Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 104 instructies gemaakt

Basisrecept: zelf chocolade maken met pure ingrediënten.

Basisrecept: zelf chocolade maken met pure ingrediënten.
Omschrijving

Wil je zelf chocolade maken op een ambachtelijke manier? Chocola zonder toevoegingen en op basis van je eigen ingrediënten? Dan is dit makkelijke recept erg geschikt. Het maken van deze chocolade gebeurt op basis van cacaoboter, cacaopoeder, vanille en eventueel een toevoeging om de chocolade zoeter te maken. Maar dat is aan jou. Je kunt de chocola zonder suiker maken als je wilt, hij is dan alleen relatief wat bitterder van smaak - dus daar moet je van houden. Bekijk het basisrecept en gebruik de ingrediënten die jij lekker vindt. Veel plezier met het maken van je chocolade en geniet van het resultaat.

Handleiding
Benodigdheden
  • Voor één chocoladereep of ongeveer acht van deze blokjes:
  • Cacaoboter, 75 gram (te koop bij o.a. de ekowinkel)
  • Cacaopoeder, 40 gram
  • 1/2 theelepel pure vanillepoeder (o.m. te koop bij de ekowinkel)
  • Naar keuze:
  • Honing (1-2 eetlepels) of:
  • Kokosbloesemsuiker (1 eetlepel)
  • En verder:
  • Siliconen vorm voor losse chocolaatjes of een siliconen chocoladevorm voor 1 reep - Bol.com
  • Kleinere steelpan of hittebestendige kom die je in grotere pan kunt zetten (voor het 'au bain marie' smelten van de cacaoboter)

1. Water aan de kook brengen

We gaan de cacaoboter 'au bain marie' smelten.
Gebruik hiervoor een grote pan, die je driekwart vult met water. Zet de hittebestendige schaal of steelpan die je straks daarin gaat gebruiken in de pan om te testen of deze voldoende in het water komt te staan - en of het water er niet overheen loopt als je de tweede pan in de eerste zet.
Doe de deksel op de pan en breng het water aan de kook. Zet het vuur uit als het water het kookpunt heeft bereikt.

2. Smelten cacaoboter

  • Leg de brokken cacaoboter in de kleinere kom of pan.
  • Zet deze kom of pan in de grotere pan met gekookt water.
  • Laat de cacaoboter langzaam smelten totdat de cacaoboter helemaal vloeibaar is geworden.

3. Cacaopoeder toevoegen

Is de cacaoboter helemaal gesmolten? Haal dan de kleinere pan of kom uit de pan met water.
Voeg al roerende, in kleine hoeveelheden, de cacaopoeder toe aan de vloeibare cacaoboter. Roer de cacaopoeder tussendoor steeds goed door de cacaoboter, totdat het helemaal is opgenomen. Zo zorg je ervoor dat er geen klontjes ontstaan.

4. Vanillepoeder toevoegen

Voeg het vanillepoeder toe en roer weer goed, totdat ook het vanillepoeder zich volledig heeft vermengd met de gesmolten chocolade. Optioneel kun je nu naar smaak honing of kokosbloesemsuiker toevoegen. Voeg dit beetje bij beetje toe en proef tussendoor steeds even; het is zonde als de chocolade te zoet van smaak wordt.
Wil je donkerder chocolade maken die nog wat bitterder is? Gebruik dan gewoon nog wat meer cacaopoeder dan de aangegeven hoeveelheid. Op basis van de hoeveelheid die voor dit chocolade recept is gebruikt, zul je 'medium' bittere chocolade maken.

5. Chocolade in de vorm gieten

Giet de chocola nu in siliconen vormpjes zoals een ijsblokjeshouder - of gebruik een speciale chocoladevorm als je één grote reep wilt maken. Zet de chocolade in de koelkast en laat het in ongeveer 30-60 minuten hard worden. Klaar is je zelfgemaakte, pure chocolade!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!