1. Voorbereiding speculaas cupcakes
Verwarm de oven voor op 200 graden. Gebruik je een cupcake bakblik, zet dan kant-en-klaar papieren vormpjes in het bakblik. Heb je geen vormpjes, vet het blik dan in met boter en leg op de bodem een rond stukje bakpapier (zelf knippen). Het bakpapier op de bodem zorgt ervoor dat de cakejes na het bakken makkelijk uit de vorm gaan.
Als je geen cupcake bakblik hebt, kun je natuurlijk ook alleen papieren vormpjes gebruiken, die je op een gewoon bakblik zet.
2. Boter zacht en smeuïg kloppen
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en de boter zacht is. Doe de basterdsuiker, de vanillesuiker en de boter in een beslagkom en klop de ingrediënten met een mixer of garde in vijf minuten tot een luchtig geheel.
3. Eieren toevoegen
Voeg een ei toe en mix deze door het mengsel, totdat het ei volledig is opgenomen. Voeg daarna het tweede ei toe en mix ook dit ei door het botermengsel.
4. Melk toevoegen
Voeg drie eetlepels volle melk toe aan het deegmengsel en mix het geheel nog twee minuten door het beslag.
De melk maakt het beslag wat luchtiger.
5. Zelfrijzend bakmeel en speculaaskruiden toevoegen
Spatel tenslotte het zelfrijzend bakmeel en de speculaaskruiden door het deeg. Spatel net zo lang door tot alle ingrediënten voor je speculaas cupcake beslag zich volledig gemengd hebben.
Mix het beslag met de garde niet op de hoogste snelheid, maar 3 tot 4 minuten op de laagste stand zodat het luchtig blijft.
6. Cakevormpjes vullen
Vul de cupcake vormpjes met behulp van een eetlepel of ijstang voor 2/3 met speculaas cupcake beslag. Maak de bovenkant daarna mooi glad.
Schep de vormpjes niet te vol want dan zullen de cupcakes tijdens het bakken ‘overstromen’.
7. De speculaas cupcakes bakken
Schuif het cupcake blik of bakblik met papieren vormpjes in een voorverwarmde oven en bak de cakejes in ongeveer 15 tot 20 minuten op 200 graden gaar en mooi bruin.
Open tijdens het bakken de ovendeur niet, want dan kunnen de cupcakes inzakken!
8. Glazuur maken
Smelt de roze glazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bestrijk de cupcakes met het glazuur en decoreer de speculaas cakes vervolgens met chocolade pepernoten.
9. Speculaas cakejes versieren
Zet de speculaas cakejes op een schaal of bord en strooi er wat poedersuiker overheen. Voor een echte Sinterklaas traktatie kun je de cupcakes versieren met slagroom, met daarop een pepernoot of ander Sinterklaas snoepje.