Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 324 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf Cranberrysaus maken?

Hoe kun je zelf Cranberrysaus maken?
Omschrijving

Cranberry saus is heel gemakkelijk om zelf te maken. Heerlijk als bijgerecht bij het Kerstdiner en perfect te combineren bij wild en gebraden vlees gerechten. In deze instructie leer je hoe je het basisrecept voor cranberrysaus kunt bereiden - en hierop drie heerlijke varianten kunt maken. De ingrediënten en het recept kun je in de geschreven handleiding hieronder nog eens rustig nalezen.

Handleiding
Benodigdheden
  • Voor de basis cranberrysaus:
  • 350 gram cranberries
  • 200 gram kristalsuiker
  • 225 ml sinaasappelsap (of 225 ml water)
  • Optioneel:
  • *Voor cranberrysaus met peren*
  • 2 handperen
  • 100 gram honing
  • 2 kaneelstokjes
  • *Voor cranberrysaus met port*
  • 2 kaneelstokjes
  • 200 ml rode port
  • *Voor cranberrysaus met cognac*
  • 100 ml cognac
  • En verder:
  • Steelpannetje
  • Kommetje (voor het opdienen)
  • Lepel (voor roeren en serveren)
  • Zeef (voor als je een dunne saus wilt maken)

1. Cranberrysaus: basisrecept

Verwarm in een steelpannetje de sinaasappelsap (of het water) en voeg hieraan de suiker toe. Laat de suiker, al roerende, helemaal oplossen in het water of sap.

2. Cranberries koken

Voeg, als de suiker is opgelost, de cranberries toe. Breng de cranberries aan de kook. Laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes koken totdat al de cranberry’s zijn geknapt.

3. Cranberrysaus laten indikken

Zijn alle cranberries geknapt, draai dan het vuur uit. Laat de cranberrysaus rustig afkoelen. De saus wordt dikker zodra deze afkoelt.
Je kunt de cranberrysaus zowel koud als warm eten. Wil je de saus later opnieuw opwarmen, doe dit dan langzaam en op een laag vuurtje. Roer de saus tijdens het opwarmen regelmatig even door en zorg ervoor dat deze niet aanbrandt.

4. Cranberrysaus: variant met peren en honing

Voeg aan bovenstaand Cranberry recept 2 in fijne stukken gesneden handperen, de honing en de kaneelstokken toe aan de basissaus. Breng de saus inclusief deze ingrediënten nu opnieuw aan de kook. Laat de cranberrysaus met peren en honing 10 minuten doorkoken zodat er een lekkere, smaakvolle saus ontstaat. Verwijder de kaneelstokken en klaar is je peren cranberrycompote.

5. Cranberrysaus: variant met cognac

Voeg aan het basis Cranberry recept (of de peren variant) een klein scheutje cognac toe. Zo krijg je een lekkere cranberry cognac saus. Roer de cognac bij voorkeur door de cranberrysaus als deze nog warm is of kook de cognac even mee. Zo wordt de cognac goed opgenomen en krijg de saus een rijkere smaak.
De cranberries zijn zeer geschikt om in te vriezen. Je kunt dan op elk gewenst tijdstip de saus bereiden.

6. Cranberrysaus: variant met rode port

Voeg aan het basissaus (het resultaat van het eerste recept) twee kaneelstokjes en de rode port toe. Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat de saus 10 minuten rustig koken. Verwijder de kaneelstokjes en klaar is je cranberrysaus met port.
Wil je een dunne cranberrysaus maken? Zeef dan de cranberrysaus en giet het over in een kannetje.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!