Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 81 instructies gemaakt

Eiersaus met gepocheerd ei oftewel Eggs benedict, voor ontbijt, brunch of lunch.

Omschrijving

Eggs benedict, een lekker recept met eieren waar je zeker mee zult scoren bij een feestelijk ontbijt, brunch of lunch. Ook een leuk recept om te maken met Pasen voor bij het paasontbijt of de paasbrunch. De zelfgemaakte eiersaus maakt van het gepocheerd ei op toast een waar culinair gerecht. Het is een makkelijk recept, dus ook als je wat minder bedreven bent in de keuken kun je deze saus maken. Hoe je Eggs benedict moet maken? Dat kun je zien in de instructievideo en lezen in het geschreven recept onder de video. Veel kookplezier!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Eggs benedict recept voor 4 personen.
  • Voor de saus:
  • 10 el witte wijn
  • 2 el dragonazijn, 5 peperkorrels en 2 laurierblaadjes
  • 150 g boter
  • 4 verse eieren op kamertemperatuur
  • 2 (steel)pannetjes
  • pan en kom die in de pan-opening kan hangen
  • zeef en garde
  • 2 glazen schaaltjes voor het splitsen van de eieren
  • bak met een laagje koud water
  • schoteltje of deksel
  • Voor de gepocheerde eieren:
  • 4 verse eieren op kamertemperatuur
  • 2 el azijn en 2tl zout
  • kopje en een lage, brede pan
  • schuimspaan, keukenpapier en een lepel
  • Voor de toast:
  • 4 sneetjes wit casinobrood
  • broodrooster

1. De wijn koken

Doe in een pannetje de witte wijn met de dragonazijn, de peperkorrels en de laurierblaadjes en breng dit aan de kook. Draai het vuur laag en laat de wijn 5 minuten zachtjes koken. Doe ondertussen ook de boter in een pannetje en smelt deze op laag vuur.  De wijn koken
Let op dat de boter niet bruin wordt!

2. Eidooiers toevoegen

Je hebt nu een pan nodig met daarbij een kom die straks in de opening van de pan kan hangen.
Giet de wijn door een zeef in deze kom. Splits 4 eieren, voeg de eidooiers toe aan de wijn en klop alles goed los. Eidooiers toevoegen

3. Eimengsel verwarmen

Vul de pan met een laag water en breng het water tegen de kook aan. Draai het vuur op zijn laagst en hang de kom in de pan, waarbij de kom het water niet mag raken. Eimengsel verwarmen
De kom mag het water in de pan niet raken, maar moet erboven hangen!
De eiwitten worden niet gebruikt. Deze kun je echter later gebruiken in een dessert of taart, zoals bijvoorbeeld Haagse bluf of een chocoladetaart.

4. Saus maken

Klop met een garde het mengsel in de kom dik en voeg ondertussen -terwijl je blijft kloppen-, langzaam en in een dun straaltje de boter toe. Ga door met kloppen tot de saus dik genoeg is. Haal dan de kom van de pan af en zet hem ongeveer 10 seconden in een laagje koud water, zodat het kookproces stopt. Breng de saus op smaak met peper en zout en dek daarna de kom af met bijvoorbeeld een schoteltje, om de saus warm te houden. Saus maken
Eventueel kun je een kookthermometer gebruiken en deze in de kom doen. Als de saus 65 graden is, zal deze dik genoeg zijn en kun je stoppen met kloppen.

5. De eieren pocheren

Breng in een lage, brede pan een laag van ongeveer 6 centimeter water aan de kook. Voeg de azijn en het zout toe en draai het vuur laag, zodat het water niet meer borrelt. Breek een ei boven een kopje. Roer met een lepel in het water in de pan een draaikolk en laat het ei voorzichtig uit het kopje in deze draaikolk glijden. Laat het ei 5 minuten pocheren voor een halfzachte dooier en 7 minuten voor een harde dooier. Pocheer op dezelfde manier de overige drie eieren. De eieren pocheren
Zie eventueel ook de instructievideo ‘Hoe kun je een ei pocheren’, eveneens te vinden op deze site.

6. Het brood roosteren

Snijd van de vier sneetjes brood dun de korsten af en rooster ze lichtbruin. Neem vier boterhambordjes en leg op elk bord een sneetje geroosterd brood. Het brood roosteren

7. De eggs benedict serveren

Schep de gare, gepocheerde eieren met een schuimspaan uit het water en laat ze op keukenpapier even uitlekken. Leg op ieder sneetje toast een ei en verdeel daarna de lauwwarme saus over de eieren. Garneer de saus eventueel met wat tuinkers. Smakelijk eten! De eggs benedict serveren
De saus is natuurlijk ook lekker bij een gewoon gekookt eitje.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!