Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 934 instructies gemaakt

Bladerdeeg maken: voor bladerdeeg hapjes of andere recepten.

Omschrijving

Deze instructievideo leert je hoe je zelf bladerdeeg kunt maken. In het geschreven recept onder de video kun je de stappen en benodigdheden rustig nalezen. Het maken van bladerdeeg is niet moeilijk, je hebt er weinig ingrediënten voor nodig en je geeft hiermee een extra ambachtelijke twist aan je recept. Daarnaast is zelfgemaakt bladerdeeg wel zo gezond want zonder conserveringsmiddelen, e-nummers of kleurstoffen. Bladerdeeg vormt een lekkere basis om te gebruiken voor hapjes, hartige taart, appeltaart of bijvoorbeeld een banketstaaf. Kortom: de moeite van het bakken waard, dat merk je wel als je het resultaat proeft!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Roomboter, 250 gram
  • Bloem, 250 gram
  • Ijskoud water, 125 ml
  • Zout, 4 gram
  • En verder:
  • Deeg- of snijplank
  • Vershoudfolie
  • Deegroller
  • Schaaltjes
  • Keukenweegschaal

1. Boter snijden

Snijd de roomboter in blokjes, doe de blokjes in een schaaltje en zet de boter even opzij.

2. Water toevoegen

Stort de 250 gram bloem op een plank of bord. Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Giet hierin het water en het zout. Water toevoegen

3. Deeg kneden

Schuif steeds wat bloem in het kuiltje met water en meng zo het deeg, zout en het water. Kneed de ingrediënten totdat er een compacte deegbol ontstaat.

4. Boter toevoegen

Voeg de boter toe en kneed de boter door het deeg. Vorm weer een bol van het bladerdeeg en verpak de deegbol in vershoudfolie. Leg het deeg in de koelkast en laat het hier een half uur rusten. Boter toevoegen
Het is niet erg als het deeg en de boter nog niet helemaal goed door elkaar gekneed zijn. De volgende stappen zorgen ervoor dat de ingrediënten zich beter zullen vermengen en het bladerdeeg zich tot een egaal geheel zal vormen.

5. Bladerdeeg verder verwerken

Bestrooi de deegplank met wat bloem. Haal het deeg uit het folie, leg het op de plank en rol het deeg met een deegroller uit tot een vlak deeg. Vouw vervolgens het deeg naar binnen tot je een klein, vierkant deegpakket hebt en rol het dan opnieuw vlak. Vouw het deeg weer op en verpak het in vershoudfolie. Plaats het bladerdeeg weer een half uur in de koelkast.

Herhaal deze stap drie keer. Het eindresultaat is een mooi en compact bladerdeeg, dat je verder kunt bereiden in bladerdeeg recepten. Bladerdeeg verder verwerken
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!