1. Temperatuur van de slagroom
Zorg ervoor dat de slagroom voor het maken ervan op koelkast temperatuur is, zo tussen de 4 tot 7 graden.
2. Slagroom in kom schenken
Schenk de slagroom in de kom. Voeg eventueel één of meerdere eetlepels suiker of poedersuiker toe, als je een zoetere slagroom wilt maken.
Gebruik je lang houdbare slagroom, zet deze dan eerst in de koelkast. Warme slagroom kun je namelijk niet kloppen omdat het vet in de room beneden een bepaalde temperatuur moet zijn om lucht te kunnen vasthouden.
3. De slagroom maken
Begin met het kloppen van de slagroom op de laagste stand. Zo voorkom je spetteren. Is de slagroom wat voller geworden, dan kun je verder kloppen op een hogere stand. Klop de slagroom tot het de gewenste dikte heeft bereikt. Slagroom wordt eerst lobbig (zoals yoghurt) en daarna steeds luchtiger en steviger. De slagroom is klaar (stijf) wanneer de sporen van de mixer niet meer te zien zijn in de room.
Mix niet te lang, dan krijg je een substantie die lijkt op een klonterige boter.
4. Slagroom wordt niet stijf
Als de slagroom tijdens het kloppen niet goed stijf wordt of zelfs weer dunner aan het worden is, dan is de room tijdens het kloppen te warm geworden. Het heeft dan geen zin om verder te kloppen want dan wordt de slagroom alleen maar warmer - en dus dunner. Zet de kom met slagroom gewoon even in de koelkast en klop later weer verder, zodat je er alsnog een goed geslagen room van kunt maken!
5. Slagroom die lang stijf moet blijven
Wil je slagroom bereiden voor op een taart of om pas op een later moment te gebruiken? Voeg aan slagroom die lang stijf moet blijven dan wat Klop-fix (dr Oetker) toe tijdens het kloppen. Dit zorgt ervoor dat de slagroom langer stevig blijft en taarten en andere lekkernijen waar je slagroom op of in gebruikt, niet te snel week worden.
Wil je geopende slagroom (geklopt of ongeklopt) bewaren? Lees dan deze handige
bewaartips.
6. Met de hand kloppen
Je kunt slagroom ook met een garde met de hand kloppen. Het kost meer moeite maar het voordeel ervan is, dat je meer lucht erin klopt en zo een luchtiger slagroom krijgt.