Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid03

Redactielid03
Heeft 56 instructies gemaakt

Hoe kun je jus maken? Simpel recept.

Omschrijving

Hoe kun je jus maken? In dit recept leer je hoe je simpel en snel een jus kunt maken op basis van bouillon. Dit kan een jus zijn die je maakt na het braden van bijvoorbeeld gehaktballen. Wil je een jus maken zonder vlees? Ook dit recept wordt in de kookvideo besproken. Zelfgemaakte jus is lekker bij stamppot, gekookte aardappelen of bij een stukje gebraden vlees. De ingrediënten en overige benodigdheden voor het maken van de jus, vind je in de geschreven uitleg onder de video. Veel plezier met het bereiden ervan!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Voor de jus van het aanbaksel van vlees:
  • Vlees om te braden, zoals gehaktballen
  • Runderbouillon (kant-en-klaar of zelfgemaakt), 150 milliliter
  • Braadpan - Bol.com
  • Maatbeker - Bol.com
  • Spatel
  • Voor de jus zonder vlees:
  • Roomboter, 25 gram
  • Witte bloem, 30 gram
  • Vlees- of groentebouillon, 300 milliliter
  • Steelpan - Bol.com
  • Maatbeker - Bol.com
  • Houten lepel
  • Optioneel: peperkorrels en/of kruiden zoals tijm, laurier, rozemarijn
  • Eventueel voor het indikken van de jus:
  • bloem of maïzena of een eierdooier

1. Jus maken van aanbaksel van vlees

De makkelijkste manier om jus te maken is van het aanbaksel van een stukje vlees. In de video zijn dat gehaktballen maar het kan natuurlijk ook een andere vleessoort zijn. Na het braden haal je het vlees uit de braadpan, waarna je in dezelfde pan de jus kunt maken. Jus maken van aanbaksel van vlees

2. De runderbouillon toevoegen aan het aanbaksel

Giet 150 milliliter warme runderbouillon of heet water bij het aanbaksel in de pan. Je kunt hiervoor bouillon gebruiken gemaakt van een bouillonblokje of bouillonpoeder, maar je kunt ook zelf vleesbouillon maken.
Roer met een spatel de aanbaksels goed los en meng ze met de bouillon tot een jus. Laat de jus ongeveer 1 minuut op zacht vuur pruttelen. Daarna is de vleesjus klaar om te serveren. De runderbouillon toevoegen aan het aanbaksel

3. Jus maken zonder vlees

Om jus te maken zonder vlees begin je met het smelten van 25 gram roomboter. Vervolgens voeg je 30 gram bloem toe. Meng dit met een houten lepel goed door elkaar en laat het op een laag pitje even garen, om de smaak van de bloem te laten verdwijnen.
In de volgende stap ga je de bouillon toevoegen.

4. Bouillon toevoegen aan de bloem

Giet ongeveer 300 milliliter bouillon in een maatbeker en voeg dit in delen toe aan de bloem. Wil je vegetarische jus maken, gebruik dan groentebouillon in plaats van runderbouillon. Het is belangrijk dat je tijdens het toevoegen van de bouillon goed blijft roeren. Zo voorkom je dat er klontjes in de jus ontstaan. Blijf bouillon toevoegen tot de jus de gewenste dikte heeft.
Zo kun je jus maken zonder vlees. Bouillon toevoegen aan de bloem
Om de jus nog meer smaak te geven kun je naar keuze kruiden zoals tijm, laurier of rozemarijn- en/of peperkorrels toevoegen.

5. Hoe kun je jus dikker maken?

Is de jus wat aan de dunne kant, dan zijn er een paar manieren om de jus dikker te maken. Zo kun je deze iets langer laten pruttelen, waardoor er meer vocht verdampt en de jus zal indikken.
Een andere manier is om de jus te binden met bloem of maïzena. Voeg deze ingrediënten echter nooit direct toe aan de jus, want dan gaat deze klonteren.
  • Wil je bloem gebruiken, smelt dan wat boter in een pannetje en roer er een gelijke hoeveelheid bloem door tot een gladde massa. Voeg dit al roerende toe aan de jus en blijf goed roeren tot de bloem volledig is opgenomen en de jus dikker is geworden.
  • De maïzena kun je mixen met een beetje jus tot een glad papje en daarna beetje voor beetje door de jus roeren. Laat vervolgens de jus met de maïzena even indikken, terwijl je blijft roeren.
Nog een andere mogelijkheid om de jus dikker te maken is: een eidooier vermengen met een lepel jus en dit door de jus roeren.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!