Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Hans

Hans
Heeft 70 instructies gemaakt

Recept: zelf ambachtelijke bitterballen maken.

Omschrijving

Zelf bitterballen maken? Met dit recept maakt je de heerlijkste ambachtelijke bitterballen voor Koningsdag, het WK, EK of een ander feestje. Deze echt Hollandse snacks worden in dit recept gemaakt op basis van pure ingrediënten als runderpoulet, mergpijpen en zelf getrokken bouillon. Ambachtelijk en... heel erg lekker!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Voor zo'n 20-30 bitterballen:
 • 1 liter water
 • 2 mergpijpen, 1 runderschenkel
 • 500 gr runderpoulet
 • 50 gram winterwortel
 • 50 gram ui + 50 gram prei
 • 50 gram bleekselderij (stengels + blaadjes)
 • Verse peterselie, 3 takjes
 • 2 laurierblaadjes
 • Verse tijm, 2 takjes
 • Verse rozemarijn, 1 takje
 • 5 peperkorrels
 • 1 kruidnagel
 • 1 stukje foelie
 • 6 gram (zee)zout + 6 gram witte peper
 • 6 gram gelatine (ongeveer 4 blaadjes)
 • Voor de ragout:
 • 60 gram echte boter
 • 60 gram bloem
 • snufje nootmuskaat, zout en peper
De ragout heeft een nachtje nodig om op te stijven. Begin dus minimaal een dag voordat je ze nodig hebt, met het maken van de bitterballen.

1. Water op het vuur zetten

Zet een ruime pan met 1 liter water op het vuur. Voeg vervolgens de runderschenkel, de mergpijpjes, de runderpoulet, de gesneden groenten en de kruiden toe.

2. Sudderen

Zet de pan met deksel op een laag vuurtje en laat het geheel zo'n 4-6 uur zachtjes sudderen. Je krijgt zo een heerlijke bouillon.

3. Bouillon zeven

Haal het vlees uit de pan. Zeef de rest in een vergiet boven een glazen kom. In de zeef heb je nu de groenten, kruiden en nog wat resterende stukjes vlees over. Haal alle stukjes vlees er tussenuit zodat je alleen nog de groenten en kruiden over houdt.
In de kom heb je nu een halve liter zelf getrokken kruidenbouillon over.
De groenten en kruiden worden verder niet meer gebruikt. Je kunt ze opeten of in een schaaltje doen en bewaren voor later. Ze smaken tenslotte heerlijk dus zonde om weg te gooien!

4. Vlees uit elkaar trekken

Trek de blokjes vlees met behulp van twee vorken uit elkaar zodat er mooie kleine stukjes draadjesvlees ontstaan.

5. Ragout voorbereiden

Zeef ter voorbereiding van de ragout 60 gram bloem boven een schaal. Leg de gelatine in een schaaltje water om dit te laten weken.

6. Roux maken

Smelt de boter in een pan totdat deze lichtbruin kleurt. Voeg nu in één worp de bloem toe. Roer het geheel goed door elkaar zodat de bloem lekker aanbakt. Na twee tot drie minuten heb je een mooie roux.

7. Bouillon toevoegen

Voeg de bouillon nu ook in één keer toe aan de roux en roer het vervolgens weer goed door elkaar totdat de bouillon één geheel wordt met de bloem en de boter. De ragout ontstaat nu. Komen er bellen in de ragout, dan ben je klaar voor de volgende stap.

8. Vlees toevoegen

Voeg nu het vlees toe aan de ragout en roer het geheel op een heel laag pitje weer goed door. Je hebt nu een mooie, glanzende ragout die verder op smaak kan worden gebracht met zout, peper en nootmuskaat. Proef even of het goed van smaak is en draai vervolgens het vuur uit.

9. Gelatine toevoegen

Haal de gelatine uit het water en voeg dit toe aan de ragout. Roer het er goed doorheen en proef of de ragout goed van smaak is. Maak de smaak iets sterker omdat er bij het frituren wat smaak verloren gaat.

10. Ragout opstijven

Doe de ragout in een afsluitbaar schaaltje, laat het even afkoelen en zet het in de koelkast. Laat het hier een nachtje opstijven.

11. Het rollen van de bitterballen

Breek de eieren en klop ze los op een bord. Strooi op een bord of in een kommetje de bloem, op een ander bord het fijne paneermeel en op een bord eventueel grof paneermeel. Pak wat stijf geworden ragout en draai er een balletje van. Rol het balletje door het paneermeel, vervolgens door het eimengsel en daarna opnieuw door het paneermeel. Pak wat nieuwe ragout en ga zo door, totdat alle ragout op is.
Haal je vingers even door de bloem voordat je de ragout pakt, zo voorkom je dat deze aan je vingers blijft plakken.

12. Het bewaren van de bitterballen

Leg de bitterballen in diepvriesbakjes en zet deze in de vriezer. Wil je de bitterballen in het bakje op elkaar leggen, leg dan vershoudfolie tussen de verschillende lagen.

13. Bitterballen frituren

Als je de bitterballen gelijk dezelfde dag wilt frituren, zet ze dan wel nog even een uurtje in de koelkast voordat je ze gebruikt.
Verhit in een frituurpan de zonnebloemolie naar ongeveer 180 graden en leg de bitterballen in de pan. Zijn de bitterballen ontdooit, dan duurt het 2 tot 3 minuten voor ze gaar en bruin zijn, bij bevroren bitterballen ongeveer 5 minuten (bij 175 graden).
Haal de ballen met een schuimspaan uit de hete olie. Laat ze uitlekken en afkoelen op een bord met keukenpapier. Bitterballen frituren
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!