1. De pijnboompitten roosteren
Verwarm een droge koekenpan en rooster hierin de pijnboompitten goudbruin. Schep de pitten zodra ze bruin genoeg zijn uit de pan op een bord.
Roer de pitjes tijdens het roosteren voortdurend om met een spatel, waardoor ze in beweging blijven en niet kunnen verbranden.
2. De parmaham krokant bakken
Verwarm in een koekenpan op niet te hoog vuur een eetlepel olie. Leg er de plakjes ham in en dek de ham af met een stukje bakpapier. Plaats in de koekenpan op het bakpapier een grote pan, zodat de ham wordt platgedrukt. Laat de ham op een laag vuur mooi krokant bakken.
3. De ham laten afkoelen
Leg een houten lepel over een bord heen. Haal de plakjes ham als deze knapperig genoeg zijn, één voor één uit de pan. Laat ieder plakje ham uit de pan genomen heel even uitwasemen en leg het daarna op het bord met de lepel eronder (zie video 2.01). Zo kan de warmte goed weg en wordt de ham nog knapperiger. Laat het vet van de ham in de pan om later de spinazie in te kunnen roerbakken.
4. De biefstukken op temperatuur laten komen
Haal nu de biefstuk uit de koelkast (ongeveer een kwartier van tevoren) en laat het vlees op kamertemperatuur komen.
5. De paprikasaus maken
Doe de paprika’s in een kom. Voeg een fijngesneden teentje knoflook toe en twee eetlepels olijfolie, pureer de paprika’s met een staafmixer tot een dikke saus en roer deze even om.
6. De knoflook fijn raspen of persen
Was de spinazie en laat deze goed uitlekken op een vergiet. Rasp de teentjes knoflook fijn of pers ze in een knoflookpers. Neem de pan waarin de ham is gebakken en voeg een eetlepel extra olijfolie toe aan het vet van de ham.
7. De spinazie met de knoflook roerbakken
Doe de knoflook in de pan, bak deze even aan en doe vervolgens beetje bij beetje de spinazie bij de knoflook. Laat de spinazie steeds al roerende slinken, alvorens weer een volgend beetje toe te voegen. Ga hiermee door tot alle spinazie op is en voldoende geslonken. Breng de spinazie op smaak met wat peper en zout.
8. De biefstuk bakken
Kruid het vlees met zout en peper. Verdeel de overgebleven olie over de bodem van de grillpan en laat de pan goed heet worden. Leg de biefstukken met een vleestang in de hete grillpan en laat het vlees van buiten in 2 à 3 minuten per kant mooi bruin grillen en van binnen rood of rosé, al naar gelang de baktijd. Haal de biefstukken voorzichtig één voor één uit de pan en leg ze op een schoon bord. Dek het vlees af met aluminiumfolie en laat het ongeveer 5 minuten rusten.
Gebruik altijd een vleestang en nooit een vork! Als je in het vlees prikt lopen de sappen eruit en blijft het vlees minder mals.
Gebruik nooit een bord waarop rauw vlees heeft gelegen!
9. De biefstuk serveren
Verwarm de borden even voor en verdeel daarna de paprikasaus over de borden. Schep de saus rondom langs de rand van ieder bord met daarna in het midden van de saus een schep spinazie (video 4.16). Snijd iedere biefstuk in plakken van gelijke dikte en leg deze op de spinazie. Bestrooi het vlees met wat pijnboompitjes. Breek de krokante ham in stukjes en steek deze als garnering bij het vlees in de spinazie. Versier het geheel met een paar blaadjes basilicum en klaar is dit feestelijke kerstmaal. Eet smakelijk!