1. Het servet openvouwen en neerleggen
Pak een vierkant stoffen of papieren servet, vouw het helemaal open en leg het plat voor je neer op tafel.
Gebruik voor een kleurig en vrolijk geheel verschillende kleuren servetten, passend bij de overige decoratie op je paastafel!
Gebruik je witte servetten, neem dan verschillende kleuren lintjes om de paashazen mee te versieren.
2. Het servet in drieën vouwen
We gaan het servet nu in drieën naar binnen vouwen om een langwerpige, horizontale rechthoek te vouwen. Vouw hiervoor eenderde van het servet van boven naar beneden voor eenderde dubbel. Vouw daarna het resterende onderste enkele gedeelte stof of papier naar boven, over het dubbelgevouwen deel heen. Let daarbij op dat alle delen mooi netjes op elkaar komen te liggen zonder overstekende randjes.
Scherp de vouwranden van het servet steeds even goed aan!
3. De bovenkant langs de middellijn vouwen
Pak de rechter bovenhoek van de gevouwen rechthoek en vouw de rechter helft langs de middellijn recht naar beneden. Vouw vervolgens op dezelfde manier ook de linkerhelft naar beneden. De gevouwen rechter- en linkerhelft liggen nu langs de middellijn tegen elkaar aan.
4. De onderkant naar het midden toe vouwen
Pak de buitenhoek rechtsonder en vouw de onderrand langs de middellijn recht omhoog. Doe hetzelfde met de onderste linkerhelft. Je hebt nu een gekanteld vierkant met een hoek boven, een hoek beneden en een hoek aan iedere zijkant (zie video 0.12).
5. De zijkanten van het vierkant naar binnen vouwen
Pak de hoek van de rechter zijkant en vouw deze kant naar binnen langs de middellijn. Vouw daarna ook de linkerkant naar binnen, tegen de rechterkant aan. Het servet heeft nu de vorm van een puntzak gekregen.
Doordat je meerdere lagen stof of papier over elkaar heen hebt gevouwen is de stof of het papier dikker geworden en zal daardoor eerder terugspringen. Houd daarom de gevouwen stof of het papier met je vinger goed op zijn plaats!
6. Het gevouwen servet omdraaien
Draai het servet om en leg het zodanig met de andere kant op tafel dat nu de smalle punt aan de bovenkant zit (zie video 0.16).
7. Het gezicht van de paashaas vouwen
Vouw nu de onderste, bredere punt naar boven tot aan de vouwrand. Vouw daarna eerst de rechter buitenhoek en vervolgens de linker buitenhoek in een rechte lijn naar achteren, iets over de middellijn heen. Knoop een stukje lint of raffia strak om de onderkant van de oren (de lange punten aan de bovenkant) zodat de gevouwen delen niet terug kunnen springen en als versiering.
Eventueel kun je de naar achteren gevouwen punt van de linkerhoek in het soort van steekzakje op de rechterhoek steken. Dit is echter wel een beetje een priegelwerkje dat wat geduld vergt.
8. De paashaas vormen
Duw de lange punten aan de bovenkant (de oren) iets uit elkaar. Maak de oren van het paashaas servet op de vouwlijn een beetje open door met je duim tussen de delen van voorzichtig van beneden naar boven te schuiven. Duw daarna de oren iets naar buiten.
Duw vervolgens met je duim aan de voorkant het gleufje dat op de middellijn zit open, en vorm een rond gezichtje (zie video 0.31).
Het paashaas servet is nu klaar om te gebruiken als paasdecoratie voor bij het paasontbijt of de paasbrunch. Ga door met het volgende servet en vouw zo voor iedere gast een vrolijke paashaas.