1. Het water aan de kook brengen
Vermeng het water met de boter en het zout en breng dit langzaam aan de kook.
2. De bloem toevoegen
Draai het vuur laag en voeg de bloem in één keer toe. Roer de deegmassa, totdat het deeg als een bal van de bodem loslaat.
3. De eieren toevoegen
Haal de pan van het vuur en roer de eieren één voor één door het deeg. Blijf, als alle eieren zijn toegevoegd, nog even goed roeren tot het deeg licht van kleur, glanzend en luchtig is geworden.
Voeg pas een nieuw ei toe, als het vorige ei volledig is opgenomen en het deeg weer helemaal glad is!
Als je voor het water en de bloem een aluminium pan hebt gebruikt, doe het deeg dan eerst in een kom voordat je de eieren toevoegt.
4. Het deeg op de bakplaat leggen
Beboter de bakplaat. Leg met behulp van twee lepels porties deeg op de bakplaat op flinke afstand van elkaar. Afhankelijk van de grootte van de deegbol, kun je kleine oranje soesjes of grote oranje soezen maken.
Je kunt het deeg ook met behulp van een spuitzak met een mondstuk van 1 à 1,5 cm middellijn op het bakblik spuiten.
Zorg dat de soezen voldoende ruimte hebben om tijdens het bakken te kunnen rijzen!
5. Het deeg in de oven schuiven
Verwarm de oven 10 minuten voor op 200 graden (gasoven: 4) en schuif daarna de bakplaat in het midden van de oven. Bak de soezen in ca. 20 minuten gaar.
Open de eerste 15 minuten de ovendeur niet!! De soezen kunnen dan door tocht inzakken!
De soezen zijn gaar wanneer ze bros aanvoelen en los op de bakplaat staan.
6. De soezen laten afkoelen
Neem de gare soezen direct van de bakplaat en laat ze op een taartrooster afkoelen.
7. De vulling van slagroom maken
Klop in een grote kom de
slagroom met de suiker en de vanillesuiker, tot de room stijf is.
Klop vooral niet té lang door, omdat de vetdeeltjes zich afscheiden en de slagroom dan 'boter' wordt!
8. De slagroomsoezen vullen met slagroom
Maak in elke soes aan de zijkant een gaatje en vul ze met behulp van een spuitzak of spuitbus met een puntig, glad mondstuk. Je kunt de soezen ook horizontaal doormidden snijden en de slagroom in het midden ertussen spuiten.
In plaats van het maken van een gaatje waardoor je de slagroom naar binnen spuit, is het ook mogelijk om een kleine opening in de soezen te knippen. Je kunt ze dan eventueel ook en vullen met behulp van een theelepel of dessertlepel waarmee je de slagroom naar binnen lepelt.
9. Het oranje glazuur maken
Doe de poedersuiker in een kom en meng er het eiwit en enkele druppels kleurstof door. Roer het glazuur tot het dik en glanzend is. Verdun het eventueel met iets water.
Lees hier meer tips over het maken van een goede
suikerglazuur.
10. Glazuur op de oranjesoezen aanbrengen
Besmeer de oranje soezen met het oranje glazuur. Naar wens kun je alleen de bovenkant of de gehele soes van glazuur voorzien. Laat ze verder goed opstijven.
11. Oranjesoezen garneren
Je kunt desgewenst als garnering nog een rozetje slagroom bovenop de oranje soesjes spuiten. Een partje mandarijn uit blik of een leuk vlaggetje maken je oranje soes helemaal af en extra feestelijk.
Geniet van de zelfgemaakte soezen en natuurlijk van Koningsdag.