Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 934 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf humus maken van kikkererwten?

Hoe kun je zelf humus maken van kikkererwten?
Omschrijving

Humus kent net als de receptuur diverse schrijfwijzes. Namelijk: hummus, hoemoes, hoummous, hamos, hammos of humous. In deze handleiding gebruiken wij humus. Humus is een gerecht dat afkomstig is uit het Midden-Oosten. Humus kan op vele manieren worden gegeten. Het kan dienen als dip voor rauwkost, als saus voor bij de falafel maar ook als smeersel voor op Turks- of pitabrood. In deze kookinstructie geven wij je het humus basisrecept. Lees snel verder voor de ingrediënten, bereidingswijze en tips zodat je zelf humus kunt maken.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Keukenmachine met snijmes - Coolblue
  • Kikkererwten, 300 gram
  • Tahin of sesampasta, 1 eetlepel
  • Fijngesneden knoflook, 3 tenen
  • Sap van 1 citroen
  • Fijngemalen komijn
  • Paprikapoeder e/o chilipeper
  • Zout
  • Optioneel ter garnering:
  • Verse peterselie of basilicum
  • Sesamzaad
  • Paprikapoeder of cayennepeper

1. Ingrediënten voorbereiden

Weeg alle ingrediënten en zet deze klaar. Hak de knoflook fijn of pers deze uit met een knoflookpers.
Het klaarzetten en voorbereiden van de ingrediënten wordt in de professionele keukens ook wel 'mise en place ' genoemd. Mise en place betekend letterlijk: 'Op zijn plaats gezet / gelegd' in het Frans.

2. Kikkererwten en knoflook malen

Doe de kikkererwten en de knoflook in de keukenmachine en maal deze fijn.
Als je de tenen knoflook van tevoren fijnhakt of uitperst met een knoflookpers, kunnen deze tegelijk met de kikkererwten in de keukenmachine. Te grote stukken knoflook worden door de keukenmachine niet goed fijngemalen.

3. Overige ingrediënten toevoegen

Voeg de tahin, olijfolie, citroensap, komijn, zout en paprikapoeder toe en mix het geheel nog ongeveer 30 seconden.
Tahin is te koop bij biologische voedingswinkels en bij Turkse speciaalzaken.

4. Voeg naar smaak extra ingrediënten toe

Is de hummus op smaak? Zo niet, voeg dan wat extra zout, citroensap, olijfolie, chilipeper of komijn toe.
Hummus is een veelzijdig gerecht. Je kan er voor kiezen om aan het basisrecept verse kruiden toe te voegen zoals platte peterselie, munt of koriander.

5. Serveren van de hummus

Serveer de humus in een schaal of op een plat bord. Garneer de hummus met sesamzaadjes of wat verse kruiden, zoals basilicum of peterselie. Ook kan je in het midden van de humus een kuiltje maken en hier wat olijfolie in gieten. Besprenkel de humus tenslotte met wat paprikapoeder of een klein snufje cayennepeper.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!