Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 116 instructies gemaakt

Basisrecept: zelf chocolade maken met pure ingrediënten.

Basisrecept: zelf chocolade maken met pure ingrediënten.
Omschrijving

Wil je zelf chocolade maken op een ambachtelijke manier? Chocola zonder toevoegingen en op basis van je eigen ingrediënten? Dan is dit makkelijke recept erg geschikt om te gebruiken. Het maken van deze chocolade gebeurt op basis van cacaoboter, cacaopoeder, vanille en eventueel een toevoeging om de chocolade zoeter te maken. Maar dat is aan jou. Je kunt de chocola zonder suiker maken als je wilt, hij is dan alleen relatief wat bitterder van smaak - dus daar moet je van houden. Bekijk het basisrecept en gebruik de ingrediënten die jij lekker vindt. Veel plezier met het maken van je chocolade en geniet van het resultaat.

Handleiding
Benodigdheden
  • Voor één chocoladereep of ongeveer acht van deze blokjes:
  • Cacaoboter, 75 gram (te koop bij o.a. de ekowinkel)
  • Cacaopoeder, 40 gram (neem het liefst rauwe cacaopoeder, die is vaak het beste van smaak)
  • 1/2 theelepel pure vanillepoeder (o.m. te koop bij de ekowinkel)
  • Naar keuze:
  • Honing (1-2 eetlepels) of:
  • Kokosbloesemsuiker (1 eetlepel)
  • En verder:
  • Siliconen ijsblokjeshouder voor losse chocolaatjes (bijv. Hema) of een cakevorm en bakpapier (voor het maken van 1 grote reep)
  • Kleinere steelpan of hittebestendige kom die je in grotere pan kunt zetten (voor het 'au bain marie' smelten van de cacaoboter)

1. Water aan de kook brengen

We gaan de cacaoboter 'au bain marie' smelten. Gebruik hiervoor een grote pan, die je driekwart vult met water. Zet de hittebestendige schaal of steelpan die je straks daarin gaat gebruiken alvast even in de pan om te testen of deze voldoende in het water komt te staan - en of het water er niet overheen loopt als je de tweede pan in de eerste zet.
Breng nu het water in de pan (met de deksel erop gaat het sneller) aan de kook en zet het vuur uit als het water het kookpunt heeft bereikt.

2. Smelten cacaoboter

Leg de brokken cacaoboter in de kleinere hittebestendige kom, schaal of pan. Zet deze kom in de pan met gekookt water en laat de cacaoboter op deze manier langzaam smelten totdat de cacaoboter helemaal vloeibaar is geworden. Smelten cacaoboter

3. Cacaopoeder toevoegen

Is de cacaoboter helemaal gesmolten, haal dan de kleinere pan of kom uit de pan met water. Voeg nu vervolgens al roerende, in kleine hoeveelheden, de cacaopoeder toe aan de vloeibare cacaoboter. Zorg ervoor dat er geen klontjes ontstaan. Om dat te voorkomen roer je de cacaopoeder steeds goed door de gesmolten cacaoboter, totdat het helemaal is opgenomen. Cacaopoeder toevoegen

4. Vanillepoeder toevoegen

Voeg nu de vanillepoeder toe en roer weer goed, totdat ook het vanillepoeder zich volledig heeft gemengd met de gesmolten chocolade. Optioneel kun je nu de honing of kokosbloesemsuiker toevoegen. Doe dit voorzichtig en proef tussendoor even, het is zonde als je chocolade te zoet van smaak wordt. Gebruik dus de hoeveelheid die je zelf lekker vindt.
Wil je donkerder chocolade maken die nog wat bitterder is? Gebruik dan gewoon nog wat meer cacaopoeder dan de aangegeven hoeveelheid. Op basis van de hoeveelheid die voor dit chocolade recept is gebruikt, zul je 'medium' bittere chocolade maken.

5. Chocolade in vorm gieten

Giet de chocola nu in vormpjes zoals een ijsblokjeshouder (of gebruik een cakevorm die je belegt met bakpapier als je één grote reep wilt maken). Zet het geheel in de koelkast en laat het in ongeveer 30-60 minuten hard worden. Klaar is je zelfgemaakte chocolade! Chocolade in vorm gieten
Laat vooral een reactie achter om ons en anderen te laten weten of de chocolade lekker geworden is! Tips en ideeën zijn natuurlijk van harte welkom
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!