Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe maak je een pepernotenkrans?

Omschrijving

Ben je op zoek naar leuke pepernoten decoratie? Met een zelfgemaakte pepernotenkrans breng je de gezellige Sinterklaas sfeer alvast in huis. In deze video van Pipoos zie je precies hoe je de pepernotenkrans moet maken en wat je ervoor nodig hebt. Het maken ervan is simpel en kost weinig tijd. Zowel voor jongeren als ouderen is het leuk om te doen. Of maak de krans van pepernoten bijvoorbeeld gezellig samen met je kinderen!
Hoe je deze feestelijke sinterklaas decoratie maakt, hoe je de krans kunt bewaren en ook hoe je deze langer kunt goedhouden, lees je in de stapsgewijze instructie hieronder.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Voldoende pepernoten
  • Versiering: bijv. schuimpjes, snoephartjes en chocolademunten
  • Piepschuimkrans - Pipoos
  • Lijmpistool - Pipoos
  • Lint - Pipoos
  • Optioneel:
  • Funcakes rolfondant - Pipoos
  • Blanke lak of haarlak
  • Oude krant

1. Voorbereiding

Voor het maken van de basis van de pepernotenkrans heb je een piepschuimkrans, lijmpistool en de pepernoten nodig. Leg dit alles vast klaar. Doe het lijmpistool alvast in het stopcontact voordat je begint, zodat de lijm warm kan worden. Heb je een draadloos lijmpistool? Zet het apparaat dan vast aan met de schakelaar. Zowel draadloos als met een snoer heeft het lijmpistool zo’n 5 minuten nodig om de lijm voldoende op te warmen.
Ten slotte is het handig om een krant onder de krans te leggen, voor als je tijdens het lijmen knoeit.

2. De eerste laag pepernoten plakken

Begin met het vastzetten van de onderste laag pepernoten. Maak deze eerste laag door rijen pepernoten in ronde banen naast elkaar op de krans te plakken (zie afbeelding). Het vastzetten van de pepernoten doe je door aan de zijkant van de krans rondom een streep lijm aan te brengen. Plak hier de pepernoten op vast. De eerste laag pepernoten plakken
De lijm uit een lijmpistool wordt heel heet. Pas daarom dus op dat de lijm niet op je handen komt.
Het maakt niet uit als er nog wat witte plekken van de piepschuimkrans te zien zijn. Deze worden opgevuld als je de overige lagen pepernoten er bovenop plakt.

3. De tweede laag pepernoten vastplakken

Wanneer je een eerste laag pepernoten op de krans hebt geplakt, kun je de krans beplakken met een tweede laag. Dit doe je door de tweede laag pepernoten bovenop de eerste laag te plakken, op de plekken waar je nog wit piepschuim ziet. Plak net zoveel pepernoten bovenop de eerste laag, totdat er geen piepschuim meer zichtbaar is.
Je kunt de pepernotenkrans net zo vol maken als dat jij mooi vindt. Hoe meer pepernoten je erop plakt, hoe voller de krans wordt.
Wil je niet zoveel pepernoten gebruiken? Je kunt de piepschuimkrans vooraf ook in een donkere kleur verven, zoals bruin. Hierdoor vallen de gaten tussen de pepernoten minder op.

4. De pepernotenkrans versieren

Wanneer alle pepernoten op de krans zitten, kun je de pepernotenkrans versieren. De versiering kun je op een plek naar keuze op de pepernoten vastplakken. Voorbeelden van leuke versieringen zijn: schuimpjes, snoephartjes en chocolademunten. Je kunt ook zelf je eigen versiering maken met fondant.
Heb je de decoratie vastgezet, dan is de pepernotenkrans klaar! Laat de krans tot slot een nacht goed drogen.
Laat de lijm goed drogen voordat je de pepernotenkrans ophangt. De pepernoten vallen anders mogelijk van de krans af.

5. Ophangen van de krans

De krans kun je ophangen door er een groot lint omheen te doen. Knoop het lint aan de bovenkant van de krans losjes vast en maak er een mooie strik in. Je kunt de krans nu hieraan ophangen op een leuke plek naar keuze! Zoals op een deur, voor het raam, of aan de muur. Ophangen van de krans
De krans kan zowel worden neergezet als opgehangen.

6. De pepernotenkrans langer goedhouden

Wil je de pepernotenkrans langer goedhouden? Spray de pepernotenkrans dan in met blanke lak of haarlak. De pepernoten krijgen zo een stevig laagje, waardoor de krans langer mooi blijft. Hierdoor kun je de krans langer bewaren en misschien zelfs een volgende Sinterklaas weer gebruiken.

7. De pepernotenkrans bewaren

Het bewaren van de pepernotenkrans kun je het beste doen door de krans in noppenfolie te wikkelen. Stop de krans vervolgens in een goed afsluitbare plastic krat, zodat er geen muizen of ander ongedierte bij kan komen. Met een beetje geluk heb je er volgend jaar gewoon weer plezier van!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!