Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Sinterklaas traktatie voor school: pepernoten lolly's maken

Omschrijving

Wil je een originele sinterklaas traktatie met pepernoten maken voor school? Dan zijn deze pepernoten lolly's een echte aanrader. Ze zijn makkelijk om te bereiden en het kost weinig tijd. Je maakt deze sinterklaas traktatie namelijk op basis van kant-en-klaar Koopmans mix voor kruidnoten. Hiervan ga je zelf leuke sinterklaas figuurtjes maken, die je na het afbakken kleurrijk versiert met voedingskleurstof.
Wil je trakteren met sinterklaas en ben je op zoek naar een leuk recept? Dan is dit leuk om te doen met kinderen en verrassend om uit te delen op school.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Voor ca. 30 lolly’s (exact aantal lolly’s afhankelijk van de grootte van de figuurtjes):
 • Koopmans mix voor kruidnoten, 1 pak
 • Water, 2 eetlepels
 • Voor de versiering:
 • Dr. Oetker decoratiestiften, verschillende kleuren en smaken
 • Witte en/of donkere chocolade
 • En verder:
 • Beslagkom - Bol.com
 • Steelpannetje - Bol.com
 • Papieren lollystokjes (cakepopstokjes) - Bol.com
 • Bloem
 • Mes
 • Lepel

1. De voorbereiding

Begin voor deze sint traktatie met de volgende voorbereidingen:
 • Neem de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtoven) of 180 graden (elektrische oven).
 • Bekleed de bakplaat met een stuk bakpapier.
 • Bestuif het werkblad met wat bloem.
 • Breek de chocolade in stukjes en doe ze in een pannetje om later op laag vuur te smelten.

2. Het pepernoten deeg maken

Doe de Koopmans mix voor kruidnoten in een kom, voeg er 2 eetlepels water aan toe en roer dit met een lepel tot één geheel. Kneed daarna het mengsel met je handen tot een gladde, soepele bal deeg. Zorg wel dat je handen lekker koel zijn, zodat het deeg niet aan je handen blijft plakken.
Door je handen in te smeren met een klein druppeltje zonnebloemolie, kun je ook voorkomen dat het deeg bij het kneden blijft plakken aan je handen.

3. De sinterklaas figuren maken

Breek een stukje deeg van de deegbal af en rol hiervan bolletjes. Maak vervolgens van deze bolletjes deeg sinterklaas figuurtjes, zoals: een mijter, een Pietje, een cadeautje, de staf van Sinterklaas, wat je maar wil. Laat je fantasie de vrije loop, maar zorg wel dat het met 5 december te maken heeft. Is je figuurtje klaar, steek er dan voorzichtig een lollystokje in. Druk het stokje ver genoeg in het deeg en druk het deeg goed aan, zodat het figuurtje er na het bakken niet afvalt. De sinterklaas figuren maken

4. De sinterklaas traktatie bakken

Leg nu de lolly van pepernoten deeg op de bakplaat. Omdat het deeg tijdens het bakken gaat rijzen, moet je wel zorgen voor een tussenruimte van 3 - 5 centimeter tussen de pepernoten lolly’s onderling. Schuif als de bakplaat vol is, deze in de voorverwarmde oven. Bak de sinterklaas traktatie in ongeveer 10 minuten gaar en bruin.
Gebruik nooit plastic stokjes, want die smelten in de oven.
Het versieren van de pepernoten figuurtjes met chocolade (zie volgende stap), kun je doen door de chocolade over te gieten in een cornetje van papier.

5. De pepernoten lolly’s versieren

Neem de bakplaat met de gare pepernoten lolly’s uit de oven en haal ze direct voorzichtig van de bakplaat. Leg de lolly's op een rooster en laat ze afkoelen. Smelt ondertussen op zacht vuur de chocolade, waarna je de pepernoten lolly’s kunt gaan versieren met de gesmolten chocolade en de decoratiestiften. Van de chocolade kun je bijvoorbeeld bolletjes maken voor de ogen. Met de decoratiestiften kun je details aanbrengen. Maak bijvoorbeeld de mijter rood met een geel kruis erop, versier de staf, teken de pupillen in de ogen van het Pietje en geef zijn muts een kleur. Zo kun je ieder pepernoten figuur versieren en kleuren zoals je wilt. Hoe kleurrijker, des te leuker om te trakteren met Sinterklaas. Veel plezier met het maken van deze originele Sinterklaas traktatie voor school of voor een andere gelegenheid! De pepernoten lolly’s versieren
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!