Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 493 instructies gemaakt

Paasbroodjes: broodhaasjes maken van kant-en-klaar deeg.

Paasbroodjes: broodhaasjes maken van kant-en-klaar deeg.
Omschrijving

Paasbroodjes bak je heel makkelijk zelf met kant-en-klaar deeg. Deze broodhaasjes zijn feestelijk om te bakken voor het paasontbijt of de paasbrunch en leuk om te maken samen met kinderen. Het is weer eens iets anders om op te dienen met Pasen dan de welbekende broodhaantjes en standaard broodjes als croissantjes. Hoe je de paasbroodjes zelf kunt bakken, wordt stap voor stap uitgelegd in dit recept.

Handleiding
Benodigdheden
  • Voor ongeveer 8 paasbroodjes:
  • 1 pak Koopmans Wit brood (met gist)
  • Roomboter, 20 gram (op kamertemperatuur)
  • Water, 300 milliliter
  • Rozijnen
  • Ei (1 stuk)
  • Overige benodigdheden:
  • Mixer met deeghaken
  • Beslagkom
  • Bakkwastje
  • Schilmesje
  • Snijplank
  • Schone theedoek
Houd er rekening mee dat de broodjes in totaal 55 minuten moeten rijzen. Wil je ze de dag zelf maken voor het paasontbijt of voor de paasbrunch, begin dan op tijd. De bereidingstijd (het maken van de haasjes) neemt zo'n 30-45 minuten in beslag.

1. Voorbereiding deeg

Doe de Koopmans Witbrood mix in een beslagkom. Snijd de roomboter in blokjes en doe de blokjes bij de broodmix. Voeg 300 milliliter water toe aan de mix. Voorbereiding deeg

2. Deeg kneden

Kneed de mix met een mixer met deeghaken in 4 minuten tot een soepel deeg. Vorm daarna met je handen een bol van het deeg en laat het deeg in de beslagkom, afgedekt met vershoudfolie of een goed passende deksel, 10 minuten rijzen op kamertemperatuur. Deeg kneden

3. Deegbolletjes maken

Verdeel het deeg in kleine bolletjes met een doorsnede van circa 5 centimeter. Van de ene helft van de deegbolletjes ga je hoofdjes maken. De andere deegbolletjes ga je gebruiken voor het maken van de oren van de broodhaasjes. Deegbolletjes maken

4. Broodhaasjes vormen

Pak een deegbolletje om te gebruiken voor de kop van het haasje en druk dit deegbolletje met je hand wat platter. Pak een tweede deegbolletje en snijd dit deegbolletje in twee gelijke delen. Van deze delen ga je de oren van het haasje maken. Rol beide delen tussen je handen totdat er een langwerpige vorm ontstaat die je kunt gebruiken als oor. Druk de uiteinden ervan dicht om op die manier de punt van de oortjes te vormen (zie ook de foto bij de volgende stap).

5. Oortjes aan de kop bevestigen

Bevestig de oortjes aan de kop door met je vinger een kuiltje te maken in het deeg van de kop (zie foto). Maak het kuiltje met water een beetje vochtig en duw het oortje in het kuiltje. Druk het deeg even aan op het punt waar je het oor hebt bevestigd, zodat het oor voldoende stevig aan de kop van het haasje komt te zitten. Oortjes aan de kop bevestigen

6. Kop van het haasje maken

Maak nu de kop van het haasje verder af door met een schilmesje inkepingen te maken in de oortjes, voor de ogen (plek waar de rozijnen komen) en voor de snoet. Zie de foto bij de volgende stap ter illustratie. Kop van het haasje maken

7. Paasbroodjes op bakplaat leggen

Leg de broodhaasjes op een bakplaat zodat ze kunnen rijzen. Zorg voor voldoende afstand tussen de paasbroodjes, deze zullen tijdens het rijzen nog een stuk in grootte toenemen. Dek de ongebakken broodjes af met een schone theedoek en laat de paasbroodjes 45 minuten narijzen. Paasbroodjes op bakplaat leggen

8. Paashaasjes bestrijken met eigeel

Als de broodjes zijn gerezen dan zul je zien dat de inkepingen die je erin hebt gemaakt, weer wat bijgewerkt moeten worden. Snijd de inkepingen nogmaals goed in met een schilmesje. Druk daarna op de plek van de ogen de rozijnen in het deeg. Splits een ei en besmeer de bovenkant van de haasjes met eigeel. Paashaasjes bestrijken met eigeel
Je kunt de rozijn voor gebruik ook wellen. Zo voorkom je dat ze teveel uitdrogen tijdens het bakken.

9. Oven voorverwarmen

Verwarm de oven 15 minuten voor. Houd voor een elektrische oven 220 graden aan, voor een heteluchtoven 200 graden en voor een gasoven stand 5-6.

10. Paasbroodjes bakken

Schuif de paasbroodjes onder in de oven en bak de haasjes in ongeveer 15-20 minuten gaar en bruin. Haal ze na het bakken uit de oven en laat ze afkoelen of serveer ze bij het ontbijt of de brunch. Paasbroodjes bakken

11. Paasbroodjes serveren

Leg de paasbroodjes op een houten plank of een feestelijk bord en serveer de broodjes. Eet smakelijk!

Misschien ook interessant:
>> Zelf broodhaantjes bakken.
>> Breekbrood maken gevuld met advocaat.
>> Brood vlechten in de vorm van een paasmandje.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!