1. Het beslag voor de loempia flensjes maken
We beginnen met het maken van het deeg voor de loempia flensjes, oftewel de loempia vellen. Neem hiervoor een ruime kom. Breek 2 eieren in de kom en giet er de olie bij. Voeg de maïzena, de bloem en een snufje zout toe en roer alles goed dooreen. Giet dan al roerende beetje voor beetje het water erbij. Blijf roeren tot het beslag helemaal glad is. Laat het beslag daarna even rusten voordat je er flensjes van gaat bakken.
2. De groente snijden
Pel en
snipper de ui. Schil het stukje gemberwortel en rasp het fijn. Schil de wortels en snijd ze in dunne, lange reepjes. Snijd daarna de spitskool in reepjes en de lente-ui in fijne ringetjes.
Verwijder de zaadlijst uit het pepertje en snijd de helft van het pepertje in zeer dunne reepjes.
In
deze instructievideo leer je hoe je groente professioneel in luciferreepjes, oftewel 'julienne', kunt snijden.
3. Het vlees fijnsnijden
Snijd het kippenvlees en de ham in dunne reepjes of blokjes.
4. De groenten en het vlees roerbakken
Verwarm olie in een pan en fruit hierin de ui, bospeen, lente-ui, rode peper en de gember een paar minuten. Voeg de kool toe en roerbak deze even mee, waarna je het vlees, de garnalen en de taugé toevoegt. Roerbak alles tot de groenten gaar zijn. Breng de vulling op smaak met peper, zout en ketjap.
Zorg dat de groenten knapperig blijven en niet té gaar worden!
5. De vulling laten afkoelen
Schep de groenten en het vlees op een bord en laat de vulling voor de loempia's even afkoelen.
6. De flensjes bakken
Gebruik een koekenpan of flensjespan met anti-aanbak laag en verhit deze. Vet de pan heel licht in met wat olie (strijk het bijvoorbeeld uit met een keukenpapiertje). Giet of schep met een soeplepel wat beslag in de pan zodat de bodem licht bedekt is. Beweeg de pan direct goed heen en weer zodat het beslag gelijkmatig in de pan uitvloeit. De loempiavellen mogen niet te dik worden. Heb je dus wat veel beslag gebruikt, giet dan het overtollige beslag direct weg zodat je een mooi, dun loempia flensje kunt bakken.
Laat vervolgens het beslag drogen in de pan. Haal daarna de pan van het vuur, keer de pan om en klop het flensje eruit op een plank of plat bord. Ga door met het bakken van de flensjes totdat het deeg op is of tot je voldoende zelfgemaakte loempia vellen hebt.
7. De loempia flensjes vullen
Schep een lange baan van vulling in het midden van het loempia vel en bestrijk de rest van de binnenkant van het flensje (het deel zonder vulling) met eigeel.
8. De loempia vouwen
Vouw eerst de linker- en rechterzijkant van het loempia flensje (aan de uiteinden van de vulling) naar binnen. Rol dan het flensje voorzichtig op. Besmeer de buitenkant van de loempia met eigeel.
In de volgende stap ga je de zelfgemaakte loempia's frituren. Als je geen frituurpan hebt dan kun je de loempia’s ook in een koekenpan bakken of eventueel in de oven doen.
9. De loempia's frituren
Verwarm olie in een frituurpan op 180 graden. Leg de loempia’s in de olie en houd met behulp van een lepel de loempia’s tijdens het frituren onder de olie zodat ze niet gaan drijven. Frituur de loempia’s in een paar minuten goudbruin. Haal ze uit de pan, laat ze even uitlekken en serveer ze op een bord met een schaaltje met ketjap. Eet smakelijk.