Houd er rekening mee dat de broodjes in totaal 55 minuten moeten rijzen. Wil je ze de dag zelf maken voor het paasontbijt of voor de paasbrunch, begin dan op tijd. De bereidingstijd (het maken van de haasjes) neemt zo'n 30-45 minuten in beslag.
1. Voorbereiding deeg
Doe de Koopmans Witbrood mix in een beslagkom. Snijd de roomboter in blokjes en doe de blokjes bij de broodmix. Voeg 300 milliliter water toe aan de mix.
2. Deeg kneden
Kneed de mix met een mixer met deeghaken in 4 minuten tot een soepel deeg. Vorm daarna met je handen een bol van het deeg en laat het deeg in de beslagkom, afgedekt met vershoudfolie of een goed passende deksel, 10 minuten rijzen op kamertemperatuur.
3. Deegbolletjes maken
Verdeel het deeg in kleine bolletjes met een doorsnede van circa 5 centimeter. Van de ene helft van de deegbolletjes ga je hoofdjes maken. De andere deegbolletjes ga je gebruiken voor het maken van de oren van de broodhaasjes.
4. Broodhaasjes vormen
Pak een deegbolletje om te gebruiken voor de kop van het haasje en druk dit deegbolletje met je hand wat platter. Pak een tweede deegbolletje en snijd dit deegbolletje in twee gelijke delen. Van deze delen ga je de oren van het haasje maken. Rol beide delen tussen je handen totdat er een langwerpige vorm ontstaat die je kunt gebruiken als oor. Druk de uiteinden ervan dicht om op die manier de punt van de oortjes te vormen (zie ook de foto bij de volgende stap).
5. Oortjes aan de kop bevestigen
Bevestig de oortjes aan de kop door met je vinger een kuiltje te maken in het deeg van de kop (zie foto). Maak het kuiltje met water een beetje vochtig en duw het oortje in het kuiltje. Druk het deeg even aan op het punt waar je het oor hebt bevestigd, zodat het oor voldoende stevig aan de kop van het haasje komt te zitten.
6. Kop van het haasje maken
Maak nu de kop van het haasje verder af door met een schilmesje inkepingen te maken in de oortjes, voor de ogen (plek waar de rozijnen komen) en voor de snoet. Zie de foto bij de volgende stap ter illustratie.
7. Paasbroodjes op bakplaat leggen
Leg de broodhaasjes op een bakplaat zodat ze kunnen rijzen. Zorg voor voldoende afstand tussen de paasbroodjes, deze zullen tijdens het rijzen nog een stuk in grootte toenemen. Dek de ongebakken broodjes af met een schone theedoek en laat de paasbroodjes 45 minuten narijzen.
8. Paashaasjes bestrijken met eigeel
Als de broodjes zijn gerezen dan zul je zien dat de inkepingen die je erin hebt gemaakt, weer wat bijgewerkt moeten worden. Snijd de inkepingen nogmaals goed in met een schilmesje. Druk daarna op de plek van de ogen de rozijnen in het deeg.
Splits een ei en besmeer de bovenkant van de haasjes met eigeel.
Je kunt de rozijn voor gebruik ook wellen. Zo voorkom je dat ze teveel uitdrogen tijdens het bakken.
9. Oven voorverwarmen
Verwarm de oven 15 minuten voor. Houd voor een elektrische oven 220 graden aan, voor een heteluchtoven 200 graden en voor een gasoven stand 5-6.
10. Paasbroodjes bakken
Schuif de paasbroodjes onder in de oven en bak de haasjes in ongeveer 15-20 minuten gaar en bruin. Haal ze na het bakken uit de oven en laat ze afkoelen of serveer ze bij het ontbijt of de brunch.
11. Paasbroodjes serveren
Leg de paasbroodjes op een houten plank of een feestelijk bord en serveer de broodjes. Eet smakelijk!