1. Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 200 graden, zodat de banketstaaf straks direct de oven in kan.
Haal het bladerdeeg uit de koelkast en laat dit alvast op kamertemperatuur komen.
2. Citroen raspen
Boen de citroen schoon alvorens je de schil gaat gebruiken. Rasp boven een kommetje het gele deel van de citroenschil.
3. Vulling maken
We gaan nu een vulling maken van amandelspijs en kruiden. Neem een beslagkom en verkruimel hierin de amandelspijs. Splits een ei. Voeg vervolgens de kardemom, de gemalen kruidnagel, de eierdooier (eigeel) en de citroenrasp toe. Kneed dit met je handen door elkaar tot de ingrediënten zich goed vermengd hebben.
4. Rol maken
Vorm van het spijs een rol met een lengte van zo'n 36 centimeter.
5. Bladerdeeg vullen
Bestrijk het bladerdeeg met een klein beetje water. Leg daarna de rol amandelspijs in het midden van het deeg en vouw het deeg om de spijs heen. Zorg voor wat overlap en duw de naad van de banketstaaf goed dicht. Vouw tenslotte de zijkanten van de staaf, aan de bovenkant van de banketstaaf, naar binnen.
Wil je een banketletter maken? Vorm dan nu voorzichtig een letter - zoals de S van Sint - van de staaf.
Wil je de zelfgemaakte banketstaaf nog een tikkeltje ambachtelijker maken? Dan kun je ook
zelf bladerdeeg maken.
6. Amandelstaaf decoreren
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de amandelstaaf met de naad naar beneden op de bakplaat. Decoreer de bovenkant van de staaf met de amandelen.
Splits het tweede ei en klop de eierdooier (eigeel) met een vork los. Bestrijk het deeg van de banketstaaf tenslotte met het eigeel en plaats de amandelstaaf in het midden van de oven. Bak de banketstaaf in ongeveer 20 minuten gaar.
Kleurt de banketstaaf mooi goudbruin? Dan is deze gaar en kun je de staaf uit de oven te halen. Plaats de amandelstaaf op een rooster en laat de staaf even afkoelen, alvorens je deze in stukken snijdt.
7. Banketstaaf serveren
Snijd de banketstaaf in stukken en serveer de lekkernij op een leuke schaal of een mooi bord. Eet smakelijk!