1. Jus maken van aanbaksel van vlees
De makkelijkste manier om jus te maken is van het aanbaksel van een stukje vlees. In de video zijn dat gehaktballen maar het kan natuurlijk ook een andere vleessoort zijn. Na het braden haal je het vlees uit de braadpan, waarna je in dezelfde pan de jus kunt maken.
2. De runderbouillon toevoegen aan het aanbaksel
Giet 150 milliliter warme runderbouillon of heet water bij het aanbaksel in de pan. Je kunt hiervoor bouillon gebruiken gemaakt van een bouillonblokje of bouillonpoeder, maar je kunt ook
zelf vleesbouillon maken.
Roer met een spatel de aanbaksels goed los en meng ze met de bouillon tot een jus. Laat de jus ongeveer 1 minuut op zacht vuur pruttelen. Daarna is de vleesjus klaar om te serveren.
4. Bouillon toevoegen aan de bloem
Giet ongeveer 300 milliliter bouillon in een maatbeker en voeg dit in delen toe aan de bloem. Wil je vegetarische jus maken, gebruik dan groentebouillon in plaats van runderbouillon. Het is belangrijk dat je tijdens het toevoegen van de bouillon goed blijft roeren. Zo voorkom je dat er klontjes in de jus ontstaan. Blijf bouillon toevoegen tot de jus de gewenste dikte heeft.
Zo kun je jus maken zonder vlees.
Om de jus nog meer smaak te geven kun je naar keuze kruiden zoals tijm, laurier of rozemarijn- en/of peperkorrels toevoegen.
5. Hoe kun je jus dikker maken?
Is de jus wat aan de dunne kant, dan zijn er een paar manieren om de jus dikker te maken. Zo kun je deze iets langer laten pruttelen, waardoor er meer vocht verdampt en de jus zal indikken.
Een andere manier is om de jus te binden met bloem of maïzena. Voeg deze ingrediënten echter nooit direct toe aan de jus, want dan gaat deze klonteren.
- Wil je bloem gebruiken, smelt dan wat boter in een pannetje en roer er een gelijke hoeveelheid bloem door tot een gladde massa. Voeg dit al roerende toe aan de jus en blijf goed roeren tot de bloem volledig is opgenomen en de jus dikker is geworden.
- De maïzena kun je mixen met een beetje jus tot een glad papje en daarna beetje voor beetje door de jus roeren. Laat vervolgens de jus met de maïzena even indikken, terwijl je blijft roeren.
Nog een andere mogelijkheid om de jus dikker te maken is: een eidooier vermengen met een lepel jus en dit door de jus roeren.