1. Formaat koekenpan
Gebruik een koekenpan die groot genoeg is om de biefstukken naast elkaar te leggen, waarbij je dan ook nog een beetje ruimte moet overhouden om het vlees over de bodem te schuiven.
Is de pan te groot, dan wordt het vet te bruin! Is de pan te klein dan kan het vlees niet gelijkmatig gaar worden!
2. De boter bruin laten worden
Zet de pan op het vuur, draai het vuur laag en spuit 4 eetlepels Croma in de pan. Zet het vuur hoog als de boter gaat bubbelen en laat de boter bruin worden.
3. Het vlees in de pan leggen
Dep het vlees met keukenpapier droog en leg de biefstukken met een vleestang of twee spatels in de pan.
Gebruik geen vleesvork want als je in het vlees prikt, loopt het vocht eruit en blijft het vlees minder sappig!
4. Het vlees dicht schroeien
Bak het vlees op hoog vuur in totaal 2 minuten aan beide kanten lichtbruin.
5. De biefstuk medium bakken
Draai het vuur lager en bak de biefstukken in totaal ongeveer 5 minuten aan beide kanten mooi bruin en medium van binnen, wat wil zeggen dat alleen de kern van het vlees nog rood is. Keer tijdens het bakken het vlees geregeld en schud de pan af en toe heen en weer.
6. De biefstuk rare bakken
Wil je de biefstukken bijna rauw en alleen aan de buitenkant gebruind, bak ze dan 2 minuten korter.
7. De biefstuk well-done bakken
Heb je liever een doorbakken biefstuk, bak het vlees dan 3 tot 5 minuten langer.
De baktijd hangt ook af van de dikte van de biefstuk. Is het vlees dunner dan 2 cm dan bak je iets korter, is het dikker dan bak je iets langer.
8. Het vlees zouten
Bestrooi de biefstuk in de pan met een beetje zout en peper en keer het vlees nog een keer om.
9. Het vlees uit de pan halen
Haal de biefstukken met de vleestang of de spatels uit de pan en leg ze op een plank of bord. Dek het vlees af met aluminiumfolie en laat het een paar minuten staan. Zo kunnen de sappen zich in het vlees verspreiden en loopt niet alles eruit als je het vlees snijdt. Verwijder de folie en leg de biefstukken op het bord.