Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 934 instructies gemaakt

Zelf vleesbouillon maken op klassieke wijze: ambachtelijk en lekker!

Omschrijving

Zelfgemaakte runderbouillon is niet alleen de basis van soepen en sauzen, maar tegenwoordig ook een trendy drank als gezond opkikkertje. Een beker heerlijke, klassieke bouillon: wat is er verkwikkender? Zelf bouillon maken op een ambachtelijke wijze is niet moeilijk en kost minder tijd dan je denkt. Zitten de ingrediënten eenmaal in de pan om de bouillon te laten trekken, dan heb je er geen omkijken meer naar. In de instructievideo kun je zien hoe je zelf een gezonde en lekkere bouillon van rundvlees kunt maken. Onder de video staat het geschreven recept met de benodigde ingrediënten voor deze bouillon.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • 600 g runderschenkels
  • 2 liter koud water
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 prei
  • 1 winterwortel
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bosje peterselie
  • 1 laurierblaadje
  • 6 peperkorrels
  • Overige benodigdheden:
  • grote soeppan
  • schuimspaan

1. Het vlees laten pruttelen

Spoel de runderschenkels af onder de koude kraan en leg ze in een grote soeppan. Giet er 2 liter koud water bij en breng dit aan de kook. Laat het vlees op een laag vuur, met het deksel half op de pan, ongeveer anderhalf uur zachtjes pruttelen. Het vlees laten pruttelen
Schuim de bouillon af en toe af met een schuimspaan!
Door het deksel half op de pan te leggen, voorkom je dat de bouillon troebel wordt.

2. De groenten grof snijden

Snijd ondertussen de ui, winterwortel, prei en bleekselderij in grove stukken. Plet de knoflook, verwijder de vliesjes en snijd het teentje doormidden.

3. De groenten en kruiden toevoegen

Doe na anderhalf uur de gesneden groenten bij het vlees in de pan. Voeg ook de peterselie, het laurierblaadje en de peperkorrels toe. Breng alles weer aan de kook en laat het vlees met de toegevoegde ingrediënten opnieuw anderhalf uur zachtjes pruttelen.
Varieer ook eens met andere specerijen, zoals bijvoorbeeld kruidnagel. Of gebruik tijm in plaats van peterselie.

4. De bouillon zeven

Schep met een schuimspaan het vlees en de groenten uit de pan en giet vervolgens de vleesbouillon door een zeef. Voor een heldere bouillon leg je daarna een theedoek in de zeef en zeef je de bouillon nog een tweede keer. Breng de bouillon op smaak met zout en peper.
Pluk eventueel het vlees van de runderschenkels, snijd het in kleine stukjes en voeg het toe aan de bouillon.
De bouillon kun je goed invriezen of een paar dagen (niet té lang) in de koelkast bewaren.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!