Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 404 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf speculaas en speculaaspoppen bakken?

Omschrijving

Speculaasjes en speculaaspoppen zijn een traditionele Sinterklaas lekkernij. Het recept voor de koekjes en de speculaaspoppen is ook geschikt als je wat minder ervaren bent of om samen met kinderen te maken. Je kunt een speculaasplank gebruiken of uitsteekvormpjes. In het filmpje kun je zien hoe de speculaasjes en speculaaspoppen worden gebakken.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • voor ca. 50 speculaasjes of 2 speculaaspoppen:
  • 250 g bloem
  • 100 g zachte boter
  • 125 gr bruine basterdsuiker
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 2 eetlepels speculaaskruiden (10-12 g)
  • 3/4 theelepel zout
  • 1/2 dl karnemelk
  • Keukenmachine
  • Beslagkom
  • Speculaasplank voor speculaasjes/speculaaspoppen of uitsteekvormpjes
  • bakpapier
  • huishoudfolie

1. Het deeg maken

  • Meng in een kom de boter, de basterdsuiker en het zout.
  • Voeg de karnemelk toe en mix alles tot een glad deeg.
  • Kneed de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden erdoor.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal een half uur in de koelkast.
Voor speculaaskoekjes kun je ook nog 50 gr gesnipperde of gehakte amandelen door het deeg kneden.

2. De speculaasjes of speculaaspop vormen

  • Bestuif de speculaasplank licht met bloem.
  • Neem een stuk(je) van het deeg en druk dit in de vorm van de speculaasplank.
  • Klop met de zijkant van je hand het deeg stevig aan en vlak en snijd met een scherp mes het overtollige deeg weg.
  • Bekleed het bakblik met bakpapier.
  • Draai de plank om en klop het figuur(tje) uit de vorm op het bakblik.
Speculaasplanken kun je onder meer bestellen bij Bol.com.

3. Als je geen speculaasplank hebt

  • Bestuif het aanrecht en de deegrol met bloem.
  • Rol het deeg uit tot een grote lap van ca 1/3 cm dikte.
  • Steek met een vormpje figuurtjes uit het deeg of snijd rechthoekjes van 4 x 5 cm.
Gebruik verschillende soorten vormpjes voor een leuk resultaat.

4. De speculaasjes bakken

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de speculaasjes in ca 20 minuten gaar. Een speculaaspop moet minmaal 40 minuten bakken.
  • Pak de gare koekjes of speculaaspop(pen) voorzichtig van de bakplaat en leg ze op een taartrooster of omgekeerd op het aanrecht.
  • Laat ze uitwasemen en afkoelen.
De speculaasjes bakken
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!