Begin met het maken van de bakkersroom, want die moet minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
Je kunt de banketbakkersroom ook al een dag van tevoren maken.
1. Vanillemelk maken
Verwarm 400 milliliter melk in een steelpannetje. Voeg daaraan de helft van de suiker toe.
Snijd de vanillepeul open, schraap het merg eruit en voeg het merg samen met de uitgeschraapte peulen toe aan de melk. Laat de melk met de vanillepeulen en het merg op een zacht vuur langzaam trekken.
Houd zo'n 15-20 minuten aan voor het trekken en het verwarmen van de melk, totdat de melk aan de rand van het pannetje een beetje begint te borrelen.
Laat de melk niet koken.
2. Custardpapje maken
Splits de eieren. Doe de eierdooiers (het eigeel) in een schaaltje en voeg hieraan de custardpoeder en de resterende suiker toe. Doe het restant melk erbij (de 100 milliliter die je achter hebt gehouden) en mix alle ingrediënten tot een papje. Voeg aan het custardpapje een scheutje van de verwarmde melk toe. Mix de ingrediënten en voeg hierna ook de rest van de melk toe. Roer goed totdat alle klontjes eruit zijn.
Gebruik een zeef bij het overgieten van de melk, zodat de peulen niet mee komen maar in de zeef achterblijven.
3. Banketbakkersroom laten indikken
Giet het mengsel terug in de pan, zet de pan op een laag vuur en blijf nu goed roeren. Het mengsel voor de bakkersroom zal zich indikken, dit kan erg snel gaan. Is de room goed ingedikt, schenk deze dan over in een schaal en dek de schaal af met vershoudfolie. Laat de zelfgemaakte banketbakkersroom afkoelen. Is de room afgekoeld, laat deze in de koelkast dan minimaal 4 uur opstijven. De room zul je na het opstijven gebruiken als vulling voor de oranje tompoucen.
Dek de schaal af met vershoudfolie, zodat er geen vel op de room komt.
4. Bladerdeeg in stukken verdelen
Leg het bladerdeeg op een bakplaat die is bekleed met bakpapier. Verdeel het bladerdeeg met een scherp mes of pizzaroller in gelijke stukken (pas op dat je niet door het bakpapier heen snijdt). Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.
5. Bladerdeeg bakken zonder dat het rijst
Dek het bladerdeeg af met bakpapier. Zet er een ovenschaal bovenop zodat het bladerdeeg niet kan rijzen en tijdens het bakken mooi plat blijft. Bak het bladerdeeg in het midden van een voorverwarmde oven op 200 graden in 10 minuten gaar.
6. Oranjeglazuur maken: met natuurlijke of onnatuurlijk kleurstof
Doe ongeveer 150 gram poedersuiker in een kom. Je kunt het glazuur voor de oranje tompoucen maken met natuurlijke kleurstof of met levensmiddelen kleurstof. Als natuurlijke kleurstof kun je sap toevoegen van een bloedsinaasappel of van verse mandarijnen. Wil je een dieporanje kleur, dan is levensmiddelenkleurstof hiervoor het meest geschikt.
7. Oranjeglazuur maken met levensmiddelenkleurstof
Voor deze tompoucen wordt levensmiddelenkleurstof gebruikt. Voeg een klein beetje van de oranje kleurstof toe aan de poedersuiker en doe er een scheutje water bij. Roer de ingrediënten met een garde goed door elkaar totdat zich een dikke, vloeibare oranje substantie heeft gevormd. Het oranje glazuur is dan klaar om het gebak mee te decoreren.
8. Bovenkanten oranje tompouce maken
Haal het bladerdeeg uit de oven en laat het afkoelen. Bestrijk de helft van de bladerdeeg stukken (de bovenkanten) met oranjeglazuur.
9. Onderkant tompouce maken
Haal de zelfgemaakte banketbakkersroom uit de koelkast en schep het over in een spuitzak. Bespuit de overgebleven helften van de bladerdeeg stukken (de onderkanten) met banketbakkersroom.
Spuit de room in banen op het bladerdeeg (zie ook foto). Spuit eventueel een tweede laag room bovenop de eerste laag.
10. Oranje tompouce decoreren
Leg de bladerdeeg bovenkanten met het oranjeglazuur boven, op de banketbakkersroom. De oranje tompouce is nu klaar. Ter decoratie kun je de tompoucen bespuiten met zelfgemaakte slagroom (waaraan je tijdens het kloppen de vanillesuiker toevoegt). Garneer de zelfgemaakte oranje tompoucen met een partje mandarijn en je hebt als resultaat een feestelijk Koningsdag gebak!