Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Feestelijke Speculaas Cupcakes bakken voor Sinterklaas.

Omschrijving

Hoe maak je Speculaas Cupcakes? Op basis van dit recept leer je feestelijke Sinterklaas cupcakes te bakken, gedecoreerd met roze glazuur en pepernoten. Ben je op zoek naar een leuk recept voor Sinterklaas? Deze speculaas cupcakes zijn makkelijk te maken en een originele Sinterklaas traktatie voor Sinterklaasavond. Weer eens wat anders dan speculaasbrokken of pepernoten! Hoe je dit Sinterklaasgebak moet maken, kun je zien in de instructievideo. Het geschreven recept voor de speculaas cakejes en een overzicht van de benodigde ingrediënten, vind je onder de kookvideo.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Voor 12 cupcakes:
 • 125 gram zachte boter
 • 125 gram bruine basterdsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
 • 2 eieren
 • 3 eetlepels volle melk
 • 125 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
 • 125 gram roze glazuur (bijv. dr Oetker)
 • Chocolade kruidnoten, 30 gram
 • En verder:
 • Cupcake bakvorm en/of Papieren cupcake vormpjes
 • evt. bakpapier en bakkwastje (wanneer je geen kant-en-klaar papieren vormpjes gebruikt)
 • Beslagkom
 • Mixer of garde
 • Eetlepel of ijstang

1. Voorbereiding speculaas cupcakes

Verwarm de oven voor op 200 graden. Gebruik je een cupcake bakblik, zet dan kant-en-klaar papieren vormpjes in het bakblik. Heb je geen vormpjes, vet het blik dan in met boter en leg op de bodem een rond stukje bakpapier (zelf knippen). Het bakpapier op de bodem zorgt ervoor dat de cakejes na het bakken makkelijk uit de vorm gaan.
Als je geen cupcake bakblik hebt, kun je natuurlijk ook alleen papieren vormpjes gebruiken, die je op een gewoon bakblik zet.

2. Boter zacht en smeuïg kloppen

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en de boter zacht is. Doe de basterdsuiker, de vanillesuiker en de boter in een beslagkom en klop de ingrediënten met een mixer of garde in vijf minuten tot een luchtig geheel.

3. Eieren toevoegen

Voeg een ei toe en mix deze door het mengsel, totdat het ei volledig is opgenomen. Voeg daarna het tweede ei toe en mix ook dit ei door het botermengsel.

4. Melk toevoegen

Voeg drie eetlepels volle melk toe aan het deegmengsel en mix het geheel nog twee minuten door het beslag.
De melk maakt het beslag wat luchtiger.

5. Zelfrijzend bakmeel en speculaaskruiden toevoegen

Spatel tenslotte het zelfrijzend bakmeel en de speculaaskruiden door het deeg. Spatel net zo lang door tot alle ingrediënten voor je speculaas cupcake beslag zich volledig gemengd hebben.
Mix het beslag met de garde niet op de hoogste snelheid, maar 3 tot 4 minuten op de laagste stand zodat het luchtig blijft.

6. Cakevormpjes vullen

Vul de cupcake vormpjes met behulp van een eetlepel of ijstang voor 2/3 met speculaas cupcake beslag. Maak de bovenkant daarna mooi glad.
Schep de vormpjes niet te vol want dan zullen de cupcakes tijdens het bakken ‘overstromen’.

7. De speculaas cupcakes bakken

Schuif het cupcake blik of bakblik met papieren vormpjes in een voorverwarmde oven en bak de cakejes in ongeveer 15 tot 20 minuten op 200 graden gaar en mooi bruin.
Open tijdens het bakken de ovendeur niet, want dan kunnen de cupcakes inzakken!

8. Glazuur maken

Smelt de roze glazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bestrijk de cupcakes met het glazuur en decoreer de speculaas cakes vervolgens met chocolade pepernoten. Glazuur maken

9. Speculaas cakejes versieren

Zet de speculaas cakejes op een schaal of bord en strooi er wat poedersuiker overheen. Voor een echte Sinterklaas traktatie kun je de cupcakes versieren met slagroom, met daarop een pepernoot of ander Sinterklaas snoepje.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!