1. Het steekschuim gebruiksklaar maken
Leg het steekschuim, ook wel oase genoemd, in een bak met water en laat het langzaam vol zuigen. Als het schuim vol is met water zakt het naar de bodem. Het steekschuim is dan klaar voor gebruik.
Duw het steekschuim nooit onder! De cellen in het midden kunnen dan geen water opnemen.
2. De bloempot vullen met steekschuim
Snijd van het blok steekschuim horizontaal een derde af. Zet als eerste het grote stuk rechtop in het midden van de pot. Snijd het kleine stuk oase doormidden en vul hiermee de zijkanten op. Snijd daarna met een scherp mes van het middelste stuk schuim de bovenkant, die boven de pot uitsteekt, schuin af, in een wat ronde vorm (zie video 0.51).
3. De zijkanten met mos bedekken
Bedek het schuim aan de zijkanten met mos. Zorg dat het mos mooi stevig ligt en steek dan in het mos wat groene takjes met eikeltjes. Laat daarbij de takjes een beetje over de rand heen vallen.
4. Het overige schuim met mos bedekken
Bedek hierna ook in het midden het steekschuim met mos en steek er zo hier en daar wat eucalyptus takjes in. Alle steekschuim is hiermee nu weggewerkt.
5. De kerstversiering aanbrengen
Maak van de kleine kerstballetjes bosjes van drie. Verwerk de kerstversiering, verdeeld over de pot, in het groen. De kerstballen en balletjes een beetje aan de zijkanten, de glazen dennenappels bovenop, evenals de echte dennenappels.
6. Bessentakjes erbij steken
Steek als laatste nog wat rode bessentakjes in je kerststuk. Je kunt hiervoor echte bessentakjes gebruiken of kunstbessen. Knip kleine takjes met zoveel mogelijk besjes en steek die aan de zijkanten en bovenop tussen het groen (zie video 3.15).
7. Het kerststukje op een schaal plaatsen
Neem een grote platte schaal, bij voorkeur in een kleur die je ook in het kerststuk hebt gebruikt. Zet het kerststukje op het midden van de schaal en leg rondom de pot wat mos, eucalyptus en rode bessentakjes. Strooi tot slot heel licht wat poedersneeuw op de bovenkant, voor een mooie winterse kerstcombinatie.