Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 103 instructies gemaakt

Recept scones: van speltmeel en zonder suiker.

Recept scones: van speltmeel en zonder suiker.
Omschrijving

Wil jij zelf scones maken en ben je op zoek naar een lekker recept? Maak dan deze speltscones op basis van speltbloem! In plaats van suiker voeg je enkel rozijnen toe om de scones een lekkere, natuurlijk zoetere bite te geven. Of gebruik wat donkere chocolade om de spelt scones een extra smaakaccent te geven. Natuurlijk kun je ook hartige scones maken en de rozijnen of chocolade vervangen door kaas. Ook lekker!
De scones zijn met dit recept makkelijk om te maken en snel klaar. In de geschreven handleiding hieronder vind je het recept en de ingrediënten terug zodat je stapsgewijs je bakplannetje kunt uitvoeren. Eet smakelijk!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Voor ongeveer 6 scones:
  • 260 gram speltbloem (of evt. volkoren speltmeel)
  • 50 gram boter
  • 2 tl wijnsteenzuur bakpoeder (o.a. te koop bij de Ekoplaza)
  • 100 ml havermelk (of sojamelk)
  • 75 gram rozijnen
  • optioneel:
  • 20 gram zwarte chocolade (in kleine stukjes of chocoladedrops)
  • geraspte, oude kaas (of kleine blokjes kaas) voor als je hartige scones wilt maken
  • Verder:
  • Bakpapier
  • Clotted cream, slagroom of boter (voor erbij)
  • Jam (voor erbij)

1. Oven voorverwarmen

Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Rozijnen wellen

Spoel de rozijnen af in een vergiet en doe ze in een kommetje met lauwwarm (gekookt) water. Laat ze hierin wellen.

3. Deeg maken

Doe de boter in een mengkom en snijd de boter in kleine stukjes. Voeg vervolgens het speltmeel en het wijnsteenbakpoeder toe en kneed de boter en het meel met je handen tot een stevige en compacte bol deeg.

4. Havermelk toevoegen

Voeg de helft van de havermelk -of sojamelk- toe aan je bol deeg en kneed het geheel weer goed door elkaar. Voeg nu de overige 50 ml melk toe en kneed weer tot er een compacte, mooie deegbol ontstaat.

5. Rozijnen toevoegen

Giet de rozijnen af en voeg ze vervolgens ook toe aan het deeg. Eventueel kun je nu nog stukjes chocolade toevoegen. Vind je rozijnen niet lekker maar wil je toch suikervrije scones? Misschien is het dan een idee om stukjes dadel toe te voegen. De scones krijgen dan alsnog een zoeter smaakaccent.
Als je alleen donkere chocolade (lees: 70% cacao of hoger) gebruikt en geen rozijnen, dan worden de scones wat bitter van smaak - maar niet echt zoet. Daar moet je dus wel van houden!
Liever hartige scones zonder zoetigheid? Meng dan eens geraspte kaas of kleine blokjes kaas door het speltdeeg.

6. Bolletjes maken

Maak kleine bolletjes van het deeg door deze tussen je handen te rollen. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat (of vet je bakplaat goed in) en leg een bolletje op het bakpapier. Druk het vervolgens voorzichtig plat. Je platte bolletje vormt nu de basis van je scone. Vorm de overige bolletjes tot scones en schuif de bakplaat in de oven.

7. Scones bakken

Bak de scones in zo'n 15-20 minuten gaar. Ze krijgen een lichtbruin tintje van boven als ze gaar zijn, zoals je op de foto kunt zien. Serveer ze met boter, slagroom of jam en... eet smakelijk!
Wil je graag dat de scones dieper van kleur worden? Bestrijk ze dan met een beetje ei voordat je ze in de oven zet.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!