1. Voorbereiding zelfgemaakte Hollandaise saus
De Hollandaise saus wordt 'au bain-marie' gemaakt. Begin daarom met het zachtjes aan de kook brengen van een pan met water. Op de pan moet een hittebestendige kom passen waarin je straks de saus kunt bereiden. Deze kom mag het water niet raken, dus houd hiermee rekening bij het vullen van de pan.
2. De roomboter smelten en klaren
Voor het maken van een Hollandaise saus gebruik je geklaarde roomboter. Dit klaren doe je als volgt:
- Doe de boter in een steelpan en laat deze op laag vuur langzaam smelten. Zet als alle boter is gesmolten het vuur uit.
- Tijdens het smelten komen de eiwitdelen van de boter als een wit schuim komen bovendrijven. Schep met behulp van een schuimspaan het schuim van de gesmolten boter af of zeef de boter. Hierna houd je geklaarde boter over, waarmee je de saus straks makkelijk kunt binden.
3. De eierdooiers luchtig kloppen
Splits de eieren en doe alleen de eierdooiers (het eigeel) in een kom. Zet de kom vervolgens op de pan met het zacht kokende water, waarbij het belangrijk is dat de kom het water niet raakt. De eiwitten worden verder niet gebruikt. Voeg een eetlepel witte wijnazijn toe aan de eierdooiers en klop met een garde in ongeveer 3 minuten het mengsel tot een licht gekleurde, luchtige massa.
4. De geklaarde boter toevoegen
Zet, als het eigeel goed van kleur is en luchtig genoeg, het vuur uit. Voeg nu al kloppende heel langzaam de geklaarde boter toe. Doe dit vooral niet te snel en beetje voor beetje, zodat het botervet goed door de eieren kan worden opgenomen. Zo voorkom je dat de saus gaat schiften (zie ook de laatste stap). Blijf tijdens het mengen goed kloppen, totdat alle boter is opgenomen. Het resultaat hierna is een mooie, egale romige Hollandaise saus.
5. De Hollandaise saus op smaak brengen
Breng tot slot de saus op smaak met een beetje vers uitgeknepen citroensap en een snufje peper en zout. Serveer de saus bij voorkeur direct nadat je hem hebt gemaakt. Hollandaise saus is vooral erg geliefd als aspergesaus. Maar ook bij vis- en eiergerechten, is deze traditionele Franse Hollandaise saus een aanrader.
Hollandaise saus kan je het beste 'au bain-marie' warm houden. Laat in dat geval de kom met de saus erin op de pan met het het zacht kokende water staan en breng de saus pas op smaak als je hem gaat opdienen.
6. Hoe voorkom je dat de saus gaat schiften?
Hollandaise saus kan om meerdere redenen gaan schiften:
- De saus kan gaan schiften als het eigeel te warm wordt. Het eigeel mag daarom niet warmer worden dan 80 graden. Is de temperatuur hoger, dan zal de saus gaan schiften bij het toevoegen van de boter. Om deze reden bereid je de saus ‘au bain marie’, zodat je meer controle hebt over de temperatuur.
- Een andere reden voor het schiften van de saus, is als je het botervet te snel of met te grote hoeveelheden aan het eigeel toevoegt. Doe dit daarom langzaam en met kleine beetjes tegelijk.
Let goed op dat de kom waarin je de saus bereidt, niet per ongeluk het hete water in de pan raakt.