1. Mosselen wassen
Was de mosselen in ruim koud water. Verwijder eventuele kapotte mosselen. Als een mossel open staat, tik dan met de mossel op het aanrecht. Sluit de mossel zich, dan kan je deze gebruiken. Blijft de mossel open, gooi deze dan absoluut weg.
2. Mosselen schoonmaken
Schraap de baard, of ander vuil op de mosselen, weg. Was de mosselen dan opnieuw.
3. De mosselen smoren
Verwarm in een ruime pan wat olie. Smoor in deze olie de mosselgroente. Blus dit af met een scheut witte wijn. Doe de mosselkruiden erbij en leg hier op de mosselen. Doe de deksel op de pan.
4. Hoe kook je de mosselen?
Zodra de mosselen koken de pan goed schudden, zodat ook de bovenste mosselen in het kookvocht komen te liggen. Doe de deksel op de pan en laat de mosselen nog ongeveer negen minuten doorkoken. Als de mosselen open staan zijn ze gaar.
Heb je geen mosselpan, gebruik dan een soeppan of een andere hoge pan.
In deze kookvideo wordt de pan geschud zonder deksel. Vaak is het makkelijker om met de deksel op de pan te schudden. Zorg er dan wel voor dat er genoeg ruimte is tussen de bovenste mosselen en de deksel.
Vind je in je bord gekookte mosselen nog een dichte mossel? Gooi deze weg!