Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Koopmans

Koopmans
Heeft 18 instructies gemaakt

Oranje recepten: cake maken met een Nederlandse vlag.

Omschrijving

Ben je op zoek naar een leuk recept voor Koningsdag of voor een EK of WK? Maak dan deze originele cake met Hollandse vlag! Een makkelijk recept met een feestelijk resultaat. Om te gebruiken als Koningsdag traktatie of om op te dienen bij de koffie als het Nederlands elftal speelt. Veel plezier met het bakken van de cake in Oranje stijl en geniet van het resultaat.

Handleiding
Benodigdheden
  • Eén pak Koopmans Oud-Hollandse Cake & Koek (dit is een mix voor een cakebodem en cakemix)
  • 225 gram roomboter of margarine (op kamertemparatuur)
  • 3 middelgrote eieren (op kamertemperatuur)
  • 1 sinaasappel (voor de schil)
  • 1 eetlepel water
  • Voor de decoratie van de Koningscake:
  • 1 eetlepel sinaasappelmarmelade (zonder stukjes)
  • Rode rolfondant, 75 gram
  • Blauwe rolfondant, 75 gram
  • Witte rolfondant, 75 gram
  • En verder:
  • Cakevorm
  • Boter (voor het invetten)
  • Bloem (voor het bestuiven)
  • Mixer met garden
  • Fijne rasp (voor het raspen van de sinaasappelschil)
  • Roller (voor de fondant)
  • Groot en scherp mes
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten.
Baktijd: ca. 60-70 minuten.
Oven: 160 graden (elektrische oven) of 140 graden (heteluchtoven).

1. Oven voorverwarmen

Plaats het rooster iets onder het midden van de oven. Verwarm nu de oven voor op de aangegeven temperatuur. Oven voorverwarmen

2. Cakevorm invetten

Vet de cakevorm in met boter. Bestuif de binnenkant van de ingevette cakevorm daarna licht met bloem. Cakevorm invetten

3. Koekbeslag maken

Doe de koekmix in een beslagkom. Voeg vervolgens 75 gram boter en 1 eetlepel water toe. Mix het geheel met een garde op de laagste stand tot kruimels. Daarna kun je het deeg met de hand verder kneden, totdat er een mooie, compacte deegbol ontstaat. Koekbeslag maken
Lukt het je niet om het deeg compact te krijgen? Voeg dan voorzichtig nog een extra druppel water toe.
Je hoeft de beslagkom nog niet schoon te maken want je hebt deze zo meteen weer nodig.

4. Deegrol maken

Vorm van de deegbol nu een rol van ongeveer 25 cm lang. Leg de deegrol in de cakevorm en druk de rol plat totdat de bodem geheel bedekt is. De koekbodem is nu klaar. Deegrol maken

5. Cakebeslag maken

Pak de beslagkom er weer bij. Klop met de garde 150 gram boter zacht en romig. Voeg vervolgens de cakemix, eieren en sinaasappelrasp toe. Mix dit (met een mixer op de laagste stand) tot een glad geheel. Zet de mixer daarna op de hoogste stand en klop het deeg met de mixer in 2 minuten tot een luchtig beslag. Cakebeslag maken
Gebruik van de sinaasappel alleen het oranje gedeelte van de schil. Het witte stuk van de schil smaakt namelijk bitter.

6. Cakebeslag toevoegen

Schep nu het cakebeslag in de cakevorm en verdeel dit over de koekbodem. Plaats de Koningscake in de oven en bak de cake in 60-70 minuten gaar. Als de cake goudbruin kleurt, dan kun je deze uit de oven halen. Laat de cake goed afkoelen op een rooster. Zorg ervoor dat je de cake met de koekbodem op het rooster plaatst. Cakebeslag toevoegen
Je kunt testen of de binnenkant van de cake gaar is, door met een satéprikker in het midden van de cake te prikken. Blijft er geen beslag aan de prikker kleven, dan is de cake ook van binnen gaar.

7. Rolfondant uitrollen

We gaan de fondant gebruiken om een vlag te maken op de cake. Bestrooi eerst een werkblad met poedersuiker. Rol van iedere kleur rolfondant, een lange rol van ongeveer 24 centimeter. Rol de fondantplakken stuk voor stuk plat totdat er een lange strook ontstaat van 3,5 centimeter breed en met een dikte van ongeveer 2 millimeter. Snijd de zijkanten van de stroken strak en scherp weg. Rolfondant uitrollen

8. Nederlandse vlag op cake vormen

Bestrijk de bovenkant van de cake dun met de marmelade. Leg de rode, witte en de blauwe stroken rolfondant bovenop de cake, in de vorm van de Nederlandse vlag. Druk de stroken nu goed aan en snijd het overtollige rolfandant voorzichtig weg. Verwijder tenslotte de poedersuiker met een licht vochtig keukenpapiertje, zodat de kleuren weer helder tot hun recht komen. Nederlandse vlag op cake vormen
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!