Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Recept: verse appelmoes zelf maken. Ambachtelijk en lekker!

Omschrijving

Verse appelmoes kun je makkelijk en snel zelf maken. Hoe je dit doet, leer je in deze instructievideo. Bij het bereiden ervan kun je zelf bepalen of je de appelmoes suikervrij wilt maken of hoeveel suiker je wilt toevoegen. Zelfgemaakte appelmoes smaakt niet alleen lekkerder, maar is daarom ook gezond. Onder de video vind je de geschreven versie van dit recept en kun je de benodigdheden voor het maken van de verse appelmoes terugvinden. Zo maak je zelf een lekker en veelzijdig bijgerecht!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • 1 kg zoetzure, stevige appels (bijv. goudrenetten)
 • 100 ml kraanwater
 • 1 citroen
 • 1 el suiker of hoeveelheid naar wens of een suikervervanger
 • 1 tl kaneel
 • Overige benodigdheden:
 • Ruime pan
 • schaaltje
 • maatbeker
 • houten lepel
 • Staafmixer of zeef

1. De citroen uitpersen

Snijd de citroen doormidden en pers beide helften uit boven een schaaltje. De citroen uitpersen
Het citroensap zorgt bij het koken ervoor dat de appels niet bruin worden en de appelmoes een mooie kleur krijgt.

2. De appels in stukjes snijden

Schil de appels en snijd ze in vieren. Verwijder de klokhuizen en snijd hierna ieder stuk appel nog een keer in de lengte doormidden. Snijd vervolgens deze stukken in kleine stukjes. De appels in stukjes snijden

3. De appelstukjes koken

Neem een ruime pan want tijdens het koken gaan de appels schuimen. Doe het water met het citroensap in de pan. Voeg de stukjes appels toe en doe de suiker en de kaneel erbij. Schep alles goed door elkaar en laat onder af en toe roeren de appelstukjes op een laag vuur in ongeveer 15 minuten zacht koken. De appelstukjes koken
Let goed op dat de appels niet aanbranden!
Een lekkere variant maken op de verse appelmoes? Voeg voor de verandering eens een scheutje Calvados of een klein stukje gemberwortel toe.

4. De appelmoes koken in de magnetron

Wil je de appelmoes liever in de magnetron bereiden? Reken dan ongeveer 15 minuten kooktijd in totaal bij een vermogen van 700-1000 Watt. Stel de magnetron steeds in op 5 minuten. Haal daarna de schaal uit de magnetron, roer de appelmoes om, zet de schaal terug en stel de magnetron weer opnieuw in. Herhaal dit ongeveer drie keer, totdat de appels voldoende zacht zijn.

5. De appels pureren

Pureer de zachte appelstukjes met een staafmixer. Heb je geen staafmixer dan kun je de appels ook met een lepel door een zeef wrijven. Doe de appelmoes in een schaal en strooi er eventueel nog een beetje kaneel over of wat amandelschaafsel. De appels pureren
Wil je een appelcompote maken, een appelmoes met wat grovere stukjes, laat de appels dan halfgaar koken. Stamp ze daarna grof stuk met een pureestamper.

6. De appelmoes bewaren

Doe de appelmoes in een met kokend water omgespoelde, schone pot. Maak na het vullen de schroefdraad van de pot nog een keer extra goed schoon en draai de deksel op de pot. Zet vervolgens de pot onderste boven op een doek en laat de appelmoes afkoelen. Hierna kun je de appelmoes op een koele plaats ongeveer twee tot drie weken bewaren. De appelmoes bewaren
Een pot appelmoes is altijd lekker om op voorraad te hebben, bijvoorbeeld om te gebruiken voor bij stamppot, frites of als gezond tussendoortje.

7. De zelfgemaakte appelmoes invriezen

Nadat je de appelmoes goed hebt laten afkoelen, kun je deze invriezen in een daarvoor geschikt diepvriesbakje. Gebruik voor in te vriezen appelmoes geen of zo weinig mogelijk suiker, omdat de suiker het vriespunt verlaagt. Dus hoe meer suiker, hoe langer het invriezen duurt. De houdbaarheidsduur hangt af van de temperatuur van je vriezer. Dit kan wel tot een jaar zijn.
Na het ontdooien wordt de appelmoes altijd iets dunner. Maak daarom appelmoes die je wilt gaan invriezen wat dikker dan normaal.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!