1. Aardbeien schoonvegen
Maak de aardbeien schoon door er met een vochtig keukendoekje overheen te wrijven. Verwijder de kroontjes.
Variatie: bosvruchtenjam. Gebruik voor bosvruchtenjam de volgende verhoudingen: 250 gram aardbeien, 250 gram frambozen, 300 gram blauwe bessen en 250 gram bramen.
Was de aardbeien niet met water. De aardbeien kunnen vocht opzuigen. De jam wordt hierdoor waterig.
2. Aardbeien een nacht laten staan
Doe de aardbeien in een kom en bestrooi deze met 900 gram suiker. Dek de aardbeien af en laat deze een nacht op het aanrecht staan. Door de aardbeien en de suiker een nacht te laten staan, komt het natuurlijke bindmiddel in de aardbeien los. Dit proces verbeterd de smaak en de structuur van de aardbeienjam.
3. Aardbeien koken tot jam
Doe de aardbeien met het sap van een citroen in een lage brede pan met zware bodem. Een gietijzerenpan is hier perfect voor. Breng het mengsel aan de kook en laat het al roerend 25 tot 30 minuten zachtjes koken.
Ben je in het bezit van een keukenthermometer? Gebruik deze dan. Zodra de aardbeienjam een temperatuur heeft bereikt van 105 graden celcius, dan is de jam klaar.
4. Aardbeienjam laten afkoelen
Laat de aardbeienjam tien minuten afkoelen en doe deze in gesteriliseerde glazen potten. Laat de potten op zijn kop afkoelen. Door de potten op zijn kop te laten afkoelen trekken de potten vacuum. De jam is op deze manier langer houdbaar.
De jam is ongeopend circa drie maanden houdbaar. Zodra de jam geopend is, is de jam nog een maand houdbaar.