1. Type kaas kiezen voor de kaasfondue
Het lekkerste is om voor het maken van een klassieke kaasfondue, twee typen kaas te kiezen en deze te combineren. Wil je een Hollandse kaasfondue maken, kies dan voor oude Goudse kaas gecombineerd met Kernhemmer kaas. Wil je een klassieke Zwitserse kaasfondue maken, kies dan Gruyère kaas en combineer deze met Emmenthaler.
Laat je in de kaaswinkel adviseren over de juiste kaascombinatie voor een kaasfondue naar jouw smaak.
2. De kaas raspen
Laat de kaas bij aankoop grof raspen of rasp zelf een stuk kaas grof met een grove rasp. Laat na het raspen de kaas even op kamertemperatuur komen.
3. De kaasfondue pan inwrijven met knoflook
Heb je geen speciale kaasfondue pan (een zogenaamde caquelon), gebruik dan een hoge ovenschaal met gladde binnenkant. Je kunt de kaasfondue eventueel in een gewone, wat ruimere pan met dikke bodem bereiden en later overgieten in de schaal.
Pel de knoflook en snijd het teentje doormidden. Wrijf met de snijvlakken van het knoflookteentje de bodem en zijkanten van de caquelon, pan of schaal in.
Gek op knoflook? Laat dan een teentje knoflook meekoken met de wijn voor een sterkere knoflooksmaak.
4. De wijn aan de kook brengen
Giet de 400 ml wijn in de pan en breng deze op matig vuur aan de kook. Draai, zodra de wijn bruist, het vuur laag. Verwijder het teentje knoflook (in het geval je dit extra hebt toegevoegd) en roer vervolgens een eetlepel vers uitgeknepen citroensap door de wijn. Door het citroensap zal de kaas beter smelten en wordt de fondue mooier egaal.
Als je een licht zure wijn gebruikt, zal de kaas ook beter smelten waardoor je als eindresultaat een homogener geheel krijgt.
Bijna alle alcohol verdampt, dus van kaasfondue word je niet snel dronken. Ga je echter liever voor een helemaal alcoholvrije kaasfondue, dan kun je de wijn vervangen door appelsap. Ook handig voor als er eters bij zijn die geen alcohol kunnen of willen verdragen.
5. De kaas toevoegen aan de wijn of appelsap
Voeg de kaas, al roerende, met kleine beetjes tegelijk toe aan de de wijn (of appelsap). Blijf vooral goed roeren, terwijl je de kaas laat smelten. Als de kaas is gesmolten en zich volledig met de wijn heeft vermengd, kun je de kirsch toevoegen en door de fondue roeren.
Laat de kaasfondue nooit koken! Hierdoor wordt de fondue klonterig en is deze zwaarder te verteren.
6. De kaasfondue binden
Gebruik je om de fondue te binden een allesbinder, dan kun je deze direct aan de kaasfondue toevoegen.
Gebruik je maïzena, meng dan de maïzena eerst met 2 à 3 eetlepels water of wijn en roer dit tot een glad papje. Roer dit papje door de kaasmassa en laat de maïzena een paar minuten binden met de warme kaasfondue. Breng de fondue op smaak met wat peper en zout - en naar wens met een beetje nootmuskaat.
Het bindmiddel maakt de kaas niet alleen dikker, maar zorgt ook ervoor dat de kaas en de wijn niet uit elkaar vallen.
7. Groenten voor de kaasfondue
Serveer bij de kaasfondue grove stukken brood om in de kaas te dopen. Als groenten zijn daarbij lekker:
- champignons
- kleine stronkjes broccoli
- bloemkool roosjes
Blancheer bovenstaande groenten wel even voor gebruik.
Qua rauwe groenten en fruit kun je denken aan:
- stukjes komkommer
- stukjes paprika
- Amsterdamse uien of augurken
- pitloze druiven
- stukjes ananas (vers of uit blik)
- kerstomaatjes
- olijven zonder pit
Maak hieruit je keuze of serveer van alles iets.
Gebruik stokbrood of een wat steviger brood zoals Turks brood, om te voorkomen dat het brood van je vork af glijdt.
8. De kaasfondue serveren
Verdeel de bijgerechten over kleine borden, met voor iedereen een eigen bordje. Doe de stukken brood in mandjes en zet ze samen met de bijgerechten op tafel. Breng het rechaud op temperatuur en houd hierop de fondue tijdens het eten warm.
Veel plezier met kaasfonduen! Maak er een gezellige avond van.
Let erop dat er bij het rechaud voldoende ruimte zit tussen het waxinelichtje en de onderkant van de pan of schaal. Roer de kaasfondue regelmatig even door.