Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Hans

Hans
Heeft 70 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf van eiwitschuim meringues maken?

Hoe kun je zelf van eiwitschuim meringues maken?
Omschrijving

Wil je gekleurde meringues maken? In dit basisrecept voor het maken van eiwitschuim meringues, leer je hoe je schuimpjes kunt maken van eiwit met een leuke kleur of smaak. Het maken van meringues is niet erg moeilijk. Met de tips in deze instructie, zorg je voor een goed en stevig resultaat. Roze, groene, of paarse meringues maken? Een druppeltje kleurstof toevoegen en je hebt een verrassend resultaat.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Ingrediënten voor de meringues:
  • 4 eiwitten
  • 125 gr kristal suiker
  • 100 gr poedersuiker
  • 15 gr zetmeel
  • 1 druppel voedingskleurstof (kleur naar keuze)
  • Optioneel:
  • vanille-aroma (of een ander aroma naar keuze)
  • spuitzak, bijv. Bol.com
  • Overige benodigdheden:
  • zeef, bijv. Bol.com
  • mixer met garden, bijv. Bol.com
  • oven
  • bakplaat
  • bakpapier
  • 1 citroen (voor het ontvetten)
Dit recept voor het maken van meringues is wat beknopter. Voor een uitgebreidere toelichting, bekijk dan deze kookvideo of lees het recept onder de instructievideo aldaar.

1. De eiwitten kloppen

Splits de eieren. Zorg ervoor dat je dit nauwkeurig doet, zodat er geen eigeel bij het eiwit komt (dan krijg je het eiwit niet voldoende stijf).
Neem een beslagkom van glas, rvs of aardewerk. Klop hierin de eiwitten op tot een witte schuimmassa. Voeg de kristalsuiker al kloppende langzaam toe aan het eiwitschuim en blijf kloppen tot de suiker en de eiwitten volledig met elkaar gemengd zijn.
Zorg dat de kom en de gardes van de mixer goed zijn ontvet, anders kan het eiwit nooit goed stijf worden! Het ontvetten van de kom en gardes kun je doen door een citroen te halveren en de helften door de kom en langs de gardes te halen. Het sap van de citroen zorgt voor de ontvetting.

2. Het zetmeel en de poedersuiker toevoegen

Zeef het zetmeel en de poedersuiker door een zeef bij de geklopte eiwitten en meng alles met een spatel door elkaar tot de massa matwit van kleur is.
Bruine meringues kun je maken door bruine basterdsuiker te gebruiken in plaats van witte poedersuiker.

3. De meringues kleuren

Je kan nu het eiwit kleuren door het toevoegen van een druppeltje kleurstof. Eén drupje is vaak al voldoende. Meng voor een mooie egale kleur de kleurstof met behulp van een spatel goed door de eiwitmassa heen. Gebruik hiervoor nooit een garde, want dan klop je alle lucht weer uit het eiwitschuim.
Je kunt ook smaak toevoegen aan het schuim, zoals bijvoorbeeld vanillearoma.

4. De meringues bakken in de oven

Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Schep nu met een lepel kleine bolletjes eiwitschuim en leg deze op het bakpapier. Tip: gebruik een spuitzak om meringue schuimpjes te spuiten in de vorm zoals op de foto te zien is.

Zet de bakplaat in de oven en bak de meringues in drie uur knapperig.

Zet na drie uur de oven uit en laat de meringues voor gebruik een nacht in de afgekoelde oven rusten.
Zorg dat er voldoende ruimte tussen de schuimpjes blijft, zodat deze kunnen rijzen tijdens het bakken!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!