Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 404 instructies gemaakt

Biefstuk recept: feestelijke steak met chips van ham.

Biefstuk recept: feestelijke steak met chips van ham.
Omschrijving

Biefstuk is een klassiek stukje rundvlees dat ook met Kerst veel wordt gegeten. Met dit biefstuk recept wordt je steak een echt feestelijk gerecht door het vlees te garneren met geroosterde pijnboormpitjes en een saus van rode paprika's. Gebakken parmaham chips zorgen voor een bijzondere touch. Hoe je de biefstuk moet bakken en de garnering moet maken leer je in deze kookvideo, met onder de video het geschreven recept en het benodigdhedenlijstje. Met deze feestelijke biefstuk op het kerstmenu zul je zeker goede sier maken. Prettige bijkomstigheid, je hoeft voor dit vleesgerecht geen uren in de keuken te staan.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • voor 4 personen:
  • pijnboompitten: 2 eetlepels
  • olijfolie: 4 eetlepels
  • Parmaham: 4 plakken, iets dikker gesneden
  • geroosterde rode paprika in pot: 1 pot à 175 gram|
  • knoflook: 5 teentjes
  • verse bladspinazie: 400 gram|
  • biefstukken: 4 stuks à 100-150 gram op kamertemperatuur
  • zout en peper
  • verse basilicum: 1 takje
  • Overige benodigdheden:
  • Koekenpan
  • Pan (groot formaat)
  • Staafmixer
  • Knoflookpers of fijne rasp
  • Grillpan
  • Vleestang
  • Koksmes
  • Spatel en pollepel
  • kom
  • 2 grote borden
  • aluminiumfolie
  • bakpapier

1. De pijnboompitten roosteren

Verwarm een droge koekenpan en rooster hierin de pijnboompitten goudbruin. Schep de pitten zodra ze bruin genoeg zijn uit de pan op een bord.
Roer de pitjes tijdens het roosteren voortdurend om met een spatel, waardoor ze in beweging blijven en niet kunnen verbranden.

2. De parmaham krokant bakken

Verwarm in een koekenpan op niet te hoog vuur een eetlepel olie. Leg er de plakjes ham in en dek de ham af met een stukje bakpapier. Plaats in de koekenpan op het bakpapier een grote pan, zodat de ham wordt platgedrukt. Laat de ham op een laag vuur mooi krokant bakken.

3. De ham laten afkoelen

Leg een houten lepel over een bord heen. Haal de plakjes ham als deze knapperig genoeg zijn, één voor één uit de pan. Laat ieder plakje ham uit de pan genomen heel even uitwasemen en leg het daarna op het bord met de lepel eronder (zie video 2.01). Zo kan de warmte goed weg en wordt de ham nog knapperiger. Laat het vet van de ham in de pan om later de spinazie in te kunnen roerbakken.

4. De biefstukken op temperatuur laten komen

Haal nu de biefstuk uit de koelkast (ongeveer een kwartier van tevoren) en laat het vlees op kamertemperatuur komen.

5. De paprikasaus maken

Doe de paprika’s in een kom. Voeg een fijngesneden teentje knoflook toe en twee eetlepels olijfolie, pureer de paprika’s met een staafmixer tot een dikke saus en roer deze even om.

6. De knoflook fijn raspen of persen

Was de spinazie en laat deze goed uitlekken op een vergiet. Rasp de teentjes knoflook fijn of pers ze in een knoflookpers. Neem de pan waarin de ham is gebakken en voeg een eetlepel extra olijfolie toe aan het vet van de ham.

7. De spinazie met de knoflook roerbakken

Doe de knoflook in de pan, bak deze even aan en doe vervolgens beetje bij beetje de spinazie bij de knoflook. Laat de spinazie steeds al roerende slinken, alvorens weer een volgend beetje toe te voegen. Ga hiermee door tot alle spinazie op is en voldoende geslonken. Breng de spinazie op smaak met wat peper en zout.

8. De biefstuk bakken

Kruid het vlees met zout en peper. Verdeel de overgebleven olie over de bodem van de grillpan en laat de pan goed heet worden. Leg de biefstukken met een vleestang in de hete grillpan en laat het vlees van buiten in 2 à 3 minuten per kant mooi bruin grillen en van binnen rood of rosé, al naar gelang de baktijd. Haal de biefstukken voorzichtig één voor één uit de pan en leg ze op een schoon bord. Dek het vlees af met aluminiumfolie en laat het ongeveer 5 minuten rusten.
Gebruik altijd een vleestang en nooit een vork! Als je in het vlees prikt lopen de sappen eruit en blijft het vlees minder mals.
Gebruik nooit een bord waarop rauw vlees heeft gelegen!

9. De biefstuk serveren

Verwarm de borden even voor en verdeel daarna de paprikasaus over de borden. Schep de saus rondom langs de rand van ieder bord met daarna in het midden van de saus een schep spinazie (video 4.16). Snijd iedere biefstuk in plakken van gelijke dikte en leg deze op de spinazie. Bestrooi het vlees met wat pijnboompitjes. Breek de krokante ham in stukjes en steek deze als garnering bij het vlees in de spinazie. Versier het geheel met een paar blaadjes basilicum en klaar is dit feestelijke kerstmaal. Eet smakelijk! De biefstuk serveren
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!