Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten.
Baktijd: ca. 60-70 minuten.
Oven: 160 graden (elektrische oven) of 140 graden (heteluchtoven).
1. Oven voorverwarmen
Plaats het rooster iets onder het midden van de oven. Verwarm nu de oven voor op de aangegeven temperatuur.
2. Cakevorm invetten
Vet de cakevorm in met boter. Bestuif de binnenkant van de ingevette cakevorm daarna licht met bloem.
3. Koekbeslag maken
Doe de koekmix in een beslagkom. Voeg vervolgens 75 gram boter en 1 eetlepel water toe. Mix het geheel met een garde op de laagste stand tot kruimels. Daarna kun je het deeg met de hand verder kneden, totdat er een mooie, compacte deegbol ontstaat.
Lukt het je niet om het deeg compact te krijgen? Voeg dan voorzichtig nog een extra druppel water toe.
Je hoeft de beslagkom nog niet schoon te maken want je hebt deze zo meteen weer nodig.
4. Deegrol maken
Vorm van de deegbol nu een rol van ongeveer 25 cm lang. Leg de deegrol in de cakevorm en druk de rol plat totdat de bodem geheel bedekt is. De koekbodem is nu klaar.
5. Cakebeslag maken
Pak de beslagkom er weer bij. Klop met de garde 150 gram boter zacht en romig. Voeg vervolgens de cakemix, eieren en sinaasappelrasp toe. Mix dit (met een mixer op de laagste stand) tot een glad geheel. Zet de mixer daarna op de hoogste stand en klop het deeg met de mixer in 2 minuten tot een luchtig beslag.
Gebruik van de sinaasappel alleen het oranje gedeelte van de schil. Het witte stuk van de schil smaakt namelijk bitter.
6. Cakebeslag toevoegen
Schep nu het cakebeslag in de cakevorm en verdeel dit over de koekbodem. Plaats de Koningscake in de oven en bak de cake in 60-70 minuten gaar. Als de cake goudbruin kleurt, dan kun je deze uit de oven halen. Laat de cake goed afkoelen op een rooster. Zorg ervoor dat je de cake met de koekbodem op het rooster plaatst.
Je kunt testen of de binnenkant van de cake gaar is, door met een satéprikker in het midden van de cake te prikken. Blijft er geen beslag aan de prikker kleven, dan is de cake ook van binnen gaar.
7. Rolfondant uitrollen
We gaan de fondant gebruiken om een vlag te maken op de cake. Bestrooi eerst een werkblad met poedersuiker. Rol van iedere kleur rolfondant, een lange rol van ongeveer 24 centimeter. Rol de fondantplakken stuk voor stuk plat totdat er een lange strook ontstaat van 3,5 centimeter breed en met een dikte van ongeveer 2 millimeter. Snijd de zijkanten van de stroken strak en scherp weg.
8. Nederlandse vlag op cake vormen
Bestrijk de bovenkant van de cake dun met de marmelade. Leg de rode, witte en de blauwe stroken rolfondant bovenop de cake, in de vorm van de Nederlandse vlag. Druk de stroken nu goed aan en snijd het overtollige rolfandant voorzichtig weg. Verwijder tenslotte de poedersuiker met een licht vochtig keukenpapiertje, zodat de kleuren weer helder tot hun recht komen.
9. Cake serveren
Je cake met Hollandse vlag is nu klaar. Plaats de cake op een mooie schaal of groot bord en serveren maar!
Geniet van het EK, WK of een andere gelegenheid waarbij je dit oranje gebak op tafel zet.