Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe speel je het pepernoten spel?

Hoe speel je het pepernoten spel?
Omschrijving

Het pepernoten spel (ook wel kruidnoten spel genoemd) is een leuk sinterklaas spel dat wordt gespeeld met pepernoten. Iedere speler krijgt in totaal 21 pepernoten die, door te dobbelen met een dobbelsteen, tijdens het spelen stuk voor stuk opgegeten mogen worden. Degene die al zijn kruidnoten als eerste op heeft, is de winnaar van het spel.
Je kunt dit sinterklaas spel spelen op sinterklaasavond met familie of vrienden, maar het is ook een leuk spel om met kinderen te doen als pepernoten spelletje in de klas of tijdens de bso. Vanaf groep 3 tot en met groep 8, is het zeker een leuk sinterklaas vermaak.
De speluitleg en spelregels voor het spelen van het pepernoten spel, vind je in de geschreven handleiding hieronder. Veel plezier!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Pepernoten (21 per speler)
  • Dobbelsteen
Je kunt dit spel spelen met pepernoten, kruidnoten of met ander sinterklaas strooigoed. In de speluitleg hieronder wordt afwisselend gesproken over pepernoten en kruidnoten.

1. Voorbereiding van het pepernoten spel

Leg bij elke speler de pepernoten in een piramidevorm neer. Dit doe je als volgt:
  • De eerste rij met pepernoten die je neerlegt, vormt de top van de piramide. Deze bestaat dus uit 1 pepernoot;
  • De tweede rij bestaat uit 2 pepernoten;
  • De derde rij uit 3 pepernoten;
  • De vierde rij maak je met 4 pepernoten;
  • De vijfde rij eronder bestaat uit 5 pepernoten;
  • De zesde rij tenslotte uit 6 pepernoten.
In totaal bestaat de piramide nu uit 21 kruidnoten / pepernoten.
De dobbelsteen moet op de tafel blijven liggen tijdens het gooien. Valt deze er vanaf, dan telt hij niet en moet de speler nog een keer gooien.

2. Hoe begin je het pepernoten spel?

De jongste speler mag beginnen. Deze speler dobbelt met de dobbelsteen en kijkt hoeveel ogen hij of zij heeft gegooid. Het getal dat je als speler dobbelt, bepaalt van welke rij een pepernoot mag worden opgegeten. Gooi je een 3, dan mag je van de derde rij van boven (waar ook bij het starten van het spel 3 pepernoten liggen) 1! pepernoot opeten.
Gooi je een 6, dan mag je van de zesde rij vanaf boven (waar bij het starten van het spel 6 pepernoten liggen) 1! pepernoot opeten.

3. Vervolg van het spel

Alle spelers mogen tijdens het pepernoten spel om de beurt met de dobbelsteen gooien en een pepernoot opeten. Net zo lang totdat de pepernoten / kruidnoten op zijn.
Gooi je een 1, maar liggen er op rij 1 geen pepernoten meer, dan heb je pech en is de volgende speler aan de beurt. Vervolg van het spel
Tijdens het spel eet iedere speler 21 pepernoten. Het is daarom niet aan te raden om het pepernoten spel vlak voor het eten te doen.
Zit je vol tijdens het spelen van het spel maar zijn jullie nog niet uitgespeeld? Dan mag je de pepernoot ook gewoon opzij leggen. Als je de hele piramide hebt weggespeeld (de pepernoten zijn dan opgegeten of opzij gelegd), dan heb je gewonnen.

4. Hoe kun je het pepernoten spel inkorten?

Soms zit dit sinterklaas spel tegen en wordt er vaak hetzelfde gegooid. Het spel duurt dan te lang en de pepernoten blijven liggen. In dat geval kun je afspreken dat je bijvoorbeeld na 10 of 15 minuten spelen de spelregels iets aanpast, zodat je het spel kunt versnellen. Dit kun je doen door af te spreken dat bij het getal dat vanaf nu wordt gegooid, alle pepernoten uit die rij gegeten mogen worden.
Als je nu dus een 4 gooit, dan mag je alle (!) resterende pepernoten die nog op de vierde rij (vanaf boven) liggen opeten. Of als je 6 gooit, mag je alle (!) pepernoten die nog op de zesde rij (van boven) liggen opeten.

We wensen je veel plezier toe met het spelen van het pepernotenspel.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!