1. Boter loskloppen
Doe de boter en de honing in een beslagkom. Klop dit met een mixer in ongeveer 3 minuten tot een licht en luchtig geheel.
2. Eieren toevoegen
Voeg één voor één de eieren toe en klop ze door het beslag. Klop daarna nog twee minuten door totdat alle ingrediënten zich goed vermengd hebben.
3. Overige ingrediënten toevoegen
Voeg nu de speltbloem (of het speltmeel), de vanillepoeder, kardemom, zout en het bakpoeder toe. Klop alles goed door elkaar. Tenslotte kun je de bananen (eventueel alvast wat losgeprakt) en de volle yoghurt toevoegen en door het beslag kloppen.
Blijft je beslag te droog? Voeg dan gewoon een scheutje water of nog wat extra yoghurt toe.
4. Bananenbrood bakken
Leg een stuk bakpapier in de cakevorm. Schep het beslag in de cakevorm. Zet het bananenbrood op een rooster in het midden van de oven en bak je gezonde bananenbrood in ongeveer 55 minuten gaar.
Heb je een kleine oven, dan kan het zijn dat de baktijd korter is. Controleer na ongeveer 25 minuten hoe de bananencake ervoor staat door met een houten (saté)prikker in het midden van de cake te prikken. Komt de prikker er schoon uit? Dan is de cake voldoende gaar. Blijft er wat beslag aan plakken? Zet het bananenbrood dan nog even terug en bak het verder af.
Zorg ervoor dat het bakpapier geen randen van je oven raakt - bijvoorbeeld als je een mini-oven hebt. Knip in dat geval het papier dat boven de cakevorm uitsteekt een beetje terug, zodat het de oven niet kan raken en het papier daardoor niet kan verschroeien of wegbranden.
5. Bananenbrood laten afkoelen
Is je bananenbrood klaar? Haal hem uit de oven en laat het brood even afkoelen in de vorm. Is de bananencake wat afgekoeld (en voldoende los), stort de cake dan op een rooster en laat hem volledig afkoelen. Eventueel kun je de cake ook nog een half uurtje langer in de vorm laten zitten, dan blijft het bananenbrood lekker smeuïg.
Varieer ook eens door (gewelde) rozijnen of noten toe te voegen aan dit basisrecept.