1. De rozijnen en krenten wellen
Doe de rozijnen en krenten in een vergiet en spoel ze even onder de kraan. Wel de rozijnen en krenten in 4 eetlepels rum of lauwwarm water.
2. Het deeg maken
Doe de broodmix in een kom en voeg er het water, de melk, de boter, vanillesuiker, kaneel en citroenrasp aan toe. Kneed hiervan een samenhangend deeg. Dek de kom af met plasticfolie of een vochtige doek en laat het deeg op een warme plaats 10 minuten rijzen.
3. De overige ingrediënten toevoegen
Hak de noten grof en doe deze samen met de krenten, rozijnen en (fijngesneden) bigarreaux bij het deeg. Kneed de ingrediënten goed door het deeg. Vet de bakplaat in of bedek deze met bakpapier. Rol het deeg uit tot een ovale lap van 20 x 30 cm en leg deze op de bakplaat.
In plaats van walnoten en hazelnoten kun je bijvoorbeeld ook amandelen en macadamianoten gebruiken.
4. Het paasbrood ovenklaar maken
Klop de eidooier los en meng deze door de amandelspijs. Rol van de spijs een rolletje iets korter dan 30 cm en leg dit in het midden van het deeg. Vouw een kant van het deeg in de lengte over het rolletje spijs. Laat de onderkant van de deeglap iets oversteken en druk het deeg voorzichtig op elkaar. Dek de bakplaat af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats 45 minuten narijzen.
Je kunt eventueel nog 1 eetlepel sinaasappellikeur door het amandelspijs mengen.
5. Het paasbrood bakken
Verwarm een elektrische oven voor op 200 graden, een heteluchtoven op 180 graden of een gasoven op stand 4. Bestrijk de bovenkant van het deeg met water en schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven. Bak het paasbrood in 45 minuten gaar en bruin.
6. Het paasbrood serveren
Leg het brood op een rooster en bestrijk het met de gesmolten boter. Laat het paasbrood afkoelen. Bestrooi de paasstol voor het serveren met wat poedersuiker en leg het op een feestelijk bord of mooie schaal. Eet smakelijk!