zout water leggen

Leg de houten vorm voor het gebruik minimaal 8 uur in water met een ruime hoeveelheid zout. Het zout zorgt ervoor dat je het lammetje later makkelijk uit de vorm kunt halen.
Als je weinig tijd hebt, kun je ook de binnenkant van de vorm bekleden met plastic huishoudfolie in plaats van de vorm in zout water te leggen. Het vullen is dan wel wat lastiger omdat de boter op het folie wat kan glijden.

2. Het vormpje met boter vullen

Droog het vormpje goed af en vul iedere helft van de vorm met koude, maar niet te harde, boter. Strijk de bovenrand glad en druk de helften stevig op elkaar. Leg hierna de gevulde vorm minimaal 2 uur in de koelkast, zodat de boter weer goed hard wordt.
Haal de boter ongeveer een uur voor het vullen van de vorm uit de koelkast. Dan is de boter nog koud, maar wel zacht genoeg om te gebruiken.

3. Het boterlammetje uit de vorm halen

Verwijder de bovenste helft van de vorm. Maak met de punt van een mes het boterlam in de andere helft voorzichtig los en haal het lam uit de vorm.
Strooi eventueel wat verse, verknipte tuinkers op het schoteltje of bord en waarop je het boterlam wilt zetten.

4. Oogjes en oren maken

Maak met twee rozijntjes, peperkorrels of kruidnagels ogen op het boterlammetje. Bepaal vervolgens waar je de oren wilt hebben. Prik met een satéprikker aan beide kanten van het kopje alvast twee gaatjes. Steek hierin twee kleine blad-oortjes van verse kruiden. Eventueel kun je nog een takje peterselie of bieslook in de bek steken als extra decoratie. Klaar is je zelfgemaakte boterlammetje voor Pasen! Oogjes en oren maken
Sterrenkers of tuinkers kun je makkelijk zelf kweken. Koop een zakje zaadjes. Leg plukken watten op een schoteltje en giet hier water op. Strooi er de zaadjes op en zet dit op de vensterbank. Elke dag water geven en na ongeveer een week is je sterrenkers klaar om te gebruiken. Niet alleen voor je boterlammetje, maar ook lekker op brood.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!