Verwarm de oven voor op 175 ºC voordat je aan de bereiding van de gevulde kalkoen begint.
1. Vulling kalkoen bereiden
Begin met het fijnsnijden van de paddenstoelen. Pel daarna vier tenen knoflook en snijd de knoflook fijn. Scheur het brood in stukjes en meng dit met de knoflook, de paddenstoelen, de walnoten en de tijm. Voeg twee eetlepels olie toe aan het geheel. Met dit mengsel ga je de kalkoen vullen.
2. Kalkoen vullen
Verwijder het elastiek van de kalkoen en vul de holte met de zojuist bereidde vulling.
3. Boter smelten
Smelt nu de boter in een steelpan, haal het pannetje van het vuur en laat de gesmolten boter 5 minuten afkoelen. Voeg daarna de rest van de olie toe.
4. Kalkoen bestrijken
Bestrijk de kalkoen met een bakkwastje met het boter/oliemengsel. Bestrooi de kalkoen daarna met peper en bedek de borst met het spek.
5. Kalkoen in de oven.
Leg de kalkoen met de borst naar boven in een braadslede. De overige zes ongepelde knofloontenen kun je in de braadslede er omheen leggen. Plaats de kalkoen nu in het midden van de voorverwarmde oven en braad de kalkoen in ongeveer 135 minuten gaar. Bedruip de kalkoen elke 20 minuten met een lepel van het braadvet.
Controleer na 1,5 uur regelmatig of de kalkoen al gaar is. Dit doe je door de vleesthermometer in de borst van de kalkoen te steken. Als deze 70 ºC aangeeft, is de kalkoen gaar en kun je de kalkoen uit de oven halen.
6. Even laten rusten
Is de kalkoen gaar en heb je de kalkoen uit de oven gehaald, laat deze dan nog 15 minuten rusten onder aluminiumfolie. Daarna kun je de kalkoen aansnijden en... genieten van je feestelijke hoofdgerecht.