Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Koopmans

Koopmans
Heeft 19 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf een paasbrood bakken met noten en spijs?

Hoe kun je zelf een paasbrood bakken met noten en spijs?
Omschrijving

Een paasbrood of paasstol kun je zelf bakken met Koopmans witbroodmix als basis. In dit recept wordt het feestelijke paasbrood rijkelijk gevuld met krenten en rozijnen, maar ook met noten en spijs. Hiermee verschilt het recept dus van een gewoon krentenbrood. Een zelfgebakken vers paasbrood is heerlijk voor bij het paasontbijt of de paasbrunch. In deze instructie staat beschreven welke ingrediënten je nodig hebt en hoe je het brood moet bakken. Fijne Pasen alvast!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • 1 pak Koopmans witbrood
  • 125 ml handwarm water
  • 150 ml lauwe melk
  • 25 g boter
  • 200 g rozijnen en 200 g krenten
  • 4 el rum of water
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1/2 tl kaneel en 1 tl citroenrasp
  • 50 g gehakte bigarreaux
  • 50 g gepelde walnoten
  • 50 g gepelde blanke hazelnoten
  • 200 g amandelspijs
  • 1 eidooier
  • 1 el gesmolten boter
  • 1 el poedersuiker

1. De rozijnen en krenten wellen

Doe de rozijnen en krenten in een vergiet en spoel ze even onder de kraan. Wel de rozijnen en krenten in 4 eetlepels rum of lauwwarm water.

2. Het deeg maken

Doe de broodmix in een kom en voeg er het water, de melk, de boter, vanillesuiker, kaneel en citroenrasp aan toe. Kneed hiervan een samenhangend deeg. Dek de kom af met plasticfolie of een vochtige doek en laat het deeg op een warme plaats 10 minuten rijzen.

3. De overige ingrediënten toevoegen

Hak de noten grof en doe deze samen met de krenten, rozijnen en (fijngesneden) bigarreaux bij het deeg. Kneed de ingrediënten goed door het deeg. Vet de bakplaat in of bedek deze met bakpapier. Rol het deeg uit tot een ovale lap van 20 x 30 cm en leg deze op de bakplaat.
In plaats van walnoten en hazelnoten kun je bijvoorbeeld ook amandelen en macadamianoten gebruiken.

4. Het paasbrood ovenklaar maken

Klop de eidooier los en meng deze door de amandelspijs. Rol van de spijs een rolletje iets korter dan 30 cm en leg dit in het midden van het deeg. Vouw een kant van het deeg in de lengte over het rolletje spijs. Laat de onderkant van de deeglap iets oversteken en druk het deeg voorzichtig op elkaar. Dek de bakplaat af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats 45 minuten narijzen.
Je kunt eventueel nog 1 eetlepel sinaasappellikeur door het amandelspijs mengen.

5. Het paasbrood bakken

Verwarm een elektrische oven voor op 200 graden, een heteluchtoven op 180 graden of een gasoven op stand 4. Bestrijk de bovenkant van het deeg met water en schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven. Bak het paasbrood in 45 minuten gaar en bruin.

6. Het paasbrood serveren

Leg het brood op een rooster en bestrijk het met de gesmolten boter. Laat het paasbrood afkoelen. Bestrooi de paasstol voor het serveren met wat poedersuiker en leg het op een feestelijk bord of mooie schaal. Eet smakelijk!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!