Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 81 instructies gemaakt

Hoe kun je Ambachtelijke Chocolade Pepernoten maken?

Omschrijving

Geen Sinterklaas zonder pepernoten en kruidnoten! Deze lekkernijen zijn een ware traktatie. Wil je zelf pepernoten bakken? In deze instructie laten wij zien hoe je zelf chocolade pepernoten of chocolade truffel pepernoten kunt maken. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de kruidnoten zonder chocolade te bereiden. Bekijk de instructievideo voor de bereidingswijze. Onder de kookvideo vind je het recept en de ingrediënten terug, zodat je beiden er nog eens rustig op kunt naslaan.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Ingrediënten voor de Chocolade pepernoten:
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel gezeefd
 • 200 gram keukenstroop
 • 150 gram pure chocolade met een cacaopercentage van 72%
 • 100 gram koude (room)boter
 • 2 theelepels kardemom
 • 2 theelepels gemberpoeder
 • 2 theelepels gemalen kaneel
 • 1 theelepel gemalen kruidnagel
 • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
 • Mespunt zout
 • Overige benodigdheden:
 • Keukenweegschaal
 • Houten snijplank groot formaat
 • Beslagkom
 • Keukenzeef
 • Bakpapier

1. Zeef de ingrediënten

Zeef het meel en de kardemom, gember, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en het zout boven een ruime kom.
Heb je deze kruiden niet in huis? Je kan deze kruiden ook vervangen door acht theelepels speculaaskruiden. Speculaaskruiden hebben nagenoeg dezelfde samenstelling.

2. Pepernoten deeg kneden

Voeg de keukenstroop en boter toe en kneed alle ingrediënten voor de pepernoten tot een samenhangend deeg.
Zet de kom op een weegschaal en druk op 'tara'. De weegschaal springt nu op nul. Op deze manier is het eenvoudig om de stroop af te wegen.

3. Deeg laten rusten

Vorm een bal van het deeg en zet deze afgedekt in de koelkast. Laat het deeg minimaal 30 minuten rusten.

4. Voorbereidingen treffen

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed ondertussen alvast een bakplaat met bakpapier.

5. Pepernoten balletjes rollen

Verdeel het deeg in vier gelijke stukken en maak hier vier slierten van 1 cm dik van. Snijd de slierten in stukjes van 1 cm en rol de stukjes tot een balletje. Leg de balletjes op de bakplaat.
Leg de balletjes zo'n 1,5 cm uit elkaar op de bakplaat. Tijdens het bakken zetten de balletjes iets uit. Je wilt als resultaat uiteindelijk losse pepernoten en geen ‘grote koek’.

6. Pepernoten bakken

Bak de pepernoten 12 minuten in de oven. Haal de pepernoten daarna uit de oven en laat ze op de bakplaat helemaal afkoelen.

De gewone pepernoten zijn nu klaar. Hieronder leggen wij uit hoe je van deze gewone pepernoten ambachtelijke chocolade pepernoten kunt maken.

7. Chocolade 'Au bain marie' smelten

Zet, ter voorbereiding van het smelten van de chocolade, een pan op het fornuis en doe hierin een laagje water. Breng het water aan de kook. Zet op deze pan een vuurvaste kom. Zorg ervoor dat de kom en het water elkaar niet raken.
Breek of hak 150 gram pure chocolade (met een cacaopercentage van minimaal 72%) in stukjes. Doe de stukken chocolade in de vuurvaste kom. Laat de chocolade al roerend smelten.
De kom en het water mogen elkaar absoluut niet raken. Gebeurt dit wel dan verbrandt de chocolade en is deze niet meer bruikbaar. In dat geval dien je opnieuw te beginnen met het smelten van de chocolade.
Hoe je jezelf deze techniek goed eigen kunt maken, leer je in de instructie 'au bain marie' smelten van chocolade.
Geen zin om chocolade te hakken of breken? Koop dan zogenaamde 'chocoladedruppels'. Deze druppels zijn direct klaar voor gebruik en hoeven niet in kleinere stukjes verdeeld te worden.

8. Pepernoot in chocolade dopen

Leg een pepernoot op een vork en doop deze in de gesmolten chocolade. Leg de chocolade pepernoot vervolgens op een stuk (keuken)papier en laat deze afkoelen. Vervolg dit totdat alle pepernoten zijn voorzien van een laagje chocola. Je ambachtelijk bereidde chocolade pepernoten zijn nu klaar. Eet smakelijk! Pepernoot in chocolade dopen
De pepernoten zijn na het uitharden van de chocolade dof. Om ze mooier te maken kun je er wat cacaopoeder overheen te strooien. In de winkel worden deze pepernoten ook wel onder de noemer 'chocolade truffel pepernoot' verkocht.
In een luchtdichte trommel zijn de pepernoten een paar dagen houdbaar.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!