1. Cranberrysaus: basisrecept
Verwarm in een steelpannetje de sinaasappelsap (of het water) en voeg hieraan de suiker toe. Laat de suiker, al roerende, helemaal oplossen in het water of sap.
2. Cranberries koken
Voeg, als de suiker is opgelost, de cranberries toe. Breng de cranberries aan de kook. Laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes koken totdat al de cranberry’s zijn geknapt.
3. Cranberrysaus laten indikken
Zijn alle cranberries geknapt, draai dan het vuur uit. Laat de cranberrysaus rustig afkoelen. De saus wordt dikker zodra deze afkoelt.
Je kunt de cranberrysaus zowel koud als warm eten. Wil je de saus later opnieuw opwarmen, doe dit dan langzaam en op een laag vuurtje. Roer de saus tijdens het opwarmen regelmatig even door en zorg ervoor dat deze niet aanbrandt.
Wil je een dunnere cranberrysaus maken? Zeef dan de cranberrysaus en giet het over in een kannetje.
4. Cranberrysaus: variant met peren en honing
Voeg aan bovenstaand Cranberry recept twee in fijne stukken gesneden handperen, de honing en de kaneelstokken toe. Breng de basissaus inclusief deze ingrediënten nu opnieuw aan de kook. Laat de cranberrysaus met peren en honing 10 minuten doorkoken zodat er een lekkere, smaakvolle saus ontstaat. Verwijder de kaneelstokken en klaar is je peren cranberrycompote.
5. Cranberrysaus: variant met cognac
Voeg aan het basis Cranberry recept (of de peren variant) een klein scheutje cognac toe. Zo krijg je een lekkere cranberry cognac saus. Roer de cognac bij voorkeur door de cranberrysaus als deze nog warm is of kook de cognac even mee. Zo wordt de cognac goed opgenomen en krijg de saus een rijkere smaak.
De cranberries zijn zeer geschikt om in te vriezen. Je kunt dan op elk gewenst tijdstip de saus bereiden.
6. Cranberrysaus: variant met rode port
Voeg aan het basissaus (het resultaat van het eerste recept) twee kaneelstokjes en de rode port toe. Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat de saus 10 minuten rustig koken. Verwijder de kaneelstokjes en klaar is je cranberrysaus met port.