1. De wijn koken
Doe in een pannetje de witte wijn met de dragonazijn, de peperkorrels en de laurierblaadjes en breng dit aan de kook. Draai het vuur laag en laat de wijn 5 minuten zachtjes koken. Doe ondertussen ook de boter in een pannetje en smelt deze op laag vuur.
Let op dat de boter niet bruin wordt!
2. Eidooiers toevoegen
Je hebt nu een pan nodig met daarbij een kom die straks in de opening van de pan kan hangen.
Giet de wijn door een zeef in deze kom. Splits 4 eieren, voeg de eidooiers toe aan de wijn en klop alles goed los.
3. Eimengsel verwarmen
Vul de pan met een laag water en breng het water tegen de kook aan. Draai het vuur op zijn laagst en hang de kom in de pan, waarbij de kom het water niet mag raken.
De kom mag het water in de pan niet raken, maar moet erboven hangen!
De eiwitten worden niet gebruikt. Deze kun je echter later gebruiken in een dessert of taart, zoals bijvoorbeeld Haagse bluf of een chocoladetaart.
4. Saus maken
Klop met een garde het mengsel in de kom dik en voeg ondertussen -terwijl je blijft kloppen-, langzaam en in een dun straaltje de boter toe. Ga door met kloppen tot de saus dik genoeg is. Haal dan de kom van de pan af en zet hem ongeveer 10 seconden in een laagje koud water, zodat het kookproces stopt. Breng de saus op smaak met peper en zout en dek daarna de kom af met bijvoorbeeld een schoteltje, om de saus warm te houden.
Eventueel kun je een kookthermometer gebruiken en deze in de kom doen. Als de saus 65 graden is, zal deze dik genoeg zijn en kun je stoppen met kloppen.
5. De eieren pocheren
Breng in een lage, brede pan een laag van ongeveer 6 centimeter water aan de kook. Voeg de azijn en het zout toe en draai het vuur laag, zodat het water niet meer borrelt. Breek een ei boven een kopje. Roer met een lepel in het water in de pan een draaikolk en laat het ei voorzichtig uit het kopje in deze draaikolk glijden. Laat het ei 5 minuten pocheren voor een halfzachte dooier en 7 minuten voor een harde dooier. Pocheer op dezelfde manier de overige drie eieren.
Zie eventueel ook de instructievideo ‘Hoe kun je een ei pocheren’, eveneens te vinden op deze site.
6. Het brood roosteren
Snijd van de vier sneetjes brood dun de korsten af en rooster ze lichtbruin. Neem vier boterhambordjes en leg op elk bord een sneetje geroosterd brood.
7. De eggs benedict serveren
Schep de gare, gepocheerde eieren met een schuimspaan uit het water en laat ze op keukenpapier even uitlekken. Leg op ieder sneetje toast een ei en verdeel daarna de lauwwarme saus over de eieren. Garneer de saus eventueel met wat tuinkers. Smakelijk eten!
De saus is natuurlijk ook lekker bij een gewoon gekookt eitje.