Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Gabriella

Gabriella
Heeft 3 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf humus maken van kikkererwten?

Omschrijving

Humus kent net als de receptuur diverse schrijfwijze. Namelijk: hummus, hoemoes, hoummous, hamos, hammos of humous. In deze handleiding gebruiken wij humus. Humus is een gerecht dat afkomstig is uit is uit het Midden-Oosten. Humus kan op vele manieren worden gegeten. Het kan dienen als dip voor rauwkost, als saus voorbij de falafel maar ook als smeersel voorop Turks- of pitabrood. In deze handleiding geven wij je het humus basisrecept. Kijk en lees snel verder voor de ingrediënten, bereidingswijze en tips zodat je zelf humus kunt maken.

Handleiding
Benodigdheden
  • Keukenmachine met snijmes
  • 300 gram kikkererwten
  • 1 eetlepel tahin of sesampasta
  • 3 tenen knoflook. Fijngesneden
  • Sap van 1 citroen
  • Fijngemalen komijn
  • Zout
  • Paprikapoeder
  • Optioneel: Verse peterselie ter garnering

1. Ingrediënten voorbereiden

Weeg alle ingrediënten en zet deze klaar. Snijdt de knoflook of pers deze uit met een knoflookpers.
Het klaarzetten en voorbereiden van de ingrediënten wordt in de professionele keukens ook wel 'mise en place ' genoemd. Mise en place betekend letterlijk: 'Op zijn plaats gezet / gelegd' in het Frans.

2. Kikkererwten en knoflook malen

Doe de kikkererwten en knoflook in de keukenmachine en maal deze fijn.
In de video wordt de knoflook later toegevoegd. Als je de knoflook van te voren fijn hakt of uitperst met een knoflookpers, kan deze tegelijk met de kikkererwten in de keukenmachine.
Vergeet de knoflook van te voren niet fijn te hakken / persen. Te grote stukken knoflook worden door de keukenmachine niet goed fijngehakt.

3. Overige ingrediënten toevoegen

Voeg de tahin, olijfolie, citroensap, komijn, zout en paprikapoeder toe en mix het geheel nog +/- 30 seconden.
Tahin is te koop bij biologische voedingswinkels en bij Turkse speciaalzaken.

4. Proef

Is de hummus op smaak? Zo niet, voeg wat extra zout, citroensap, olijfolie, chilipeper of komijn toe.
Hummus is een veelzijdig gerecht. Je kan er voor kiezen om aan het basisrecept verse kruiden toe te voegen zoals platte peterselie, munt of koriander.

5. Serveren

Serveer de humus in een schaal of plat bord. Garneer de hummus met wat verse kruiden, zoals peterselie. Je kan in het midden van de humus ook een kuiltje maken en hier wat olijfolie in gieten. Besprenkel de humus met wat paprikapoeder of cayennepeper. Serveren
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!