1. De spijs maken
Maal in een keukenmachine de amandelen fijn. Doe er de suiker bij en de rasp van 1 citroen. Breek de eitjes, klop ze los en doe 2/3 van het ei bij het amandelmengsel. Voeg 2 eetlepels koud water toe en mix alles tot een smeuïge massa. Is de massa niet smeuïg genoeg? Voeg dan nog wat extra water toe.
Rasp alleen het geel van de citroen, want het wit daaronder is bitter!
Bekijk ook de instructievideo
zelf ambachtelijke amandelspijs maken voor meer uitleg en tips.
2. Het deeg maken
Zeef de bloem met een beetje zout en 3 theelepels bakpoeder in een kom. Doe er de basterdsuiker bij, de in blokjes gesneden boter en 1 eetlepel speculaaskruiden. Mix alles tot een geklonterd deeg. Kneed met je handen van het deeg 2 ballen van gelijke grootte en rol de deegballen uit op bakpapier tot 2 plakken deeg van 1/2 tot 3/4 cm dik.
Bestrooi de deegroller met een beetje bloem, zodat het deeg niet aan de roller blijft plakken.
3. De vorm uitsnijden en de speculaas bakken
Je kunt nu uit het deeg iedere gewenste vorm snijden, zoals bijvoorbeeld een vierkantje of een hartje. Leg één vorm met het bakpapier op de bakplaat en verdeel het spijs erover.Laat aan de randen 1 cm vrij. Leg de tweede vorm bovenop de eerste en druk de randen goed dicht. Smeer het deeg in met het restje ei en bak de speculaas in een voorverwarmde oven op 175 graden in 30 minuten mooi goudbruin.
Laat de speculaas op een taartrooster afkoelen.
Is de ene vorm iets groter dan de andere, leg dan de kleinste onderop.
Je kunt de speculaas eventueel garneren met wat losse amandelen die je bovenop het deeg drukt.