Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 934 instructies gemaakt

Blancheren: waarvoor is het en hoe doe je dat? Toepasbaar op verschillende groenten.

Omschrijving

Wat is blancheren? Blancheren is een veelgebruikte kooktechniek voor groente en fruit. Tijdens het blancheren wordt voedsel kort gekookt en daarna afgekoeld in ijswater. Deze kooktechniek zorgt ervoor dat voedsel zijn kleur en structuur behoudt. In deze instructievideo worden daarvoor paprika's gebruikt, maar de techniek is bruikbaar voor verschillende groente- en fruitsoorten. Zo kun je broccoli blancheren, sperziebonen blancheren, andere bonen blancheren of groenten blancheren zoals tomaten, om deze bijvoorbeeld te ontvellen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • paprika (of een andere groente die je wilt blancheren)
  • ruime pan kokend water
  • pan ijswater
  • zeef of vergiet
  • zout

1. Waarom blancheren?

Je blancheert om het rauwe van een product af te krijgen. Wanneer je bijvoorbeeld paprika blancheert kan je het verwerken in o.a. salades, ook voor mensen die allergisch zijn voor rauwe paprika. Ook kan je de groente na het blancheren nog verwerken in een warm gerecht. Blancheren kan je ruim voor het koken doen.

2. Dunne reepjes

Blancheren doe je in veel water met ruim zout. In dit filmpje is er paprika in dunne reepjes gesneden.

3. Hoe blancheren

De groente wordt 1 à 2 minuutjes gekookt in het zoute water. Vervolgens direct afgieten en af laten koelen in ijswater (wanneer je de groente koud laat worden op een bord wordt het alsnog bruin van kleur).
Je doet veel zout in het water zodat de kleur van de groente erg mooi blijft tijdens het koken.

4. Afgieten

Giet de groente af, nadat het volledig is afgekoeld. Nu heeft u de groente geblancheerd en is het klaar voor vervolggebruik.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!