Houd er rekening mee dat de likeur minimaal 2 tot 3 weken moet staan, voordat je hem kunt drinken. Begin dus op tijd met het maken van je Koningsdagdrankje!
1. Het fruit wassen
Borstel de sinaasappel en citroen goed schoon onder warm water. Spoel ze na met koud water en droog ze daarna goed af.
2. Het fruit schillen
Schil het fruit dun, zonder het wit mee te schillen.
Schil alleen de gekleurde schil zonder het wit! Het witte gedeelte van de schil smaakt erg bitter en is daarom niet geschikt om verder te verwerken.
3. De schillen laten drogen
Haal de pitjes uit de citroen en laat ze met de schillen op een stuk bakpapier in de oven op maximaal 50 graden drogen, tot de schillen hard zijn (dat duurt ongeveer 1 uur).
Je kunt de pitjes en schillen ook op een theedoek of stuk keukenpapier op de verwarming laten drogen. Het drogingsproces duurt dan alleen wel langer.
4. De kruiden kneuzen
Haal de zaden uit de kardemom peulen. Kneus het anijszaad, de kardemomzaden, de kalmoeswortel, de alantswortel en de gedroogde citroenpitten grof in een vijzel. Doe ze daarna in een afsluitbare pot met een inhoud van ruim 0,5 liter.
Kneus de kruiden grof en niet tot poeder!
De kruiden zijn te koop in kruiden-, reform- en eko-winkels.
5. De overige ingrediënten toevoegen
Doe de suiker, de schillen en het citroensap bij de kruiden in de pot. Giet de alcohol erop, zodat de schillen onder de alcohol liggen en laat dit ongeveer 2 tot 3 weken op een droge, warme plek staan. Schud de pot iedere dag één of twee keer.
6. Na 2 à 3 weken de likeur zeven
Leg een schone theedoek in een zeef en zeef hierdoor de inhoud van de pot. Giet bij de gezeefde likeur een halve liter water en zeef dit nog een keer door een koffiefilter, zodat je zeker weet dat al het bezinksel eruit is. Giet de likeur in een fles en voeg voor een mooie kleur de rode kleurstof toe. Doe dit druppelsgewijs totdat je een helder oranje kleur hebt. Je zelfgemaakte Oranjebitter is nu klaar!
Je kunt de Oranjebitter eventueel direct drinken. Laat je de likeur nog een paar weekjes staan, dan zal dit de smaak ten goede komen.
Als je de Oranjebitter nog even bewaart kan er wat bezinksel ontstaan op de bodem. Giet de likeur dan voorzichtig over in een andere fles of zeef de likeur nog een keer door een koffiefilter!
Oranjebitter is ook lekker als mixdrankje met Spa rood, Spa citroen of 7-up, een schijfje sinaasappel en veel ijs. Proost!