Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 408 instructies gemaakt

Bladerdeeghapjes met peer, gorgonzola en honing maken

Omschrijving

Hoe je bladerdeeghapjes kunt maken gevuld met peer, leer je in deze receptvideo van Koopmans. Als je op zoek bent naar borrelhapjes voor Kerst of een andere feestelijke gelegenheid, dan is dit recept een aanrader. De bladerdeeghapjes zijn vegetarisch, makkelijk om te maken en origineel om te serveren aan je gasten.

Handleiding
Benodigdheden
  • Roomboter bladerdeeg, 1 pakje
  • Peren, 2 à 3 stuks
  • Hazelnoten, 50 gram
  • Verse tijm, 3 takjes
  • Honing, 4 eetlepels
  • Gorgonzola, 100 gram
  • Ei, 1 stuk
  • En verder:
  • Bakpapier
  • Snijplank - Bol.com
  • Keukenmes - Bol.com
  • Eventueel een appelboor - Bol.com
  • Kommetjes
  • Mooi bord of schaal

1. De plakjes deeg ontdooien

Neem de plakjes bladerdeeg uit de verpakking, haal ze van elkaar en laat ze op een vel bakpapier in 5 à 10 minuten ontdooien.

2. De oven voorverwarmen

Haal de bakplaat uit de oven en bekleed hem met bakpapier.
Verwarm daarna de oven voor op 200 graden (elektrische oven) of op 180 graden (gasoven).

3. De peren in dunne plakjes snijden

Was de peren en snijd ze met schil in de lengte doormidden. Verwijder de klokhuizen en snijd daarna de halve peren in dunne plakjes. De peren in dunne plakjes snijden

4. De hazelnoten mengen met tijm en honing

Hak de hazelnoten met een scherp mes in grove stukjes. Rits boven een kommetje van de takjes tijm de blaadjes af. Houd een handje van de gehakte hazelnoten achter en doe de rest ervan bij de tijmblaadjes. Voeg daarna de honing toe en meng alles goed door elkaar.

5. Het bladerdeeg bedekken met het honingmengsel, de peer en de kaas

Verbrokkel de gorgonzola boven een kommetje. Schep in de linker benedenhoek van ieder plakje deeg een beetje van het tijm-honing-hazelnoot mengsel. Leg op het mengsel 1 à 2 plakjes peer en op de plakjes peer een paar brokjes gorgonzola. Het bladerdeeg bedekken met het honingmengsel, de peer en de kaas
Schep de vulling niet te dicht bij de randen van het deeg, want dan kun je het deeg later niet goed dichtvouwen.
Houd je niet van schimmelkaas, dan kun je in plaats van gorgonzola ook een zachte geitenkaas of roomkaas gebruiken.

6. De bladerdeegplakjes overdwars oprollen

Rol nu de plakjes bladerdeeg overdwars op als een soort croissantje, vanaf de hoek waar de vulling ligt naar de schuin tegenover gelegen hoek. Druk de deegranden stevig op elkaar, zodat de vulling er niet kan uitvallen. Vouw de lange zijkanten over het deeg heen naar elkaar toe en druk ze op elkaar, waarna je een soort van bladerdeegpakketje hebt. Leg de gevulde bladerdeeghapjes op de met bakpapier beklede bakplaat. De bladerdeegplakjes overdwars oprollen

7. Kleinere bladerdeeghapjes met peer en gorgonzola maken

Wil je liever een wat kleiner borrelhapje voor bijvoorbeeld Kerst? Snijd dan de de plakjes bladerdeeg eerst doormidden en daarna van ieder half plakje deeg overdwars, dus schuin van hoek naar hoek, 2 langwerpige driehoekjes. Nadat je ieder driehoekje hebt besmeerd met het honingmengsel, leg je er een plakje peer op en een beetje gorgonzola. Rol daarna de driehoekjes op tot een soort van mini croissantjes.

8. De bladerdeeghapjes bakken

Scheid de eierdooier van het eiwit. Doe het eigeel in een kom en klop het los met een beetje water. Bestrijk daarna ieder borrelhapje met een beetje eigeel en strooi er wat van de achtergehouden gehakte hazelnoten over. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de bladerdeeghapjes in 18 - 20 minuten lichtbruin en gaar.

9. De bladerdeeghapjes met peer, gorgonzola en honing serveren

Haal na het verstrijken van de baktijd de bakplaat uit de oven. Leg de bladerdeeghapjes op een schaal of bord om af te koelen en verdeel ze daarna eventueel over verschillende gebaksbordjes. Een lekker en makkelijk bladerdeeghapje, dat je ook kunt serveren aan gasten die vegetarisch zijn. De bladerdeeghapjes met peer, gorgonzola en honing serveren
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!